Τα ξημερώματα της Κυριακής, 29 Οκτωβρίου, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, με τους δείκτες των ρολογιών να μετακινούνται μία ώρα πίσω.
Συγκεκριμένα, στις 04:00 τα ξημερώματα τα ρολόγια μας θα επιστρέψουν μία ώρα πίσω, με τους δείκτες τους δείχνουν και πάλι 03:00, χαρίζοντας σε εμάς μία ώρα επιπλέον ύπνου.
Όσοι βέβαια διαθέτουν ψηφιακά ρολόγια μπορούν να συνεχίσουν να κοιμούνται ήσυχοι, αφού οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν το χάρισμα, ή καλύτερα τον αλγόριθμο, να αυτο-συγχρονίζονται, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης.
Γιατί «πάγωσε» η κατάργηση της αλλαγής της ώρας;
Η κατάργηση της αλλαγής της ώρας, την οποία η ΕΕ καθόρισε με δεσμευτική οδηγία το 2002 για όλα τα κράτη-μέλη, είναι ένα θέμα που συζητιέται εδώ και αρκετά χρόνια στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς, ωστόσο, να προχωρά η εφαρμογή του.
Συγκεκριμένα, η συζήτηση γύρω από τον τερματισμό της αλλαγής της ώρας είχε ξεκινήσει το 2018, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει σχετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μάλιστα τότε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβεί στη μεγαλύτερη δημόσια διαβούλευση που είχε διεξαχθεί ποτέ στην ιστορία της, με το 84% όσων απάντησαν, να τάσσονται υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας δύο φορές τον χρόνο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ηλεκτρονική διαβούλευση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στις 31 Αυγούστου του 2018, πραγματοποιήθηκε από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου του 2018 και σε αυτή συμμετείχαν 4,6 εκατομμύρια πολίτες από τα - μέχρι πρότινος - 28 κράτη μέλη.
Ο τότε Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωνε μάλιστα πως εφόσον «οι πολίτες το θέλουν και εμείς θα το πράξουμε», θέτοντας τον Μάρτιο του 2019 ως την τελευταία ημερομηνία αλλαγής.
Ωστόσο, λόγω αντιδράσεων που προκλήθηκαν από ορισμένους οικονομικούς κύκλους, όπως της ναυτιλίας και των αερομεταφορών, ζητήθηκε παράταση για να μελετηθούν οι επιπτώσεις, με το χρονικό ορίζοντα να μετατίθεται για το 2021.
Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον Μάρτιο του 2019 τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας, δίνοντας παράλληλα, στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να επιλέξουν τα ίδια την επίσημη ώρα τους από τον Μάρτιο του 2021.
Όμως στην πορεία το ζήτημα «πάγωσε», όχι όμως ο χρόνος που συνέχισε να αλλάζει δύο φορές τον χρόνο. Γραφειοκρατία, Brexit, πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, είναι μερικά από τα ζητήματα που οδήγησαν σε αναστολή την υλοποίηση της απόφασης.
Μέχρι σήμερα πάντως, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πότε και εάν θα εφαρμοστεί τελικά.
Για την ιστορία…
Σε ό,τι αφορά πάντως τη διαδικτυακή έρευνα, αξίζει να σημειωθεί πως τα τρία τέταρτα (76%) όσων απάντησαν στην διαδικτυακή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισαν την αλλαγή της ώρας ως μια «αρνητική» ή «πολύ αρνητική εμπειρία.
Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, η αύξηση των οδικών ατυχημάτων και η μη εξοικονόμηση ενέργειας, ήταν μερικά από τα ζητήματα που ανέδειξαν οι συμμετέχοντες για να δικαιολογήσουν την επιθυμία τους για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας.
Διαβάστε επίσης: Εώς και 25% έκπτωση για αεροπορικά εισιτήρια από την Wizz Air