«Μπίζνα» εκατομμυρίων η λαθροθηρία στην Κύπρο

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας μιλά για τον τζίρο από την παράνομη εμπορία αμπελοπουλιών, καθώς και για τις ενέργειες που γίνονται για πάταξη του φαινομένου - Ποιες ποινές ισχύουν

Χρυσές δουλειές φαίνεται πως εξακολουθούν να κάνουν οι λαθροθήρες, με βάση τα όσα καταγράφει ο προσφάτως επανασυσταθέντας Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας. 

Μιλώντας από το στούντιο του ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου ανέφερε πως ο Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας, ο οποίος επανασυστάθηκε στις 7 Αυγούστου του 2023 μετά από μία μακρά περίοδο αδρανοποίησης, επιχειρεί σε πολλές περιοχές της Κύπρου, έχοντας ήδη παράξει τα πρώτα αποτελέσματα. 

Σκοπός του Ουλαμού, τον οποίο στελεχώνουν 10 μέλη της Αστυνομίας, είναι να βοηθά το έργο της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας σε σχέση με την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας, ενώ διενεργεί και ο ίδιος διάφορες επιχειρήσεις σε παγκύπρια βάση, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες αστυνομικές διευθύνσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου, ο Ουλαμός επιχειρεί εκεί και όπου υπάρχουν πληροφορίες, ενώ έκανε λόγο για τεκμήρια που έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές ήδη από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, όπως για παράδειγμα, ηχοπαραγωγικές συσκευές και δίχτυα για παγίδευση αποδημητικών πουλιών, κάποια εκ των οποίων απελευθερώθηκαν επιτυχώς. 

Στα €11 εκατομμύρια ο τζίρος

Ως επί το πλείστον η παράνομη θήρευση αφορά τα αμπελοπούλια, διευκρίνισε ο κ. Ανδρέου, λέγοντας πως εξ όσων φαίνεται, ο τζίρος από την εμπορία του συγκεκριμένου -απαγορευμένου- είδους αγγίζει τα €11 εκατομμύρια. 

Στοιχεία, άλλωστε, που είχαν δει παλαιότερα το φως της δημοσιότητας, έκαναν λόγο για τιμές που έφταναν μέχρι και τα €100 για την απόκτηση 12 αμπελοπουλιών. 

Ο κ. Ανδρέου ανέφερε παράλληλα, πως στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, έχει υπογραφεί και Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας και Υπηρεσίας Θήρας στις 12 Ιουνίου του 2023. 

Επιπρόσθετα, απηύθυνε έκκληση σε όσους έχουν πληροφορίες να καλούν στη Γραμμή του Κυνηγού στο 1414. Η Γραμμή λειτουργεί στην Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ), όπου υπάγεται ο Ουλαμός. 

Έρευνες και σε χώρους εστίασης

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας επισήμανε δε, πως πραγματοποιούνται έρευνες στοχευμένα και σε εστιατόρια, σε διάφορους χώρους εστίασης, αλλά και όπου υπάρχουν σχετικές πληροφορίες. 

Σημείωσε παράλληλα, πως πριν ακόμη από τη σύσταση του Ουλαμού, η Αστυνομία υποβοηθούσε το έργο της Υπηρεσίας Θήρας, με τον Υποδιοικητή της ΜΜΑΔ να αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ των δύο. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν πολλά καλά αποτελέσματα, είπε ο κ. Χρίστου. 

Σε ό,τι αφορά πάντως τη δράση διάφορων ακτιβιστικών ομάδων, ο κ. Ανδρέου περιέγραψε πως υπάρχει συνεργασία, αφού δίνουν πληροφορίες, στη βάση των οποίων η Αστυνομία ενεργεί, ωστόσο, όταν εντοπίζονται ποινικά αδικήματα ακόμη και από πλευράς ΜΚΟ η Αστυνομία οφείλει και πάλι να πράξει ανάλογα.   

Οι ποινές

Από τον Απρίλιο του 2017 η κείμενη νομοθεσία έχει αυστηροποιηθεί και προβλέπει την επιβολή εξώδικων προστίμων ύψους χιλιάδων ευρώ.

Συγκεκριμένα σε περίπτωση που ένα πρόσωπο παγιδεύσει με ξόβεργα άγριο πτηνό, τότε στο εξώδικο πρόστιμο των €200 προστίθενται άλλα €200 για το αδίκημα της εκ προθέσεως σύλληψης άγριων πτηνών, με το εξώδικο πρόστιμο να αυξάνεται αναλόγως του αριθμού των ξόβεργων που χρησιμοποιήθηκαν και των άγριων πτηνών που θανατώθηκαν.

Υπάρχουν περιπτώσεις που για συγκεκριμένα άγρια πτηνά το εξώδικο αυξάνεται κατά €100 για κάθε ένα πτηνό που παγιδεύεται. Ωστόσο, τα πιο πάνω δεν ισχύουν για σύλληψη θηρεύσιμων ειδών με ξόβεργα, όπου το εξώδικο πρόστιμο ανέρχεται στα €2.000.

Επιπρόσθετα, το 2020 η νομοθεσία τροποποιήθηκε, εισάγοντας αυστηρότερες ποινές σε σχέση με το αδίκημα της χρήσης ξοβεργων κατά την αναπαραγωγική περίοδο, κατά την οποία προβλέπεται τιμωρία με εξώδικο πρόστιμο ύψους €8.000, που συνδυάζεται πάντοτε με το αδίκημα της καταδίωξης άγριων πτηνών σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου. Αυτό σημαίνει πως το αδίκημα της χρήσης ξοβέργων κατά την κλειστή περίοδο κυνηγίου αρχίζει από τις €9.000 και αυξάνεται αναλόγως εάν αυτό συνδυάζεται και με άλλα αδικήματα.

Άλλες τροποποιήσεις αφορούν:

- Τον περιορισμό της λίστας των πτηνών από 310 είδη σε μόνο 14 όπου το εξώδικο πρόστιμο για σύλληψή τους με ξόβεργα ανέρχεται στα €200. Το πρόστιμο αυξάνεται κατά €10 για κάθε ένα πτηνό πέραν των πενήντα. Καθορισμός εξώδικου προστίμου €200 σε πρόσωπο που θηρεύει με κυνηγετικό όπλο έστω και ένα πτηνό από τα πιο πάνω 14 είδη και νοουμένου ότι αυτό δεν συνδυάζεται με οποιοδήποτε άλλο αδίκημα. Για παράδειγμα, εάν η πιο πάνω παρανομία λάβει χώρα σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου ή σε κλειστή περίοδο κυνηγίου ή από πρόσωπο που δεν έχει ανανεωμένη άδεια κυνηγίου, τότε το εξώδικο πρόστιμο θα είναι μεγαλύτερο από €2.000.

- Αύξηση του εξώδικου προστίμου από €200 σε €2.000 για παγίδευση με ξόβεργα των υπόλοιπων 300 ειδών που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 14 ειδών.

- Για παγίδευση ή παράνομη θήρευση αρπακτικών πτηνών, το εξώδικο πρόστιμο είναι €2.000 και αυξάνεται κατά €300 για κάθε ένα αρπακτικό πτηνό που συλλαμβάνεται ή θηρεύεται παράνομα. Για παράδειγμα, η παγίδευση ή η παράνομη θήρευση τριών αρπακτικών πτηνών ισοδυναμεί με εξώδικο πρόστιμο ίσο ή και μεγαλύτερο των €2.600, αναλόγως της περίπτωσης.

- Το εξώδικο πρόστιμο για θανάτωση πτηνού που περιλαμβάνεται στη λίστα των ειδών υπό απειλή ανέρχεται στις €16.000 και αυξάνεται κατά €4.000 για κάθε ένα πτηνό υπό απειλή που συλλαμβάνεται ή θηρεύεται παράνομα.

Διαβάστε επίσης: Value for money πλέον η Κύπρος για τους Κυπρίους λένε οι ξενοδόχοι 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ