Χαμηλόμισθοι δημοσίου: Παρεμβαίνει ο ΠτΔ για τις διαφορές

Διευθετήθηκε συνάντηση για την Πέμπτη το πρωί

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας πέτυχαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στη διαφορά που προέκυψε μεταξύ τους και του υπουργείου οικονομικών σε σχέση με τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ με κοινή ανακοίνωση τους είχαν καταφερθεί εναντίον του υπουργείου Οικονομικών, κατηγορώντας το ότι υπαναχώρησε από τη συμφωνία η οποία είχε επιτευχθεί στις 31 Οκτωβρίου.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου ανέφερε ότι οι συντεχνίες ενημερώθηκαν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απαντήσει θετικά και έτσι έχει διευθετηθεί συνάντηση για την Πέμπτη το πρωί οπόταν και θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Όπως είπε ο κ. Ματθαίου υπήρξε συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου μεταξύ των συντεχνιών και του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τις αυξήσεις στους χαμηλόμισθους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Ακολούθησαν συζητήσεις με τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ ώστε να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες και να υπογραφεί και τυπικά η συμφωνία. Ωστόσο στις εν λόγω συναντήσεις ο ΓΔ μετέφερε τις επιφυλάξεις του υπουργού ότι ενδεχομένως με τη συμφωνία να προκληθούν ανισορροπίες στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Εμείς, συνέχισε ο κ. Ματθαίου θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ωστόσο ο υπουργός διατήρησε τις επιφυλάξεις του και κάλεσε τις συντεχνίες να δουν ξανά το θέμα όταν θα επιστρέψει από προγραμματισμένο ταξίδι του στο εξωτερικό. Οι συντεχνίες αντέδρασαν με αυτή την εξέλιξη, κατηγόρησαν το ΥΠΟΙΚ για υπαναχώρηση από τη συμφωνία και ζήτησαν την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην κοινή ανακοίνωση των συντεχνιών σημειώνεται ότι τους είχαν μεταφερθεί οι επιφυλάξεις και οι προβληματισμοί του Υπουργείου Οικονομικών για την πρόνοια να συνυπολογιστεί και η υπηρεσία στις κλίμακες Α1-Α2-Α5(ii) και ότι η πρόνοια αυτή θα διαταράξει τις μισθοδοτικές ισορροπίες μεταξύ των υπαλλήλων.

Οι συντεχνίες, αντέτειναν ότι η πρόνοια αυτή συμπεριλαμβάνεται στα συμφωνηθέντα στις 31/10/2023 στη βάση της θέσης αρχής ότι η συνεχόμενη υπηρεσία που αφορά στην πλέον χαμηλόμισθη κατηγορία υπαλλήλων θα πρέπει να προσμετρήσει και να συνυπολογιστεί στα δεκαοκτώ (18) χρόνια που απαιτούνται για την ανέλιξη στην αφετηρία της κλίμακας Α7.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπαναχώρηση καταλογίζουν οι συντεχνίες στο ΥΠΟΙΚ για χαμηλόμισθους δημοσίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ