Με το πρωτοσέλιδό της να φέρει τον τίτλο «Οικόπεδο οικόπεδο», η Yeni Düzen (03.11.23) αναφέρει ότι ο αριθμός των αλλοδαπών στους οποίους παραχωρήθηκε άδεια να αγοράσουν ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, ανήλθε στις 9,699.
Το 2023 ισοφάρισε τις άδειες τις προηγούμενης τριετίας
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η εφημερίδα επισημαίνει ότι την προσοχή ελκύει το γεγονός ότι ενώ κατά την τριετία 2019-2022 παραχωρήθηκε άδεια αγοράς ακινήτων σε 5,130 αλλοδαπούς, κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2023 δόθηκε το δικαίωμα αγοράς ακινήτων σε 4,569 αλλοδαπούς.
Επιπρόσθετα, η διαδικτυακή Haber Kıbrıs γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια συνεδρίας που πραγματοποίησε τη Τετάρτη, αποφάσισε να παραχωρήσει άδεια αγοράς ακινήτων στα κατεχόμενα σε 283 αλλοδαπούς.
Στην απόφαση μάλιστα, δημοσιεύονται συνημμένα τα ονόματα των εν λόγω αλλοδαπών και λεπτομέρειες της περιουσίας που θέλουν να αγοράσουν.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος, το 2019 παραχωρήθηκε άδεια αγοράς ακινήτων στα κατεχόμενα σε 1,141 αλλοδαπούς, το 2021 σε 1,179 και το 2022 σε 2,180.
Παρά το γεγονός ότι ο λεγόμενος «υπουργός» εσωτερικών Ντουρσούν Ογούζ δηλώνει ότι μόνο το 35% αυτών των προσώπων λαμβάνουν «τίτλο ιδιοκτησίας», δεν είναι γνωστό πόσα στρέμματα γης ή πόσα σπίτια αγόρασαν αλλοδαποί, οι οποίοι πήραν άδεια να αποκτήσουν ακίνητα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο Ογούζ είχε δηλώσει πρόσφατα στη «βουλή» ότι το 60% των αλλοδαπών στους οποίους παραχωρείται το δικαίωμα αγοράς ακίνητης περιουσίας δεν πηγαίνουν στο «κτηματολόγιο» για να πάρουν «τίτλο ιδιοκτησίας».
«Μειώνεται το ποσοστό των Τούρκων, αυξάνεται των Ρώσων και των Ιρανών»
Από την άλλη, επικαλούμενη πηγές του «υπουργείου εσωτερικών», η εφημερίδα γράφει ότι ενώ προηγουμένως η πλειοψηφία των αλλοδαπών που αγόραζαν ακίνητα στα κατεχόμενα κατάγονταν από την Τουρκία, μετά το 2022 πλειοψηφούν οι Ρώσοι και οι Ιρανοί.
Στα στοιχεία της αγοράς ακινήτων υποστηρίζεται ότι οι Τούρκοι αποτελούσαν περίπου το 90% των αλλοδαπών που αγόραζαν ακίνητα στα κατεχόμενα μέχρι το 2022, ενώ κατά τον τελευταίο ένα χρόνο το ποσοστό των Τούρκων μειώθηκε περίπου στο 70%.
Σύμφωνα με έναν άλλο ισχυρισμό που προβάλλεται από την αγορά ακινήτων, πολύ περισσότερα ακίνητα από όσα καταγράφονται στα «επίσημα» αρχεία αγοράζονται εκ μέρους ντόπιων εταιρειών με «μυστικούς αλλοδαπούς συνέταιρους».
Δικαιούνται ένα στρέμμα ή τρεις κατοικίες
Αναφερόμενη στο θέμα, η Halkın Sesi (03.11.23) γράφει ότι σύμφωνα με τον «νόμο», ένας αλλοδαπός μπορεί να αγοράσει μέχρι και ένα στρέμμα γης ή τρεις κατοικίες.
Όταν μελετήσει κανείς τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην «επίσημη εφημερίδα», διαπιστώνει ότι ειδικά από τον Νοέμβριο του 2021 αυξήθηκε εμφανώς ο αριθμός των αλλοδαπών στους οποίους δόθηκε το δικαίωμα να αγοράζουν ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα, συνεχίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω ημερομηνία συμπίπτει με την περίοδο έναρξης της επιβολής κυρώσεων σε Ρώσους επενδυτές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
38 χιλιάδες Ρώσοι, 27 χιλιάδες Ιρανοί, 2 χιλιάδες Ισραηλινοί
Εξάλλου, ο αρθρογράφος της Kıbrıs (03.11.23) Ακάι Τζεμάλ φιλοξενεί δηλώσεις του συνταξιούχου εκπαιδευτικού και πρώην «αγωνιστή» στις μάχες των Κοκκίνων, Αχμέτ Γιλντιρίμ, ο οποίος φιλοξενούμενος στην τηλεοπτική εκπομπή του δημοσιογράφου, δήλωσε ότι αυτή την στιγμή διαμένουν στα κατεχόμενα 38 χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί μαζί με τις οικογένειές τους, 27 χιλιάδες Ιρανοί και 2 χιλιάδες Ισραηλινοί. Προσθέτει και τα εξής ο αρθρογράφος:
«[…] Σημειώνοντας ότι αυτοί κατέχουν ακίνητη περιουσία στην ΤΔΒΚ, ο Αχμέτ Γιλντιρίμ διερωτήθηκε: ‘Είναι και η Μάλτα νησί, όμως δεν πωλείται γη σε ξένους εκεί. Μήπως τούτο εδώ το μέρος είναι τόσο μεγάλο και πουλούμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στους ξένους;’
Ενώ ο Αχμέτ Γιλντιρίμ φέρνει τη Μάλτα ως παράδειγμα και ο πρόεδρος της ένωσης εργολάβων οικοδομών, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ προβαίνει στην αξιολόγηση ότι ‘χάθηκε ο έλεγχος στην πώληση ακινήτων σε αλλοδαπούς’. […] Ο Γκιούρτζαφερ είπε συνοπτικά τα εξής:
‘Τόσο δικηγόροι και κτηματομεσίτες, όσο και απλοί πολίτες, ιδρύοντας εταιρείες για 49% μέσω αυτών επειδή δεν μπορούν να αγοράσουν πέραν του ενός στρέμματος στο όνομά τους, αγοράζουν 300-500 στρέμματα και πάνω σε αυτά κάνουν έργα και τα δίδουν σε εγγεγραμμένους εργολάβους και κτίζουν και πουλούν. Δεν πρέπει να γίνεται αυτό. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Μέσα σε μια στιγμή μπορεί να δείτε ότι άρχισαν δέκα χιλιάδες κατοικίες, πέντε χιλιάδες κατοικίες στη Μεσαορία’ […]».
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
Διαβάστε επίσης: Υφ. Καινοτομίας: Ο διορισμός Raif βαραίνει αποκλειστικά το ΔΣ του CYENS