Σύννεφα πάνω από τον ESM ελέω Ιταλίας - Γιατί ανησυχούν Κύπρος και χώρες Ευρωζώνης

Ανησυχίες για την περίπτωση που προκύψει πρόβλημα έστω και στην πιο μικρή τράπεζα της Ευρωζώνης – Τι λέει για την Κύπρο και τις υπόλοιπες χώρες ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης

Τα σύννεφα του ευρωσκεπτικισμού απλώθηκαν και πάλι πάνω από τις χώρες της Ευρωζώνης, μετά την απόφαση της ιταλικής Βουλής να απορρίψει την επικύρωση της τροποποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ως εκ του αποτελέσματος, η συμφωνία παγώνει, αφού με την απόφαση της Ιταλίας, η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε καμιά χώρα.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε στην ιταλική Βουλή, αλλά και του τρόπου με τον οποίο οι Ιταλοί αντιμετώπισαν τη συγκεκριμένη συμφωνία, ήταν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος σχολίασε την ψήφο της Βουλής τονίζοντας: «Το κοινοβούλιο της Ρώμης καταψήφισε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Οι Ιταλοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν θα κινδυνεύσουν να πληρώσουν την διάσωση ξένων τραπεζών», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία ήταν η μόνη χώρα της ευρωζώνης η οποία δεν είχε επικυρώσει την τροποποίηση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Μετά την αρνητική ψήφο του κοινοβουλίου της χώρας, οι εν λόγω αλλαγές, όπως έχει προαναφερθεί, δεν μπορούν να ισχύσουν, τουλάχιστον προς το παρόν, σε καμία από τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Ανησυχούν οι χώρες της Ευρωζώνης

Η απόφαση της Ιταλίας, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε ανησυχία στις Βρυξέλλες και γενικότερα στις χώρες της Ευρωζώνης. Ο Πιερ Γκραμενιά, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, και ο Πασκάλ Ντόναχιου, πρόεδρος του Eurogroup, εξέφρασαν τη «λύπη» τους για την απόφαση της Ιταλίας. Πάντως, πηγές από την Ιταλία υποστηρίζουν ότι «ο ΕΜΣ βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία με την αρχική του διαμόρφωση, δηλαδή για τη στήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους κατά πόσο αυτό μπορεί να ισχύσει.

Οι προεκτάσεις στην Κύπρο

Μιλώντας στο Economy Today ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του κατά πόσο ο ESM μπορεί να παρέμβει με το προηγούμενο του καθεστώς, πριν δηλαδή από τη διαδικασία μεταρρύθμισης. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, ανέφερε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, ο κ. Γιασεμίδης εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόρριψη της μεταρρύθμισης του ΕΜΣ από την Ιταλία, αφού όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί στην περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα, ακόμα και στην πιο μικρή τράπεζα της Ευρωζώνης και ποια έκταση μπορεί να λάβει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Τόσο η Κύπρος, η οποία έχει πικρή πείρα από οικονομικά προβλήματα, όσο και άλλες χώρες, δεν θα μπορούν να είναι ήσυχες εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, όσο παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα με την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

Συναφώς, ο κ. Γιασεμίδης δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του και για τους μηχανισμούς της ΕΕ οι οποίοι όπως προκύπτει και από την απόφαση της Ιταλίας δεν είναι σε θέση να πείσουν τα κράτη μέλη για τη σημασία και την αναγκαιότητα των εργαλείων που έχουν δημιουργηθεί όπως είναι ο ESM, οι οποίοι είναι σε θέση να παρέμβουν όταν προκύψει οικονομικό πρόβλημα σε κάποιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Μάλιστα, συνέχισε, οι ανησυχίες εντείνονται, καθώς μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ήδη η Ιταλία έχει ένα μεγάλο βάρος στις πλάτες της με το τεράστιο χρέος που κουβαλά. Αν τελικά και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δηλαδή η Γερμανία μπει σε ύφεση, σενάριο που δεν είναι ιδιαίτερα απομακρυσμένο, τότε οι ανησυχίες για την ευρύτερη πορεία της Ευρωζώνης θα ενταθούν σημαντικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιταλία: Απέρριψε η Βουλή το Σύμφωνο Σταθερότητας – Τι σημαίνει για τις άλλες χώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ