Κατεχόμενα: Μπαίνει όριο στις «πωλήσεις» γης σε αλλοδαπούς;

Η τ/κ εφημερίδα Kibris αναφέρει πως ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Ντουρσούν Ογούζ, εξήγγειλε περιορισμούς στις πωλήσεις γης σε αλλοδαπούς στο ψευδοκράτος για λόγους ασφαλείας

Κάτω από τον τίτλο «Έρχεται όριο στις πωλήσεις», σημερινό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας Kıbrıs γράφει ότι περιορισμό στις πωλήσεις γης σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα εξήγγειλε ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Ντουρσούν Ογούζ, μιλώντας στην εκπομπή «Sabah Sabah» της Kıbrıs TV αμέσως μετά από επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το δημοσίευμα της Kıbrıs λέει πως ο Ογούζ αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που αφορούν την αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς στις κατεχόμενες περιοχές και δήλωσε:

«Το μέτρο που προσπαθούμε σήμερα να λάβουμε σχετίζεται με την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου. Διότι ο λόγος της σημερινής κατάστασης απορρέει από τη μη εφαρμογή του νόμου».

Ο Ογούζ υποστήριξε ότι η «νομοθεσία» προνοεί ότι οι αλλοδαποί πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο «υπουργικό συμβούλιο» που θα συνοδεύεται από «έκθεση ασφαλείας, για να διατηρήσουν την 'ΤΔΒΚ' μια ασφαλή χώρα», ωστόσο παρακάμπτεται μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών που δεν κατατίθενται στο «κτηματολόγιο».

«Εξαπατάται το 'κράτος' από τη πίσω πόρτα», δήλωσε ο Ογούζ και παραδέχθηκε ότι υπάρχει κενό ασφαλείας λόγω αυτών που δεν απευθύνονται στο «υπουργικό συμβούλιο» για να ακολουθηθεί η διαδικασία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη νέα «ρύθμιση» που προωθούν, σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται συγκεκριμένη χρονική προθεσμία εντός της οποίας αλλοδαπός αγοραστής που έχει εγκριθεί από το «υπουργικό», θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση για την έκδοση του αντίστοιχου τίτλου ιδιοκτησίας.

Θα καταργηθεί το καθεστώς 51/49 για εταιρείες

Εξηγώντας ότι έχουν κάνει ξεχωριστή ρύθμιση για τις εταιρείες, ο Ογούζ είπε ότι «είδαμε ότι ιδρύθηκαν εταιρείες με μετοχικό κεφάλαιο 51/49, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν από ιδιώτες. Η αναλογία 51/49 θα καταργηθεί για τους αλλοδαπούς. Οι αλλοδαποί δεν θα μπορούν να είναι κατασκευαστές και πωλητές με αυτή τη ρύθμιση. Οι οικοδόμοι και οι πωλητές θα πρέπει να είναι 100% πολίτες της ΤΔΒΚ».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι εκτός από επενδύσεις για οικοδόμηση και πώληση, σκοπεύουν να θέσουν ένα συγκεκριμένο όριο έκτασης για επενδύσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, την εκπαίδευση ή την υγεία, και να αυξήσουν το ποσό που απαιτείται στα 3 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε με αυτή τη ρύθμιση, οι αγορές γης να τεθούν επίσης υπό τον έλεγχο του «υπουργικού συμβουλίου».

Πολεοδομικά σχέδια για την Αμμόχωστο και τη Μεσαορία

Ο Ογούζ δήλωσε επίσης ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ σύστησε μια επιτροπή εργασίας για τα πολεοδομικά σχέδια και πρόσθεσε ότι οι μελέτες αυτές θα ολοκληρωθούν σε όλο το νησί, με προτεραιότητα την Αμμόχωστο.

Εξηγώντας ότι διεξάγουν ξεχωριστή μελέτη για τις γεωργικές περιοχές στην περιοχή της Μεσαορίας, ο Ογούζ είπε: «Υπάρχει μια κατάσταση όπου οι επενδυτές στρέφονται σε περιοχές με πιο προσιτές τιμές. Η ίδια ομάδα εργασίας θα ολοκληρώσει τη μελέτη για προστασία των γεωργικών εκτάσεων. Σε αυτή τη μελέτη, οι περιοχές ανάπτυξης και οι γεωργικές περιοχές θα διαχωριστούν. Θα συνεργαστούμε επίσης με τους αρμόδιους δήμους και στόχος μας είναι να την ολοκληρώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Πηγή: ΓΤΠ 

Διαβάστε επίσης: Κατεχόμενα: Ελληνοκύπριους «βλέπουν» πίσω από αγορές περιουσιών από αλλοδαπούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ