Σκοπιμότητες βλέπει ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, γύρω από την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), που είδε πριν από δύο μέρες το φως της δημοσιότητας.
Την άποψη του αυτή ξεδιπλώνει σε πέντε παραδείγματα, σε παρέμβασή του στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.
Κληθείς αρχικά να σχολιάσει τα όσα αποκάλυψε η έρευνα των 270 και πλέον δημοσιογράφων, Cyprus Confidential, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως ο ίδιος ποτέ δεν ωραιοποιούσε καταστάσεις, ούτε κατά τη θητεία του ως Υπουργός αφού ήταν εξ αυτών που παραδέχονται πως υπήρξαν λάθη.
Ο κ. Πετρίδης επισήμανε πως κατά την άποψή του, τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αφενός “πόρρω απέχουν κατά αναλογία από τον θόρυβο που έγινε και την καμπάνια που προηγήθηκε”, σημειώνοντας αφετέρου πως ο ίδιος βλέπει σκοπιμότητες.
Εστίασε δε, σε πέντε παραδείγματα προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση του.
1. Ο παράγοντας "Ουκρανία"
“Δεν γίνεται να λες ότι η Κύπρος αγνοεί τις φρικαλεότητες που γίνονται στην Ουκρανία”, υπογράμμισε ο τέως Υπουργός Οικονομικών, την ώρα που τα έγγραφα που επικαλείται η έρευνα αφορούν την περίοδο πριν από την εισβολή της Ρωσίας. Όπως εξήγησε, η χώρα μας έχασε με δίκη της συναίνεση, λόγω του πολέμου, τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της, τη Ρωσία, λόγω των κυρώσεων που ψήφισε.
2. Το ενδεχόμενο “αναδρομικής ισχύς” των κυρώσεων
Αναφερόμενος στην περίπτωση μεταφοράς ποσού από λογιστικό γραφείο, ύψους €1 δισεκατομμυρίου, ο κ. Πετρίδης στάθηκε στις εικασίες της έρευνας που για το ότι “ενδεχομένως να υπήρξε παραβίαση των κυρώσεων, επειδή μπορεί να ίσχυαν και αναδρομικά”.
Αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο διερεύνησης του εν λόγω ζητήματος, διερωτήθηκε εάν “270 δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να βρουν την οδηγία της ΕΕ που λέει ότι δεν ισχύουν αναδρομικά”, προσθέτοντας πως πρόκειται για τον Κανονισμό 269 του 2014.
3. Η έννοια του φορολογικού παράδεισου
Ακολούθως, ο κ. Πετρίδης στάθηκε στην παρουσίαση της Κύπρου ως φορολογικού παράδεισου, με τον τέως Υπουργό να θέτει το ερώτημα εάν είναι οι ίδιοι που ορίζουν τι εστί φορολογικός παράδεισος.
“Υπάρχουν διεθνείς ορισμοί για το τι είναι φορολογικός παράδεισος. Ούτε στους ορισμούς του IMF, ούτε στους ορισμούς του ΟΟΣΑ ή της ΕΕ, η οποία έχει λίστα με 16 χώρες, η Κύπρος δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο”, τόνισε.
Το να δίνεις φορολογικά κίνητρα είναι ένα πράγμα από το να κατηγορείς και να στιγματίζεις μία χώρα ότι είναι φορολογικός παράδεισος, διευκρίνισε ο κ. Πετρίδης, ειδικότερα από τη στιγμή που, το 2022, η Κύπρος είχε την πιο αυστηρή επιτήρηση από την Moneyval, χωρίς να βρεθεί μη-συμμορφούμενη σε καμία από τις 40 συστάσεις.
“Υπάρχουν λίστες με φορολογικούς παραδείσους από το ΔΝΤ, τον ΟΑΣΑ και την ΕΕ και η Κύπρος όχι μόνο δεν είναι μέσα, αλλά δεν μας έχουν κάνει καν παρατήρηση”, υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως λήφθηκαν τεράστια μέτρα για να μην είναι η Κύπρος φορολογικός παράδεισος.
4. Κεφάλαιο “Νίκος Αναστασιάδης”
Σε ό,τι αφορά τις αναφορές στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις ευθύνες που φέρει για τις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας, ο κ. Πετρίδης αντέκρουσε τα επιχειρήματα, σημειώνοντας πως ο Νίκος Αναστασιάδης ανέλαβε το 2013, όταν ήδη στο τραπεζικό σύστημα το 40% των καταθέσεων ήταν ρωσικές, προσθέτοντας πως σήμερα αυτές φτάνουν μόλις το 2.2%.
“Μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 43.000 εταιρείες κέλυφος ρωσικών συμφερόντων και 70 με 80 χιλιάδες λογαριασμοί Ρώσων, με κάποιους εξ αυτών να έχουν πάει στο Λουξεμβούργο και στη Γερμανία”, σημείωσε. Πρόσθεσε δε, πως έχουμε όλες τις αυστηρές εκθέσεις της Moneyval και του ΔΝΤ για τη συμμόρφωσή της Κύπρου στα θέματα αυτά, επισημαίνοντας πως η έρευνα φαίνεται να αγνοεί ότι ο ρώσικος παράγοντας βρισκόταν στην Κύπρο ήδη από τη δεκαετία του 1980.
“Ήταν μία ενσυνείδητη πολιτική της τότε Κυβέρνησης”, είπε ο κ. Πετρίδης για την αλλαγή του περί φορολογίας νόμου, “για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και να γίνουμε επιχειρηματικό κέντρο. Άρα πάει πολύ πίσω το μοντέλο”, εξήγησε.
5. Οι δηλώσεις Αλέξανδρου Αποστολίδη
Τέλος, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του οικονομολόγου Δρα Αλέξανδρου Αποστολίδη, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο που δημοσίευσε το ICIJ στο πλαίσιο της έρευνας.
Υπενθυμίζεται πως χθες ο Δρ Αποστολίδης εξέφρασε την έκπληξή του για τον τρόπο που παρουσιάστηκαν οι δηλώσεις του, οι οποίες όπως ο ίδιος είπε, έγιναν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, με το ICIJ να αποκόπτει τελικά κάποιες εξ αυτών.
Για αυτό το θέμα ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως ο κ. Αποστολίδης είναι γνωστός επικριτής πολιτικών της προηγούμενης Κυβέρνησης, με κριτική σκέψη, ο οποίος “λέει πάνω κάτω ότι εγώ παραπλανήθηκα, άλλα με ρωτούσαν και άλλα παρουσίαζαν ότι έλεγα”.
Ο τέως Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως υπάρχουν κακώς έχοντα ωστόσο, τόνισε πως από τα 3.6 εκατομμύρια αρχεία που διέρρευσαν το μόνο που βρήκαν ήταν ότι μπορεί να έγινε μία συναλλαγή την ίδια μέρα που μπήκαν οι κυρώσεις.
“Ο Αμπράμοβιτς μπήκε σε κυρώσεις τον Μάρτιο, ενώ πούλησε την Chelsea για 4.5 δισεκατομμύρια, δύο μήνες μετά, τέλος Μαΐου”, δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα πως, από το 2014 μέχρι και το 2022 αυτού του είδους οι συναλλαγές ήταν νόμιμες.
Οι τέσσερις πυλώνες που πρέπει να αλλάξουν
Σχολιάζοντας την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με αυτό το ζήτημα, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επισήμανε πως θεωρεί ότι αυτή ήταν σωστή, ενώ συμφώνησε πως θα πρέπει να γίνει γρήγορη διερεύνηση των θεμάτων ούτως ώστε να λάβει απαντήσεις και ο κόσμος.
Παράλληλα, περιέγραψε πως οι προσπάθειες της Κυβέρνησης θα πρέπει πλέον να επικεντρωθούν σε τέσσερις πυλώνες:
- Σταδιακή αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας
- Πιο γρήγορη απονομή δικαιοσύνης
- Κοινή εποπτεία επαγγελματικών υπηρεσιών
- Καλύτερη οικονομική διπλωματία
Το Mea Culpa
Σε ό,τι αφορά πάντως το κομμάτι της Δικαιοσύνης, ο τέως Υπουργός Οικονομικών είπε πως όντως οι ρυθμοί στην απονομή δικαιοσύνης είναι πολύ αργοί και θα πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση το συντομότερο ενώ στάθηκε και στο τι γινόταν επί προηγούμενης διακυβέρνησης.
“Ενδεχομένως αυτό να είναι και ένα Mea Culpa της δικής μας διακυβέρνησης” επεσήμανε, σημειώνοντας πως η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης ήταν κάτι που είχαν στοχοθετήσει από την αρχή και που ωστόσο δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν.
Δείτε το βίντεο εδώ:
Διαβάστε επίσης: Το παζλ της αυτοκρατορίας παρακολουθήσεων του Ντίλιαν και ρόλος της Κύπρου