Φυσικό Αέριο: Πρόταση - παγίδα από Άγκυρα για από κοινού αξιοποίηση με Κύπρο

Η ανάγνωση πίσω από την πρόταση Φιντάν για το φυσικό αέριο στην Κύπρο χωρίς λύση του Κυπριακού

Την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο από κοινού με την Κύπρο, έστω και δίχως πολιτική λύση στο θέμα του Κυπριακού και στα πρότυπα της συμφωνίας του Ισραήλ με τον Λίβανο, πρότεινε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

«Η αναμονή για την τελική λύση στο νησί (σ.σ. την Kυπρο) για να επωφεληθεί κανείς από ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι καλή κατάσταση τόσο για την περιοχή όσο και για τον κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προσθέτοντας: 

«Ως Τουρκία η άποψη μας είναι ίδια με αυτην της ΤΔΒΚ. Δηλαδή χωρίς να περιμένουμε την πολιτική λύση και οι δύο πλευρές ισότιμα τις δυνατότητες των ενεργειακών πηγών. Αυτό είναι εφικτό. Υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα στον κόσμο. Ένα τέτοιο παράδειγμα, και το αναφέρω επειδή είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αυτό της συμφωνίας Ισραήλ- Λιβάνου. Γιατί να μην υπάρχει μια παρόμοια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο».

Νέος ελιγμός 

Όπως φαίνεται, στο Κυπριακό, η Άγκυρα κινείται προς έναν νέο ελιγμό. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι: «είναι πιο επωφελές να συνεργαστούμε και να βγάλουμε φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο από το να περιμένουμε να λυθεί το Κυπριακό».

Προέκρινε, δηλαδή, το συμφέρον και την οικονομική λύση με την Κύπρο, από ότι την πολιτική, που εδώ και 50 χρόνια δεν έχει έρθει. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία, ζητά πρώτα συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες και έπειτα λύση του Κυπριακού. Το είχε πει εμμέσως και ο προκάτοχός του, ο Τσαβούσογλου. Αλλά τόσο ξεκάθαρα, δηλαδή «αφήστε την πολιτική λύση στην άκρη», είναι η πρώτη φορά σήμερα.

Η χθεσινή τοποθέτηση του Χακάν Φιντάν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, από τότε που ανέλαβε, ακόμη κι όταν έκανε τις προγραμματικές του δηλώσεις, δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ο ίδιος τη φράση «δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο», σημαίνει πολλά για την πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό αλλά και την ανατολική Μεσόγειο. Σημαίνει ότι προτείνει κι επισήμως αυτή τη φόρμουλα και δοκιμάζει τώρα αν θα της βγει. Θέλει να δει πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά στην πρόταση για μία «εμπορική/οικονομική λύση», πρώτα στην Κύπρο, και ας αφήσουμε εις το διηνεκές την πολιτική λύση.

Όπως έκανε και το Ισραήλ με το Λίβανο, που τις έφερε ως παράδειγμα.

Η «ξαφνική αδιαθεσία» Ερντογάν

Από την άλλη, την Τετάρτη είχαμε την «ξαφνική αδιαθεσία» του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ακύρωσε το πρόγραμμά του για σήμερα και αύριο. Η αδιαθεσία ήταν κρυολόγημα αλλά όλοι στην Τουρκία, δεδομένης και της κατάστασης της υγείας του κάθε τόσο, άρχισαν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Το γεγονός όμως ότι εμφανίστηκε σήμερα το μεσημέρι στο κόμμα του, το οποίο συνεδρίαζε, και μάλλον πήρε σοβαρές αποφάσεις για επιχείρηση κατά του ΡΚΚ, προκάλεσε διάφορα άλλα σενάρια. Ότι πίσω από την «αδιαθεσία» ίσως να βρίσκονταν πολιτικοί λόγοι και να πρόκειται για «διπλωματική αδιαθεσία». Γιατί; Γιατί δεν ήθελε να φανεί ότι του αρνούνται κάποιοι άλλοι να συμμετάσχει στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που ήταν να συμμετάσχει, για να συζητηθεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Γαλλία και η Γερμανία δεν ήθελαν τον Ερντογάν εκεί και το ξεκαθάρισαν. Άρα, ίσως να προφασίστηκε την αδιαθεσία ο Ερντογάν γιατί το γόητρό του δεν του επέτρεπε να φανεί ότι του κλείνουν την πόρτα.

Πηγή: skai.gr, ethnos.gr

Διαβάστε επίσης: Υπ. Εσωτερικών: Πού απέτυχε με τις ΜΚΟ - Αυτοκριτική μετά το χαστούκι της Moneyval

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ