Σταύρος Σταύρου: Το Who is Who του νέου ισχυρού άνδρα του επιχειρείν 

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου Προέδρου του ΚΕΒΕ μετά την εκλογή του

Μεγάλος νικητής της χθεσινοβραδινής εκλογικής αναμέτρησης για την ηγεσία του Κυπριακού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) αναδείχθηκε ο τέως, πλέον, πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας, Σταύρος Σταύρου, ο οποίος επικράτησε του ανθυποψηφίου του Ανδρέα Δημητριάδη. 

Παραλαμβάνοντας, στο πλαίσιο της 96ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηρίου,  τη σκυτάλη από τον επί έξι χρόνια Πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, ο οποίος αποχώρησε έπειτα από τη συμπλήρωση δύο θητειών, ο κ. Σταύρου θα βρίσκεται στο τιμόνι του Επιμελητηρίου τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια. 

Οι πρώτες δηλώσεις - “Στόχος να πάει η οικονομία μπροστά” 

Επαφές με τους αξιωματούχους όλων των θεσμών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει ο νέος πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Σταύρος Σταύρου σε μια προσπάθεια να υπάρξει κοινή πορεία πλεύσης με στόχο να πάει η οικονομία μπροστά.

Στις πρώτες του δηλώσεις στο Τρίτο, ο νέος πρόεδρος του ΚΕΒΕ έκανε λόγο για μεγάλη τιμή για τον ίδιο να βρεθεί στο τιμόνι αυτού του ιστορικού θεσμού, δίνοντας παράλληλα τη δέσμευση ότι θα εργαστεί σκληρά για να προχωρήσει μπροστά η οικονομία. Όπως είπε, ζούμε σε δύσκολες στιγμές, οι προκλήσεις είναι αρκετές, με σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις αυτές, ο κ. Σταύρου μίλησε για τον πληθωρισμό που βρίσκεται στα ύψη όπως είπε, για τις τιμές της ενέργειας που επίσης βρίσκονται ψηλά, όπως επίσης και τα επιτόκια. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο τουρισμός, ένας βασικός πυλώνας της οικονομίας πάει καλά και βοηθά στην ανάπτυξη της οικονομίας, ο κ. Σταύρου σημείωσε ότι όντως ο συγκεκριμένος τομέας πάει καλά ένεκα και των προσπαθειών των ξενοδόχων και των υπόλοιπων εμπλεκομένων. Ωστόσο, επισήμανε ότι αυτό δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει και να δημιουργούμε εξαρτήσεις μόνο από 1-2 τομείς, καθώς στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά θα βρεθούμε εκτεθειμένοι.

Το ΚΕΒΕ κατέληξε ο κ. Σταύρου έχει ένα βασικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό το σκηνικό, προωθώντας το επιχειρείν, ώστε μέσω αυτού να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας.

To Who is Who του νέου Προέδρου 

Ο Σταύρος Σταύρου γεννήθηκε στην Αλάμπρα το 1959. 

Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας και κατέχει πτυχίο BA (Hons 1st class) στη Λογιστική και τα Χρηματοοικονομικά από το Middlesex Polytechnic.

Από το 1983 μέχρι το 1986, εργάστηκε στη  Moore Stephens στο Λονδίνο, ενώ το 1985 έγινε δεκτός ως μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW).

Είναι μέλος του Συνδέσμου Ορκωτών Λογιστών Κύπρου και μέλος του Chartered Institute of Internal Auditors (UK and Ireland). 

Από το 1987 έως το 2010 διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος του Ομίλου Εταιρειών International Group of Companies Oilinvest BV (Netherlands με έδρα το Μονακό),  ο οποίος ασχολείται με τη διύλιση και εμπορία πετρελαιοειδών. Υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως Οικονομικός Διευθυντή του Ομίλου για μία δεκαετία  (1993-2003), καθώς και ως Διευθύνοντας Σύμβουλος από το 2003 μέχρι και το 2010.  

Το 2013 του απονεμήθηκε το βραβείο του Non-Executive Director Diploma από τους «Financial Times» του Λονδίνου.

Ο κ. Σταύρου είναι ιδρυτικό μέλος, μέτοχος και πρόεδρος της Oceanfleet Shipping Ltd, πλοιοκτήτριας εταιρείας που εκμεταλλεύεται αριθμό πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου διαφόρων μεγεθών. 

Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου διαφόρων άλλων εταιρειών. Μεταξύ αυτών: 

Σε θυγατρικές εταιρείες του αμερικανικού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου Advent Holdings Ltd, που δραστηριοποιείται σε Ινδία και  Κίνα, κυρίως στους κλάδους των φαρμακευτικών προϊόντων, των υφασμάτων και των τραπεζών.

  • Σε θυγατρικές εταιρείες του βελγικού ομίλου Constructions Group Ghelamco, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Πολωνία.
  • Της The London P&I Insurance Company (Europe) Ltd και 
  • της Aegean Airlines Cyprus Ltd.

Συμμετέχει επίσης ως μέτοχος και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε διάφορες νεοσύστατες εταιρείες που ειδικεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη, στο edutech, στη φιλοξενία και στην ψηφιοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 θα βρίσκεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Schoeller Holding Ltd, μέλος της Columbia Group. 

Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία.

Διορίστηκε ως επίσημος διαιτητής από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, από 01/01/2014, σε σχέση με διαφορές στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο παρελθόν υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος επιτροπών διαφόρων διεθνών εταιρειών στους (ρυθμιζόμενους και μη ρυθμιζόμενους) σε διάφορους τομείς, μεταξύ αυτών: 

  • Καταπιστεύματα, Κύπρος.
  • Αντασφάλιση: Trust RE (Μπαχρέιν), OMAN RE (Ομάν).
  • Τράπεζες και επενδύσεις: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρος) Λτδ, EFG Bank (Lux) SACyprus, υποκατάστημα.
  • Ανάπτυξη λογισμικού και υπηρεσίες-Ciklum Group Holdings Ltd.
  • Εκπαίδευση- Διεθνές Σχολείο του Μονακό.
  • Φαρμακευτικά προϊόντα-Augment Investments Ltd.

Επιπρόσθετα, τον Αύγουστο του 2012, μετά από εισήγηση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών. 

Το 2013 ο κ. Σταύρου συμμετείχε ακόμη, στη διαπραγματευτική ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις διαπραγματεύσεις με διεθνείς κοινοπραξίες για την κατανομή των δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Διετέλεσε επίσης πρώτος αντιπρόεδρος της Κυπριακής Κρατική Εταιρείας Υδρογονανθράκων Λτδ (ΚΡΕΤΥΚ).

Είναι νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Διαβάστε επίσης: Παράταση έναρξης μελέτης για «Αφροδίτη» ζητά η Chevron

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ