Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με τον αριθμό εργαζομένων από τρίτες χώρες, οι οποίοι ενώ αρχικά εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία αφότου έχουν εξασφαλίσει άδεια εργασίας, στη συνέχεια αιτούνται πολιτικό άσυλο.
Πρόκειται για φαινόμενο που δημιουργεί.. πονοκέφαλο στους αρμοδίους αφενός λόγω του μεγάλου αριθμού αιτητών ασύλου που δοκιμάζει συνεχώς τα όρια του συστήματος και αφετέρου λόγω της «δράσης» δικηγόρων που προσπαθουν να επωφεληθούν οικονομικά από την όλη κατάσταση.
Οι καταγγελίες Ιωάννου για δικηγόρους
Άλλωστε, μόλις χθες είδαν το φως της δημοσιότητας και οι πολύ σοβαρές καταγγελίες από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με δικηγόρους που φέρονται να εκμεταλλεύονται αιτητές διεθνούς προστασίας, κυρίως παραπληροφορώντας τους για ζητήματα νομοθεσίας.
Την ίδια ώρα, ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε την εγγραφή θέματος στη Βουλή προκειμένου να εξεταστεί η τυχόν εκμετάλλευση μεταναστών από συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε ήδη σε επίσημη καταγγελία προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για ένα δικηγόρο, ενώ ετοιμάζεται να προβεί σε καταγγελίες για ακόμη δύο δικηγορικά γραφεία.
Παράλληλα, με χθεσινή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εσωτερικών χαιρέτισε την πρωτοβουλία ΔΗΣΥ να εγγράψει προς συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων «το σοβαρό», όπως ανέφερε, «θέμα της παρακώλυσης της εξέτασης αιτήσεων ασύλου ή και της πιθανής εκμετάλλευσης αιτητών ασύλου από δικηγόρους», προσθέτοντας πως αυτό προκαλεί πρόσθετο διοικητικό φόρτο και κόστος κατά παράβαση της επαγγελματικής δεοντολογίας.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο «για συγκεκριμένες περιπτώσεις δικηγόρων που έχουν εντοπιστεί να λειτουργούν κατά τρόπο καταχρηστικό, οι οποίες έχουν προωθηθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για τις περαιτέρω ενέργειες, χωρίς δυστυχώς να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα». Όπως τονίσε στην ανακοίνωσή του, «το μεταναστευτικό αποτελεί ένα πολυσύνθετο ζήτημα και τα όποια φαινόμενα μη τήρησης της νομοθεσίας και παρακώλυσης των διαδικασιών, δεν συντείνουν στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του».
Πάντως σε παρέμβασή του χθες στο Μεσημέρι και Κάτι, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς, υπογράμμισε πως καμία ανοχή δεν θα υπάρξει για όσους έχουν προβεί σε έκνομες ενέργειες, ενώ εξέφρασε παράλληλα την πρόθεσή του να επισπεύσει τις διαδικασίες ούτως ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί η διερεύνηση και να υπάρξει αποτέλεσμα.
Ήρθαν να εργαστούν και τώρα ζητούν άσυλο
Απαντώντας σε σχετική επιστολή του βουλευτή της ΔΗΠΑ - Συνεργασία, Αλέκου Τρυφωνίδη, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί για περιπτώσεις αλλοδαπών εργαζομένων, οι οποίοι κατόπιν αποδέσμευσής τους από τον εργοδότη τους, αιτούνται πολιτικό άσυλο, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία, τόσο σε σχέση με τους αριθμούς των υποθέσεων, όσο και για τη χώρα προέλευσης των εμπλεκομένων.
Πρόκειται για στοιχεία που εξήχθησαν από το σύστημα “ARS” του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και που αφορούν τις χρονιές 2022 και 2023.
Όπως επισημαίνει ο Υπουργός Εσωτερικών, τα στοιχεία επικεντρώνονται στις περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που, ενώ εισήλθαν στην Κυπριακή Δημοκρατία με άδεια εργασίας, στη συνέχεια υπέβαλαν αίτημα ασύλου.
Οι τρεις κατηγορίες εργαζομένων
Βάσει του συστήματος, οι εργαζόμενοι διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
- Η πρώτη αφορά τους εργαζόμενους σε εταιρείες ξένων συμφερόντων (BCS)
- Η δεύτερη τους οικιακούς εργαζομένους (DW)
- Στην τρίτη κατηγορία τοποθετούνται όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι (GEN και NSP)
Ξεπερνούν τις 1.500 οι περιπτώσεις από το 2022
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, από το 2022 μέχρι και σήμερα, ο αριθμός όσων ήρθαν στην Κύπρο να εργαστούν, έχοντας εξασφαλίσει άδεια εργασίας και ακολούθως υπέβαλαν αίτηση ασύλου, ανέρχεται συνολικά σε 1.582.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν υπηκόους του Νεπάλ, με τον αριθμό να αγγίζει τους 356, και με τους 275 εξ αυτών να έχουν έρθει στην Κύπρο για να εργαστούν ως οικιακοί εργαζόμενοι.
Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα αφορά άτομα που προέρχονται από την Ινδία με τον αριθμό των υποθέσεων να φτάνει τις 287, ενώ συνολικά 190 υποθέσεις αφορούσαν Αιγύπτιους.
Ακολουθούν υπήκοοι του Μπαγκλαντές, για τους οποίους έχουν καταγραφεί 182 υποθέσεις, 173 προέρχονται από την Σρι Λάνκα και 171 από το Βιετνάμ, ενώ άλλοι 148 έχουν έρθει από τις Φιλιππίνες.
Αναλύοντας τα στοιχεία, διαπιστώνεται πως από το 2022, αίτηση ασύλου υπέβαλαν 739 άτομα που εισήλθαν στην Κυπριακή Δημοκρατία για να απασχοληθούν ως οικιακοί εργαζόμενοι, ενώ 8 εργάζονταν σε εταιρείες ξένων συμφερόντων, με τους 4 εξ αυτών να προέρχονται από τη Ρωσία. Οι υπόλοιποι 833 δεν διευκρινίζεται για ποιο λόγο εξασφάλισαν άδεια εργασίας και ως τι απασχολούνταν.
Ο Υπουργός Εσωτερικών σημειώνει επίσης, ότι τα εν λόγω πρόσωπα, εφόσον πρόκειται για νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία, υποβάλλουν το αίτημα ασύλου τους στα κατά τόπους κλιμάκια της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, της Αστυνομίας, στα οποία είναι τοποθετημένοι λειτουργοί της Υπηρεσίας Ασύλου.
Τα συγκεκριμένα αιτήματα εξετάζονται, όπως επισημαίνει, με την ταχύρρυθμη διαδικασία και εντός ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής τους. Εντούτοις, δεν γίνεται αναφορά σε πόσους εξ αυτών που υπέβαλαν αίτηση έχει παραχωρηθεί τελικά άσυλο ή εάν το αίτημά τους απορρίφθηκε.
Τα σχετικά στοιχεία παρατίθενται αναλυτικά στον πιο κάτω πίνακα:
Διαβάστε επίσης: Σείεται πάλι από καταγγελίες ο δικηγορικός κόσμος - Οι προθέσεις Βορκά