Οι φορολογούμενοι πλήρωσαν το 2013 και θα πληρώσουν ξανά την πολιτική ανικανότητα (vid)

Το κράτος και η Κεντρική δεν δημιουργήθηκαν το 2013. Υπήρξε αμέλεια και ερασιτεχνισμός από το 2009 που οδήγησαν στα γεγονότα του 2013 ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου στην έφεση που άσκησε η νομική υπηρεσία κατά της πρωτόδικης απόφασης του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού, στην υπόθεση του κουρεμένου καταθέτη της Λαϊκής Τράπεζας.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη απόφαση δικαστηρίου υπέρ ενάγοντα για το κούρεμα καταθέσεων, ο οποίος καταχώρησε αγωγή εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας, της διαχειρίστριας της, της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ίδια νομική γραμμή

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο δικηγόρος του καταθέτη Ανδρέας Θεοφίλου σημείωσε ότι οι υποθέσεις κρίνονται ανάλογα με τι παρουσιάζεις στα δικαστήρια. Σε όλες τις υποθέσεις μας, όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα ανέφερε, ακολουθούμε την ίδια νομική θέση. Όλες οι υποθέσεις μας ξεκινούν από το 2009 και καταλήγουν στο 2013 όπως είπε. Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένει ότι η απόφαση θα ανατραπεί, ο κ. Θεοφίλου σημείωσε ότι πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Γι αυτό άλλωστε υπάρχει και το Εφετείο. Άλλωστε όπως είπε, και εμείς έχουμε καταχωρίσει 3 εφέσεις και περιμένουμε να ανατραπούν οι προηγούμενες αποφάσεις. Όσον αφορά στο δικαστή που εξέδωσε τη συγκεκριμένη απόφαση, ο κ. Θεοφίλου σημείωσε ότι ο ίδιος αναμένεται να εκδικάσει ακόμα μια παρόμοια υπόθεση και δεν βλέπω όπως είπε για ποιο λόγο να αλλάξει την άποψη του έχοντας ενώπιον του τις ίδιες μαρτυρίες με τη συγκεκριμένη.

Αμέλεια και ερασιτεχνισμός

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ, Άδωνις Παπακωνσταντίνου έδωσε κατ’ αρχήν συγχαρητήρια τόσο στον δικηγόρο του κουρεμένου καταθέτη όσο και στον δικαστή. Όπως είπε, ο δικαστής φαίνεται να αποφάσισε να μην υιοθετήσει το λανθασμένο όπως το χαρακτήρισε αφήγημα της Κεντρικής Τράπεζας ότι αν δεν λαμβάνονταν οι συγκεκριμένες αποφάσεις το 2013, δεν θα μπορούσαν να προστατευτούν οι πρώτες 100 χιλιάδες των καταθετών. Όπως επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου, ούτε η Κεντρική ούτε το ίδιο το κράτος δημιουργήθηκαν το 2013. Το πρόβλημα ξεκίνησε όπως ανέφερε από το 2009 και είναι σημαντικό το ότι ο δικαστής αποφάσισε να κοιτάξει και πίσω από τη βιτρίνα του 2013 και να πάει πίσω για να αναλύσει τα γεγονότα που προηγήθηκαν όπως είπε. Για να φτάσουμε στο 2013 ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου υπήρξε αμέλεια και ερασιτεχνισμός από πλευράς Κεντρικής και κράτους ο οποίος ήταν ανεπίτρεπτος. Υπήρξαν σωρεία πλημμελημάτων σε αυτή την πορεία, τα οποία οδήγησαν τελικά στα γεγονότα του 2013, είπε. Έχουμε αναγάγει το δημόσιο συμφέρον σε Κολυμβήθρα του Σιλωάμ όπου και αθωώνουμε κάποιους και την ίδια στιγμή τα θύματα παραμένουν θύματα, είπε.

Οικονομική ευχέρεια κουρεμένων

Όσον αφορά τώρα στην υπόθεση και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει και αποφάσεις που έχουν ήδη τελεσιδικήσει, ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ ανέφερε ότι τίποτα δεν έχει τελεσιδικήσει αφού όσοι χάνουν στη δίκη πάνε στο Εφετείο. Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου έθιξε μια άλλη σημαντική παράμετρο σημειώνοντας ότι η νομική υπηρεσία και η Κεντρική έχουν άπειρα χρήματα για να πληρώνουν δικηγόρους, ενώ ο μέσος κουρεμένος καταθέτης είναι αμφίβολο όπως είπε κατά πόσο θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τα επόμενα του βήματα εφόσον η εξέλιξη της υπόθεσης είναι θετική για τον κουρεμένο καταθέτη. Και είναι σε αυτό που ποντάρουν οι αρμόδιοι, συνέχισε, στο ότι δηλαδή οι κουρεμένοι καταθέτες δεν θα διαθέτουν την οικονομική ευχέρεια να συνεχίσουν τη δικαστική διαδικασία, επομένως οι πολίτες αυτή θα πληρώσουν και πάλι τη νύμφη, ανέφερε. Άλλωστε, κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι αρμόδιοι διεκδικούν δικηγορικά έξοδα και από όσους έχουν αποσύρει τις αγωγές τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΟΙΚ για Ρώσο κουρεμένο: «Θα δούμε πώς θα το χειριστεί η Κυβέρνηση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ