Ηροδότου στο CNBC: Σημαντικός κίνδυνος οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας (vid)

Μεγάλη η αβεβαιότητα στο διεθνές σκηνικό αυτή την περίοδο ανέφερε ο Κεντρικός Τραπεζίτης από το Μαρόκο στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Ως ένα σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία χαρακτήρισε την αύξηση στις τιμές της ενέργειας ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου. Όπως επισήμανε πρέπει να δούμε αν οι αυξήσεις θα έχουν διάρκεια και πόση θα είναι αυτή.

Σίγουρα, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από διάφορους γεωπολιτικούς παράγοντες και ασφαλώς από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

Μιλώντας στο CNBC από το Μαρακές όπου βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, στα πλαίσια των Ετήσιων Συναντήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα, σημείωσε ότι οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε, καθώς επίσης και ο χρονικός ορίζοντας που θα διαρκέσουν.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι την ίδια χρονική στιγμή η οικονομία αντιμετωπίζει πολλαπλά σοκ, όπως για παράδειγμα οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, ενώ αναφύονται σημαντικές προκλήσεις σε επίπεδο παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Ηροδότου επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή επικρατεί πράγματι μεγάλη αβεβαιότητα στο διεθνές σκηνικό και είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ένα αριθμό παραγόντων, επισήμανε. Συγκεκριμένα, τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και πόσο αυτές θα διαρκέσουν. Ένας άλλος τομέας είναι οι μισθοί σε συνδυασμό με το θέμα της κερδοφορίας.

Οι τιμές των τροφίμων είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Παράλληλα, από την άλλη, είναι σημαντικό να δούμε τι γίνεται με την Κίνα σε γεωπολιτικό επίπεδο, συμπλήρωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ανάπτυξη της οικονομίας για το τρέχον έτος αναμένεται να υποχωρήσει ωστόσο θα αποφύγουμε την ύφεση. Για την επόμενη χρονιά αναμένεται να δούμε μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Ισραηλινοί παρατείνουν τη διαμονή τους στην Κύπρο - «Στα κάρβουνα» για την χειμερινή σεζόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ