Ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας, από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, ο έλεγχος 13 αιτητών του Σχεδίου ΟΙΚΙΑ, οι οποίοι κυρίως ανήκουν στην κατηγορία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), ενώ για άλλες 308 αιτήσεις ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί αρχές του 2024, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Λογιστής Ανδρέας Αντωνιάδης, προσθέτοντας ότι με την ολοκλήρωση του ελέγχου, αυτές οι 13 αιτήσεις θα αποσταλούν στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) για να καταβληθούν οι πληρωμές από το κράτος.
Ωστόσο, επειδή η υλοποίηση των λύσεων για το Σχέδιο θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Γενικό Λογιστήριο, όπως είπε ο κ. Αντωνιάδης, έχει ζητήσει παράταση, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, για υλοποίηση του Σχεδίου μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024 και σχετικό αίτημα θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο λόγος του αιτήματος αυτού, σύμφωνα με τον Γενικό Λογιστή, «είναι η πολυπλοκότητα των συγκεκριμένων κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων και προϋποθέσεων που έχουν καθοριστεί στο σχέδιο, ο μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών που πρέπει να εξεταστούν και ο τρόπος ελέγχου καθώς έχουμε συμβληθεί με διάφορες υπηρεσίες ώστε να μην ταλαιπωρούμε τον κόσμο, ζητώντας του να μας φέρει εκ νέου για παράδειγμα πιστοποιητικά καταθέσεων».
Σημειώνεται πως το Σχέδιο ΟΙΚΙΑ αφορά κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης δανείων που παραχωρήθηκαν στα πλαίσια κυβερνητικών σχεδίων στέγασης.
572 συνολικά οι αιτήσεις
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Λογιστής είπε ότι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για το Σχέδιο ΟΙΚΙΑ ανέρχονται συνολικά στις 572, από τις οποίες για τις 321 έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τον φορέα ελέγχου των αιτήσεων που είναι η ΚΕΔΙΠΕΣ με την οποία έχει συμβληθεί για αυτό τον σκοπό τον Γενικό Λογιστήριο.
Αναφορικά με το είδος των ελέγχων που πρέπει να γίνονται για να διαπιστωθεί κατά πόσον πληρούνται τα κριτήρια του Σχεδίου, ο κ. Αντωνιάδης είπε ότι το Γενικό Λογιστήριο διασφάλισε δύο εγκρίσεις από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα οι οποίες αφορούν τόσο επεξεργασία προσωπικών στοιχείων όσο και συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το οποίο προέβη σε ελέγχους για το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ.
«Για αποφυγή διπλής εργασίας βασιστήκαμε και σε ελέγχους που κάνει το Υπουργείο Εργασίας» σε σχέση με το ΕΣΤΙΑ, πρόσθεσε.
Ανέφερε πως για να ληφθούν οι δύο αυτές εγκρίσεις χρειάστηκαν αρκετοί μήνες και πρόσθεσε πως «από τις 24 Οκτωβρίου του 2023 είχαμε νομικά κατοχυρωμένο το πλαίσιο για να προχωρήσουμε σε αυτούς τους αναγκαίους ελέγχους».
Χαμηλού κινδύνου οι 321
Αναφορικά με τις 321 αιτήσεις που έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ο Γενικός Λογιστής είπε ότι από αυτές ξεχώρισαν εκείνες οι αιτήσεις που «ήταν χαμηλού κινδύνου», δηλαδή, όπως εξήγησε, για αυτές «δεν αναμενόταν να χρησιμοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία και στοιχεία εισοδήματος για να επιβεβαιωθούν οι αιτητές ότι είναι επιλέξιμοι» για το Σχέδιο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αντωνιάδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι χαμηλού κινδύνου αιτήσεις ανέρχονται σε 13 και αφορούν κυρίως αιτητές οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και για τις οποίες έχει ήδη γίνει έλεγχος από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων, ανακοινώνοντας πως για αυτές τις αιτήσεις «ολοκληρώνεται ο έλεγχος μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα».
«Με την ολοκλήρωση του ελέγχου από το Γενικό Λογιστήριο, οι αιτήσεις θα αποσταλούν στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης για να γίνουν ακολούθως οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να γίνουν οι πληρωμές», πρόσθεσε.
Σε σχέση με τις υπόλοιπες 308 που έχουν εγκριθεί, ο κ. Αντωνιάδης είπε ότι για αυτές έχουν γίνει από το Γενικό Λογιστήριο, από τις 24 Οκτωβρίου που λήφθηκαν οι εγκρίσεις, οι απαραίτητοι έλεγχοι που περιλαμβάνουν έλεγχο περιουσιακών στοιχείων μέσω Κτηματολογίου και έλεγχο καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
«Κάναμε τις ενέργειες ούτως ώστε οι εμπορικές τράπεζες μέσω της ΚΤΚ να προβούν σε ελέγχους για το ύψος των καταθέσεων των αιτητών που αποτελεί ένα από τα κριτήρια για συμμετοχή στο ΟΙΚΙΑ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτός ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2024.
Επιπλέον, ο Γενικός Λογιστής είπε στο ΚΥΠΕ ότι για τις υπόλοιπες 251, αναμένει από την ΚΕΔΙΠΕΣ να ολοκληρώσει τους αναγκαίους ελέγχους για να προχωρήσει το Γενικό Λογιστήριο στην αντίστοιχη διαδικασία.
Σημειώνεται πως σκοπός του Σχεδίου είναι η υποβοήθηση πρωτοφειλετών δανείων που έχουν συνάψει δάνεια με κυβερνητικά κεφάλαια (Στεγαστικό Σχέδιο Δανειοδότησης Ζευγαριών με Χαμηλά Εισοδήματα) με υποθήκη την 1η τους κατοικία είτε ή και μέσω του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου ή με συγχρηματοδοτούμενα κεφάλαια ή τα δάνεια αυτά έχουν χορηγηθεί από τραπεζικά ιδρύματα υπό κάποιες ιδιαιτερότητες όπως ανέγερση κατοικίας σε κυβερνητική γη ή σε τουρκοκυπριακή γη ή σε περιοχή που βρίσκεται κάτω από την κυριαρχία του βρετανικού κράτους και παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2019.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Πάνω από €700 εκατ. ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΣ - Πώς διοχετεύονται τα χρήματα