Δείκτης ΣΠΟΔ: Θετικός αλλά επιβραδυνόμενος ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου σε σχέση με τον Σύνθετο Προπορευόμενο Οικονομικό Δείκτη (ΣΠΟΔ) για τον Οκτώβριο

Θετικός μεν, επιβραδυνόμενος δε, διατηρείται ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη τον Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, που κατασκευάζεται από το ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατέγραψε ετήσια αύξηση 1,5% τον Οκτώβριο του 2023, μετά από τις ετήσιες αυξήσεις 1,9% και 2,1% που κατέγραψε τους μήνες Σεπτέμβριο και Αύγουστο του 2023, αντίστοιχα (σύμφωνα με τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Όπως αναφέρεται, οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στο Ισραήλ επιβάρυναν, περαιτέρω, το ήδη βεβαρυμμένο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, επηρεάζοντας αρνητικά τον ΣΠΟΔ Οκτωβρίου.

Αναλυτικότερα, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αναζωπυρώσει την οικονομική αβεβαιότητα, με τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ζώνη του ευρώ να σημειώνει επιδείνωση καθ’ όλη την διάρκεια του έτους 2023. Επιπλέον, την ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ μετριάζει ο προσαρμοσμένος ως προς τη θερμοκρασία όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξακολουθώντας να καταγράφει ετήσια μείωση από τον Μάιο του 2023. Πάρα ταύτα, η μεγέθυνση διαφόρων εγχώριων τομέων, περιλαμβανομένων του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου, και των ακινήτων, καθώς και οι συγκρατημένες τιμές πετρελαίου, αντιστάθμισαν τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις με τον ΣΠΟΔ Οκτωβρίου να καταγράφει θετικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης.

"Συνοπτικά, θετικός μεν επιβραδυνόμενος δε διατηρείται ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο του 2023. Η πτώση του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ σε χαμηλότερα επίπεδα από τους προηγούμενους μήνες αντανακλά το αβέβαιο γεωπολιτικό και ασταθές οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί, το οποίο αναπόφευκτα επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές μεγέθυνσης της κυπριακής οικονομίας" αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη €240,7 εκατομμυρίων στο εννιάμηνο του 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ