Σε επτά άξονες ομαδοποιεί το Υπουργείο Γεωργίας το σύνολο των έργων και των δράσεων που πρόκειται να προωθήσει για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων.
Σε σημείωμα που κοινοποίησε στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμού του Υπουργείου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, παραθέτει τους άξονες δράσεις, επισημαίνοντας πως στον τομέα του περιβάλλοντος, βασική επιδίωξη του Υπουργείου Γεωργίας είναι να βελτιωθούν όλες οι επιδόσεις της Κύπρου σε σχέση με τη διαχείριση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος.
Όπως σημειώνει, βασική κινητήρια δύναμη θα αποτελέσει το πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας που εξέδωσε η ΕΕ και το Εθνικό Πλαίσιο που υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο, με πυλώνες τις βασικές πολιτικές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κυκλικής οικονομίας, μηδενικής ρύπανσης και βελτίωσης της κατάστασης της βιοποικιλότητας.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων οι άξονες διαμορφώνονται ως εξής:
1) Υλοποίηση του νέου Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022 - 2028 που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Ιουλίου του 2022 και περιλαμβάνει συνολικά 65 μέτρα με προϋπολογισμό πέραν των €80 εκατομμυρίων. Για την υλοποίηση σημαντικού μέρους των μέτρων η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα Norway Grants καθώς και το Ανταγωνιστικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Life IP CYzero WASTE.
2) Εφαρμογή της νομοθεσίας που καθορίζει τις υποχρεώσεις των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων και συγκεκριμένα της εκπόνησης τοπικών σχεδίων πρόληψης και διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων και την υποχρεωτική εφαρμογή συστημάτων χωριστής συλλογής και συστημάτων «Πληρώνω Όσο Πετώ (ΠΟΠ)», καθώς και η προώθηση έργων στήριξης των ΑΤΑ προς υλοποίηση των υποχρεώσεων αυτών.
3) Επέκταση και ενδυνάμωση του πλαισίου διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού και ενίσχυση της παρακολούθησης της λειτουργίας των αδειοδοτημένων συστημάτων.
4) Εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία σε συνεργασία με το Υπ. Ενέργειας και το Υφ. Καινοτομίας μέσω της δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών και την προώθηση κινήτρων για τις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες και το ευρύ κοινό με βασικό στόχο τον μετασχηματισμό της οικονομίας, της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων, του τομέα διαχείρισης αποβλήτων για αύξηση της αποδοτικότητας με τη χρήση των αποβλήτων ως πόρων, προώθηση της προσέγγισης του κύκλου ζωής των προϊόντων, μείωση των αποβλήτων και αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων που στόχο έχουν την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, την κατασκευή και χρήση προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών.
5) Δημιουργία νέων και αναβάθμιση υφιστάμενων έργων υποδομής μέσω της υλοποίησης των προγραμμάτων που έχουν ενταχθεί κάτω από τα Ταμεία Συνοχής, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και από Εθνικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του Δικτύου Πράσινων Σημείων και σημείων συλλογής ανακυκλώσιμων και ογκωδών υλικών (πράσινες γωνιές), της δημιουργίας δικτύου επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων με την εγκατάσταση κομποστοποιητών και δικτύου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών με την εγκατάσταση Πράσινων Περιπτέρων για χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.
Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία κέντρων επαναχρησιμοποίησης και επιδιόρθωσης και δικτύου καταστημάτων μεταχειρισμένων ειδών στα αστικά κέντρα, καθώς και τη δημιουργία συντονιστικού οργανισμού προς στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων και βελτίωση της συνεργασίας με την κεντρική κυβέρνηση.
6) Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών
7) Διοικητική υποστήριξη του συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων και ενίσχυση διοικητικής ικανότητας των εμπλεκόμενων φορέων.
Διαβάστε επίσης: Το κράτος επιστρέφει €665 χιλιάδες σε ταινία που γυρίστηκε στην Κύπρο