Κατατέθηκε η πρόταση για το πέναλτι 12% - Σημείο αναφοράς τα 40 χρόνια εισφορών

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, η μείωση που προκύπτει από την κυβερνητική πρόταση, μεταφράζεται χονδρικά σε περιορισμό του πέναλτι για όσους θα πληρούν τα κριτήρια κοντά στο 6%

Τις παραμέτρους γύρω από τις οποίες θα κινηθεί τις επόμενες βδομάδες ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με τη μείωση του γνωστού πέναλτι του 12% έδωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας. Ο Γιάννης Παναγιώτου κατέθεσε την κυβερνητική πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία φαίνεται να έχει ως σημείο αναφοράς τη μείωση του πέναλτι για όσους έχουν συμπληρώσει το 85% της περιόδου ασφάλισης που όπως εξήγησε ανέρχεται σε 40 χρόνια εισφορών. Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, η μείωση που προκύπτει από την κυβερνητική πρόταση, μεταφράζεται χονδρικά σε περιορισμό του πέναλτι για όσους θα πληρούν τα κριτήρια κοντά στο 6% από 12%.

Αναλυτικότερα, μιλώντας μετά τη συνεδρία του συμβουλίου κοινωνικών ασφαλίσεων, ο Γιάννης Παναγιώτου σημείωσε κατ’ αρχήν ότι μέσα από τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, επιβεβαιώθηκε η βιωσιμότητα του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, και διαπιστώθηκε επίσης ότι οι προγραμματισμένες εισφορές είναι ικανοποιητικές και ότι δεν προκύπτει ανάγκη αλλαγής του ορίου συνταξιοδότησης.

Όσον αφορά στην πρόταση που κατέθεσε στο τραπέζι η κυβέρνηση, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι αυτή κινείται αυστηρά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ΤΚΑ, χωρίς να επηρεάζει τη βιωσιμότητα του και χωρίς να συνεπάγεται αύξηση των εισφορών. Ανέφερε περαιτέρω: «Η πρόταση επηρεάζει σημαντικό ποσοστό των συνταξιούχων που έχουν υποστεί αναλογιστική μείωση, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 25% του συνόλου μέσα από τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Μέσα από την εξαίρεση της πλήρους βασικής σύνταξης από την αναλογιστική μείωση για όσους πολίτες ανταποκρίνονται σε αυτά τα κριτήρια τα οποία έχουν ως επίκεντρο τη συμπλήρωση του 85% της περιόδου ασφάλισης που ανέρχεται σε 40 χρόνια». Παράλληλα συμπλήρωσε, υπάρχουν και άλλες παράμετροι οι οποίες θα τύχουν συζήτησης και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, από την πρόταση της κυβέρνησης επωφελούνται κυρίως η οικοδομική βιομηχανία, η μεταποίηση, οι πωλήσεις και γενικότερα τα επαγγέλματα τα οποία απαιτούν χειρονακτική εργασία ή ορθοστασία. Παράλληλα, επωφελούνται όσοι ξεκινούν να εργάζονται νωρίς μετά το σχολείο ή το στρατό και επομένως συμπληρώνουν πολλά χρόνια εισφορών στο ΤΚΑ.

Ο κ. Παναγιώτου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι εκείνο που δεν μπορεί να αλλάξει στην κυβερνητική πρόταση είναι το οικονομικό κόστος, το οποίο δεν μπορεί να αυξηθεί. Μέσα στο επόμενο διάστημα, συμπλήρωσε θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, από τους οποίους θα ακούσουμε προτάσεις και εισηγήσεις και ελπίζουμε όπως είπε μέσα στις επόμενες βδομάδες ή τους επόμενους λίγους μήνες να έχουμε θετική εξέλιξη στο όλο ζήτημα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στοίβες οι πολεοδομικές αιτήσεις λόγω της αλλαγής του ΦΠΑ για πρώτη κατοικία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ