Δεν διαβλέπει να επέρχεται σύντομα μείωση των επιτοκίων ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης. Ωστόσο, ακόμα και να γίνει αυτό, ενδεχομένως γύρω στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, δεν αναμένεται να είναι στο επίπεδο των αυξήσεων που έχουν προηγηθεί τον τελευταίο χρόνο.
Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε ότι η αγορά δεν έχει ζήσει ακόμα τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν τελευταία οι κεντρικές τράπεζες. Ο αντίκτυπος θα φανεί στο τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου, καθότι, μέχρι στιγμής φαίνεται οι πολίτες να διέθεταν κάποιες καταθέσεις και μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν. Όμως γίνεται αντιληπτό ότι τόσο η ακρίβεια όσο και οι συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων δυσχεραίνουν τη θέση δανειοληπτών και καταναλωτών και αυτό θα φανεί σύντομα.
Όσον αφορά τώρα στην αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Moodys ο κ. Γιασεμίδης ανέφερε ότι σίγουρα πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, δεδομένου ότι επρόκειτο για τον μοναδικό οίκο που δεν μας είχε τοποθετήσει σε επενδυτική βαθμίδα. Η αναβάθμιση πρόσθεσε ο κ. Γιασεμίδης ενισχύει το πιστωτικό προφίλ της χώρας μας κάτι που ενδεχομένως να έχει τη σημασία του όταν η χώρα μας βγει προσεχώς στις αγορές για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.
Την ίδια ώρα, ο κ. Γιασεμίδης επέστησε την προσοχή και στις αναφορές του οίκου για τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εκ των σημαντικότερων αναφορών των Moodys η άντληση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς όπως επισήμανε ο κ. Γιασεμίδης ήδη έχουμε καθυστερήσει. Εξίσου σημαντικό, η συνέχιση της μείωσης του δημόσιου χρέους και η διατήρηση των πλεονασμάτων. Διότι, τόνισε, ας μην ξεχνάμε πως αν δεν γίνουν τα πιο πάνω και η επιβράδυνση της οικονομίας είναι μεγαλύτερη απ’ ότι έχει υπολογιστεί τότε δεν αποκλείεται οι αξιολογήσεις να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Όσον αφορά στα ενδεχόμενα νέα μέτρα στήριξης, ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε ότι θα ήταν καλό να αποφευχθούν τα οριζόντια μέτρα και να επικεντρωθούμε στα στοχευμένα μέτρα προς τους πολίτες που τα έχουν ανάγκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα ο ΥΠΟΙΚ