Πλατής: Στρεβλώσεις στο σύστημα κατά του Κύπριου επιχειρηματία

Οι Κύπριοι επιχειρηματίες είναι καλύτεροι από τους ξένους και δεν πρέπει να τους φέρνουμε σε μειονεκτική θέση, ανέφερε ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής

Είναι καιρός να εκσυγχρονίσουμε το φορολογικό μας σύστημα, σημειώνει ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα φορολογική μεταρρύθμιση. Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Πλατής ανέφερε ότι από τα όσα έχουν λεχθεί μέχρι σήμερα η μεταρρύθμιση αναμένεται να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να μάθουμε τις λεπτομέρειες για να μπορέσουμε, όπως είπε, να την κρίνουμε με ασφάλεια.

Ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, σύμφωνα με τον κ. Πλατή, είναι αυτός του Κύπριου επιχειρηματία. Όπως επισήμανε, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια στρέβλωση στο όλο σύστημα εναντίον του Κύπριου επιχειρηματία, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι των ξένων. Ένα παράδειγμα είναι ότι οι Κύπριοι πληρώνουν φόρο για την άμυνα σε αντίθεση με τους ξένους που δεν πληρώνουν. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα τα οποία δεν αφήνουν τους Κύπριους επιχειρηματίες να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τους ξένους, είπε. Οι Κύπριοι επιχειρηματίες, συνέχισε ο κ. Πλατής είναι καλύτεροι από τους ξένους και γι’ αυτό το κράτος δεν θα πρέπει να τους φέρνει σε μειονεκτική θέση ούτε να έχει ως απώτερο στόχο η χώρα μας να αποτελεί απλά μια φορολογική βάση για δραστηριοποίηση στο εξωτερικό.

Ο κ. Πλατής αναφερόμενος στο θέμα της φορολογίας, σημείωσε ότι ενδεχομένως να ήρθε η ώρα να δούμε φόρους πολυτελείας, για παράδειγμα σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σε σπίτια, ανάλογα με τα τετραγωνικά, ή και σε πισίνες. Για να προσθέσει ο κ. Πλατής ότι μέσα σε όλα αυτά, δεν μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για το κοινωνικό μας κράτος, από τη στιγμή που διαπιστώνεται έλλειψη στήριξης σε άτομα χαμηλής εισοδηματικής τάξης ή ακόμα και σε συνταξιούχους. Καταλήγοντας, ο κ. Πλατής τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην πράσινη οικονομία, όπως είναι άλλωστε και η κατεύθυνση που δίνει η ίδια η ΕΕ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πετρίδης: «Βλέπει» σκοπιμότητες πίσω από Cyprus Confidential - Οι 5 λόγοι (Βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ