Παντελή (ΥΠΟΙΚ): Δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση εν μέσω απεργιών

Στη συμφωνία πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος στα δημόσια οικονομικά και η δημιουργία προηγούμενου

Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσει το θέμα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων του δημοσίου σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή.

Σχολιάζοντας στο Τρίτο το θέμα των αιτημάτων των χαμηλόμισθων, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση, η οποία ωστόσο θα έχει οικονομικές προεκτάσεις. Όμως τόνισε, δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται από μια συντεχνία πέραν αυτών με τις οποίες διεξάγεται η διαπραγμάτευση, ο κ. Παντελή σημείωσε ότι αυτό δεν έχει σημασία. Τι μήνυμα θα στείλουμε αν μια ομάδα κινητοποιηθεί μέσω απεργιών για να επιβάλει τις απαιτήσεις της και εμείς συνομιλούμε για να δώσουμε λύσεις, διερωτήθηκε ο γενικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ. Παράλληλα, ο κ. Παντελή τόνισε ότι στις όποιες αποφάσεις πρέπει να συνυπολογιστούν και οι παράμετροι των επιπτώσεων στα δημόσια οικονομικά αλλά και η δημιουργία προηγούμενου. Άλλωστε, συμπλήρωσε ο κ. Παντελή υπάρχει σειρά αιτημάτων και από άλλες ομάδες που διεκδικούν ανάλογες αυξήσεις και πρέπει να μελετηθούν με προσοχή καθώς πρόκειται ανελαστικές δαπάνες με σημαντικό μάλιστα κόστος. Δεν είναι καθόλου αμελητέα η δαπάνη αυτή, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Παντελή σημείωσε ότι με την κατ’ αρχήν συμφωνία η οποία είχε επιτευχθεί με τις συντεχνίες, βελτιώνεται σημαντικά η διαδικασία ανέλιξης των συγκεκριμένων υπαλλήλων, ενώ αισθητή είναι και η διαφορά όσον αφορά στο μισθολογικό κομμάτι. Άλλωστε, όπως ανέφερε, η εν λόγω συμφωνία συνάδει και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από τη συμφωνία θα επωφεληθούν όλοι οι χαμηλόμισθοί του δημοσίου, περίπου 9500 εργαζόμενοι, ανέφερε. 

Όσον αφορά τώρα στο αίτημα για έγκριση νέων θέσεων εργασίας, ο γενικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι δεν πρόκειται για νέες θέσεις, αλλά για υφιστάμενες παγοποιημένες θέσεις στις οποίες θα γίνει αναπλήρωση εκεί και όπου χρειάζεται. Επομένως, υπογράμμισε, δεν αυξάνεται το κόστος του μισθολογίου.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο σημείο, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε ότι αυτή τη φορά έχουν ζητηθεί 400 θέσεις, οι οποίες ακολουθούν τις προηγούμενες 2000 που είχαν ήδη ζητηθεί. Συνολικά 2400 θέσεις σε 8 μήνες διακυβέρνησης αποτελεί ρεκόρ τόνισε με έμφαση ο κ. Κουλλά.

Πρόσθεσε ότι για τις συγκεκριμένες θέσεις χρειάζονται δαπάνες εκατομμυρίων, οι οποίες μάλιστα είναι ανελαστικές. Την ίδια στιγμή δεν βλέπουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο από πλευράς κυβέρνησης στο θέμα των δαπανών, υποστήριξε για να συμπληρώσει ότι δόθηκε η ΑΤΑ από την οποία ευνοήθηκαν και αρκετοί υψηλόμισθοι υπάλληλοι. Αφήσαμε πίσω δράσεις για την ύπαιθρο, αφήσαμε πίσω τους πρόσφυγες και επικεντρωνόμαστε στους δημόσιους υπαλλήλους, συνέχισε ο κ. Κουλλά.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί για ακόμη μια φορά ότι δεν πρόκειται για νέες θέσεις αλλά για πλήρωση υφιστάμενων θέσεων οι οποίες μάλιστα έχουν προϋπολογιστεί. Σχολιάζοντας το θέμα της ΑΤΑ, ο κ. Μουσιούτας εξέφρασε τη θέση ότι ίσως θα έπρεπε να παραχωρηθεί κλιμακωτά.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταύρος Σταύρου: Το Who is Who του νέου ισχυρού άνδρα του επιχειρείν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ