Σε ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το 2023, στο 2,5%, από 2,1% που ανέμενε τον περασμένο Ιούνιο, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας σταθερή την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη το 2024 στο 2,4%.
Ταυτόχρονα, ο καναδικός οίκος διατηρεί σταθερή την εκτίμηση του για την ανεργία το 2023 στο 6,8% και το 2024 στο 6,4%.
Σε έκθεση Σεπτεμβρίου, στην οποία αναφέρεται στο βασικό του μακροοικονομικό σενάριο, ο DBRS προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την ανάπτυξη το 2023 και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως της Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Δανίας, Φινλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Μάλτας, ενώ υποβάθμισε την εκτίμηση του για την ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, αναμένοντας τώρα βαθύτερη ύφεση από προηγουμένως για το 2023. Ο οίκος αναμένει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,3%, από 0,1% που ανέμενε προηγουμένως.
Ο DBRS αναμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης θα διατηρήσουν υψηλότερα επιτόκια για μεγάλο μέρος του 2024 και ότι τα επιτόκια ενδέχεται να αρχίσουν να μειώνονται και πάλι στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025.
Αναφέρει ότι «οι σφιχτές αγορές εργασίας είναι πιθανό να συμβάλλουν στη συνέχιση των μισθολογικών πιέσεων, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές ή ακόμη και να διατηρήσουν τις τιμές στα τρέχοντα επίπεδα», αναφέρει και προσθέτει πως οι εργατικές κινητοποιήσεις που είναι ένα σημάδι των πιέσεων κόστους, φαίνονται να είναι συγκεντρωμένες στους τομείς της μεταποίησης, όπου έχει διαφανεί κάποια αύξηση των τιμών (εν μέρει λόγω της ισχυρής ζήτησης και των ελλείψεων στην παραγωγή).
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, η αποδυνάμωση της ζήτησης για διαρκή αγαθά θα μπορούσε να μειώσει γρήγορα την ικανότητα των κατασκευαστών να απορροφήσουν το αυξανόμενο κόστος.
Ομοίως, συνεχίζει, θα μπορούσαμε να δούμε μια σχετικά ταχεία μείωση της ζήτησης για υπηρεσίες, ιδίως για ταξίδια, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναγκάζεται να περιορίσει τις δραστηριότητές του για να μειώσει τις δαπάνες.
«Αν και οι ισολογισμοί των νοικοκυριών φαίνεται να βρίσκονται σε ισχυρή κατάσταση στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών αντιμετωπίζει συνεχή μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και αυξανόμενες πληρωμές χρέους», υπογραμμίζει.
Αναφέρει επίσης ότι η αύξηση των πραγματικών επιτοκίων στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες «θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πρόκληση για ορισμένα αναδυόμενες αγορές με ασθενέστερα θεμελιώδη μεγέθη».
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις του για το 2023, ο DBRS αναφέρει ότι οι προβλέψεις του για την πλειονότητα των μεγάλων οικονομιών αναθεωρήθηκαν εκ νέου προς τα πάνω το τελευταίο τρίμηνο.
Αναφέρει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται τώρα ότι θα διαμορφωθεί γύρω στο 2% για το 2023 - ελαφρώς πάνω από τις περισσότερες εκτιμήσεις για τη δυνητική ανάπτυξη - ενώ για τον Καναδά προβλέπεται ανάπτυξη 1,4%.
Προσθέτει ότι η Ιαπωνία αναμένεται τώρα να αναπτυχθεί κατά 1,8% και σημειώνει πως οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την Ευρώπη είναι ανάμεικτες.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι προβλέψεις του για την ανάπτυξη στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω, αν και εξακολουθούν να είναι με αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης, κατά 0,7% και 0,4%, αντίστοιχα.
Κίνδυνοι
Σύμφωνα με τον DBRS, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται, πρόσθετες διαταραχές στις τιμές της ενέργειας ή των τροφίμων «φαίνονται πιθανές».
«Παρόλο που οι δυτικές προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες έχουν προχωρήσει σημαντικά, η Ρωσία παραμένει ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορεί να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές», υπογραμμίζει.
Ομοίως, προσθέτει, οι διαταραχές στην παραγωγή και τις εξαγωγές σιτηρών μπορεί να επανεμφανιστούν.
Αναφέρει επίσης ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα είναι επίσης σε ένταση, με το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν πρόσθετες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού ή σοκ στην παγκόσμια ζήτηση.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Κομισιόν κρούει 3 φορές τον κώδωνα στην Κύπρο - Πλημμύρες, βίζες και τεχνολογία