Υπάρχουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση της οικονομίας

Ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης σημείωσε ότι η πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους και η προβλεπόμενη ακόμη μεγαλύτερη μελλοντική του μείωση, σε συνδυασμό με τη ικανοποιητική διαχείριση των ΜΕΔ, φαίνεται να οδήγησαν στην αναβάθμιση της οικονομίας από τους Moodys

Περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας διαβλέπουν οικονομολόγοι, δεδομένου ότι επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους ή και των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ταυτόχρονα προχωρήσει η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων όπως για παράδειγμα αυτή της δικαιοσύνης.

Μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης σημείωσε ότι η πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους, αλλά και η ικανοποιητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται να είναι οι λόγοι που οδήγησαν τους Moodys στην αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας. Βέβαια, συμπλήρωσε ο εν λόγω οίκος αξιολόγησης καθυστέρησε κάπως να προχωρήσει σε αναβάθμιση, δεδομένου ότι οι υπόλοιποι οίκοι είχα ήδη τοποθετήσει την Κύπρο σε επενδυτική βαθμίδα. Επομένως, εκτίμησε, η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και δεν αναμένεται να παίξει μεγάλο ρόλο στη μείωση του κόστους δανεισμού.

Περαιτέρω, ο κ. Φλωρεντιάδης ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια και για νέες αναβαθμίσεις της οικονομίας μας, αν λάβουμε υπόψη ότι άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν μεγαλύτερο δημόσιο χρέος από το δικό μας. Επομένως, ανέφερε, η ακόμη μεγαλύτερη μείωση του χρέους, σε συνδυασμό με τη μείωση των ΜΕΔ, αλλά και την προώθηση μεταρρυθμίσεων όπως για παράδειγμα της δικαιοσύνης, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέες αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας. Ο κ. Φλωρεντιάδης χαρακτήρισε αρκετά ικανοποιητική τη διαχείριση των ΜΕΔ σημειώνοντας ότι αυτό βοήθησε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει σε μια πιο στέρεη βάση.

Ερωτηθείς κατά πόσο με την αναβάθμιση της οικονομίας δίνεται η δυνατότητα στο κράτος να προχωρήσει στην παραχώρηση πρόσθετων κοινωνικών παροχών, ο κ. Φλωρεντιάδης ανέφερε ότι το κράτος θα πρέπει πάντοτε να χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στα κοινωνικά θέματα, ωστόσο θα πρέπει να τίθενται κάποια όρια και να υπάρχουν οι αναγκαίες ισορροπίες ώστε να τηρείται η δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, ενδυναμώνοντας την οικονομία, δίνεται η δυνατότητα να προσφέρει το κράτος ακόμα μεγαλύτερες κοινωνικές παροχές.

Όσον αφορά τέλος στην προοπτική προσέλκυσης περισσότερων ξένων επενδύσεων, ο κ. Φλωρεντιάδης σημείωσε ότι από τη μια, όντως η αναβάθμιση της οικονομίας αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ωστόσο από την άλλη θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν δυσκολίες αυτή την περίοδο στο διεθνές περιβάλλον με την οικονομία της Ευρωζώνης να καταγράφει επιβράδυνση.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ. Κεραυνός: Προς ενιαία στρατηγική για προσιτή στέγαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ