Δρ Βουκής: Η ΕΚΕ απαιτεί προνοητικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό

Οι Chief Sustainability Officers είναι πολύτιμα assets στο δυναμικό των επιχειρήσεων και τα επόμενα χρόνια θα δούμε να σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για άτομα που διαθέτουν τα ανάλογα προσόντα, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΕΤ ο νέος Πρόεδρος του CSR Cyprus

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) αποτελεί συνώνυμο της εταιρικής αυταξίας των επιχειρήσεων, τονίζει ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του CSR Cyprus (Kυπριακό Δίκτυο για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα), Δρ Μαρίνος Βουκής.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ετήσια έκδοση του περιοδικού Economy Today για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ο Δρ Βουκής προβαίνει σε μια αποτίμηση του έργου που έχει επιτευχθεί στο CSR Cyprus ενώ μάς μιλά και για τα μελλοντικά σχέδια του Δικτύου. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί, ο Δρ Βουκής εξηγεί την έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τη σημασία της εφαρμογής των κριτηρίων ESG και τα οφέλη που προκύπτουν για το επιχειρείν.

Τονίζει ακόμα ότι τόσο η ΕΚΕ όσο και δράσεις που στοχεύουν προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη χρειάζονται προνοητικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό. Εκφράζει, επίσης, προβληματισμό για τα φαινόμενα “greenwashing” που παρατηρούνται και επισημαίνει τον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η ακαδημαϊκή κοινότητα, ώστε να εμφυσήσει στους μελλοντικούς επαγγελματίες τις απαραίτητες πράσινες δεξιότητες για να εξελιχθούν σε καταλύτες αλλαγής.

Παρουσιάστε μας το CSR Cyprus. Πότε ιδρύθηκε και ποιος είναι σήμερα ο στόχος και η αποστολή του;

To CSR Cyprus συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2016 ως Σωματείο και αποτελεί το εθνικό επιχειρηματικό Δίκτυο για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα. Στόχο έχει την προώθηση, ανάπτυξη και εφαρμογή της Εταιρικής Βιωσιμότητας και Υπευθυνότητας και την προβολή της προς τον επιχειρηματικό κόσμο και το κοινωνικό περιβάλλον της χώρας μας, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη στο τρίπτυχο Οικονομία-Περιβάλλον-Κοινωνία.

Πόσα μέλη αριθμεί το CSR Cyprus;

Σήμερα, οι επιχειρήσεις-οργανισμοί μέλη μας ανέρχονται σε 58 (49 πλήρη και 9 συνδεδεμένα). Αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2016 τα ιδρυτικά μέλη ήταν μόνο 24, διαπιστώνει τη δυναμική αλλά και το ενδιαφέρον που παρατηρείται από τις κυπριακές επιχειρήσεις για το Δίκτυο και το έργο του.

Ως ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του CSR Cyprus, ποιους στόχους έχετε θέσει;

Σαφέστατα, πρώτιστο στόχο έχω θέσει να συνεργαστώ παραγωγικά με τα υπόλοιπα μέλη του νέου Δ.Σ., ώστε μαζί να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε το υφιστάμενο έργο και τις πάγιες δράσεις του Δικτύου. Επιπρόσθετα, σε στενή επαφή με την τέως πρόεδρο, Έλλη Ιωαννίδου, επιδιώκω να κτίσουμε πάνω σε πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν ή είναι σε ισχύ αλλά και σε νέες, όπως η σύναψη συνεργασιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της χώρας μας, τα πανεπιστήμια καθώς και άλλα ευρωπαϊκά εθνικά δίκτυα βιωσιμότητας.

Σε ποιους άξονες θα κινηθεί το στρατηγικό σας πλάνο σε ορίζοντα διετίας;

Θα τους σταχυολογούσα στους εξής τρεις άξονες:

(α) ενίσχυση της αξίας που λαμβάνουν τα υφιστάμενα μέλη του Δικτύου με επιπρόσθετα, πιο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και πρωτοβουλίες δικτύωσης ή κοινές δράσεις,

(β) συνεργασία με ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε μέσα από την παραγωγή νέας γνώσης και εργαλείων να επωφεληθεί το CSR Cyprus και τα μέλη του,

(γ) ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και του brand μας.

Ποιοι είναι οι στρατηγικοί σας συνεργάτες;

Από το 2017 έχουμε την τιμή να είμαστε μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (OEB), η οποία αφειδώλευτα και απλόχερα παρέχει υποστήριξη ενώ στις εγκαταστάσεις της στεγάζονται και τα γραφεία μας. Ως εθνικός δε εταίρος του CSR Europe, που είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα, μαζί με άλλες 29 ευρωπαϊκές χώρες, λαμβάνουμε καθοδήγηση και τεχνογνωσία. Στρατηγικοί μας συνεργάτες είναι, αναμφίβολα, και όλοι οι εθνικοί φορείς που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, όπως για παράδειγμα η Επίτροπος Περιβάλλοντος, η Επίτροπος Ισότητας Φύλων, η Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών και Κοινωνικών Επιχειρήσεων και η Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης - Τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών.

ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2023

Ποιος είναι ο απολογισμός σας για το έτος 2023;

Αν και τα «ηνία» του CSR Cyprus ανέλαβα επίσημα το καλοκαίρι του 2023, συμμετείχα στο τέως Διοικητικό Συμβούλιο ως μέλος, οπότε με χαρά αποτιμώ θετικά όλες τις δράσεις του Δικτύου στην εκπνοή αυτού του χρόνου: 2 εντατικά εκπαιδευτικά σεμινάρια με ενδοεπιχειρησιακές καταρτίσεις που παρακολούθησαν πέραν των 30 επιχειρήσεων, 8 ενημερωτικά webinars με συμμετοχή πέραν των 185 ατόμων, 2 δωρεάν εργαστήρια ανοικτά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αιγίδες σε συνέδρια, παρουσία σε ημερίδες, εντατικός διάλογος με δημόσιους φορείς, δράσεις δικτύωσης μελών. Έπονται ακόμη περισσότερα για το 2024.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη;

Ότι αποτελεί συνώνυμο της εταιρικής τους αυταξίας. Ότι δεν υλοποιείται χωρίς σχεδιασμό ή με κινήσεις σαν πυροτεχνήματα, που δημιουργούν μεν όμορφες εντυπώσεις, αλλά δεν έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ότι απαιτεί δουλειά, αφοσίωση, αλλά λειτουργεί ανταποδοτικά σε πολλαπλά επίπεδα. Τέλος, πως απαιτείται η απόλυτη στήριξη της ανώτατης διοίκησης για να ενσωματωθεί στο DNA κάθε οργανισμού.

Για ποιους λόγους κρίθηκε αναγκαία η μετονομασία σας σε εθνικό επιχειρηματικό Δίκτυο για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα στην Κύπρο;

Παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις και διεθνείς ακαδημαϊκές έρευνες για θέματα βιωσιμότητας. Έτσι, θέλοντας να συμπλέουμε με τα νέα δεδομένα, μετεξελίξαμε πέρσι το όνομα και τους σκοπούς μας. Στην αγγλική ορολογία, η μετάβαση από “corporate social responsibility” σε “corporate sustainability and responsibility” είναι ίσως πιο εύληπτη. Για να το θέσω απλούστερα: η βιωσιμότητα είναι η μεγάλη ομπρέλα, κάτω από την οποία εντάσσονται έννοιες, όπως η εταιρική κοινωνική ευθύνη, η υπευθυνότητα, η διαφάνεια, η λογοδοσία.

Πολλές φορές πράξεις φιλανθρωπίας έχουν χαρακτηριστεί ως δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο και πόσο καλά το αντιλαμβάνονται οι κυπριακές επιχειρήσεις;

Στα ακαδημαϊκά συγγράμματα, η Φιλανθρωπία και η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) αναφέρονται ως δύο διακριτές μέθοδοι, με τις οποίες οι εταιρείες συνδέονται και συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία. Αν και οι δύο μέθοδοι προσφέρουν στην κοινότητα, είναι σημαντικό να κατανοούμε τις σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. H Φιλανθρωπία, λοιπόν, δεν είναι ΕΚΕ. Η Φιλανθρωπία αφορά τη διάθεση ανθρώπινων, χρηματικών ή άλλων πόρων σε ανθρωπιστικές, εκπαιδευτικές ή άλλες κοινωνικές αιτίες, χωρίς την προσδοκία άμεσου οικονομικού οφέλους για τον δωρητή, που ενίοτε επικοινωνείται με λάθος τρόπο. Η ΕΚΕ αποτελεί μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία απαιτεί προνοητικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό, διασφαλίζοντας τη συνέχιση των πρακτικών που ενισχύουν το κοινωνικό καλό. Όπως εξυπακούεται από τον ίδιο τον όρο, η ΕΚΕ, ουσιαστικά, αναφέρεται στην ευθύνη των επιχειρήσεων για τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία, η οποία δύναται να συμβάλει στην πρόληψη αλλά και στην επίλυση μιας ανάγκης.

Ως CSR Cyprus, προσπαθούμε, μέσω των διαρκών εκπαιδεύσεων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων και άλλων δράσεων που διοργανώνουμε για τα μέλη μας και το ευρύτερο κοινό, να εκπαιδεύουμε τους συμμετέχοντες ως προς τα προαναφερθέντα και παραμένουμε αισιόδοξοι, αφού παρατηρούμε απτά αποτελέσματα.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ως CSR Cyprus, έχετε εγκαινιάσει κάποιες δράσεις που να στοχεύουν στην επιμόρφωση του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με τα θέματα Εταιρικής Βιωσιμότητας και Κοινωνικής Υπευθυνότητας;

Η εκπαίδευση είναι ο κύριος πυλώνας των δραστηριοτήτων μας. Είμαστε περήφανοι που έχουμε ώς σήμερα εκπαιδεύσει εκατοντάδες στελέχη επιχειρήσεων, μελών μας και μη, μέσα από εντατικά διήμερα σεμινάρια ζωτικής σημασίας, ενδοεπιχειρησιακές καταρτίσεις, τηλεκπαιδεύσεις, ημερίδες και συνέδρια. Οι εκπαιδεύσεις μας καλύπτουν πληθώρα θεματικών πυλώνων με άξονα τη βιωσιμότητα, λ.χ. το νομοθετικό πλαίσιο (ευρωπαϊκές οδηγίες, CSRD, CSDDD, EU Taxonomy, Fit-for-55), τρόπους σύνταξης αναφορών αειφορίας, στρατηγική ESG κ.λπ., ενώ μέσα από προγραμματισμένες κινήσεις στο παρελθόν, οι οποίες και θα επαναληφθούν προσεχώς, έχουν οργανωθεί εκπαιδεύσεις που αποδίδουν στους απόφοιτους και επαγγελματικό τίτλο (certification) από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, με χαρά εγκαινιάσαμε μια νέα δράση: συνδιοργανώνουμε με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος σειρά σεμιναρίων, ένα σε κάθε πόλη της Κύπρου, σχετικά με τα εξής θέματα, για τα οποία έχει παρατηρηθεί μεγάλο ενδιαφέρον: κυκλική οικονομία, “greenwashing”, μέτρηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, εφαρμογή αρχών ESG και ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών. Τα σεμινάρια αυτά είναι ανοικτά σε όλο το κοινό της Κύπρου, ανεξαρτήτως αν αποτελούν μέλη του CSR Cyprus ή όχι. Σε κάθε σεμινάριο έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε ως ομιλητές τόσο έγκριτους ακαδημαϊκούς με διεθνή πείρα όσο και στελέχη οργανισμών, που έχουν να παρουσιάσουν πετυχημένες πρακτικές σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Ποια σημαντικά οφέλη προκύπτουν για όσες επιχειρήσεις υλοποιούν δράσεις ΕΚΕ;

Τα οφέλη είναι πολλά και πολλαπλασιαστικά: η διατήρηση της αξιοπιστίας και της καλής εικόνας μιας επιχείρησης ως κοινωνικά υπεύθυνης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεών της και «πιστό» κοινό. Ακόμη, διεθνείς έρευνες έχουν αποδείξει πως επιτυγχάνεται η διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού αλλά και η προσέλκυση νέου ικανού δυναμικού. Τα ενδιαφερόμενα μέρη της επιχείρησης (το προσωπικό, οι εξωτερικοί συνεργάτες, η τοπική κοινωνία και άλλοι συμμέτοχοι, για να αναφέρω μόνο μερικά) γίνονται τα ίδια πρεσβευτές του υπεύθυνού της προσώπου. Επιπλέον, της εξασφαλίζουν υψηλές επιδόσεις στη βάση των κριτηρίων ESG και συναφώς της δίνουν πρόσβαση σε βιώσιμη χρηματοδότηση. Η διεθνής ακαδημαϊκή βιβλιογραφία έχει παρουσιάσει πολλές φορές επιτυχή παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τα πιο πάνω.

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Πόσο σας προβληματίζει το γεγονός ότι κάποιες επιχειρήσεις ενδεχομένως να μην έχουν στο δυναμικό τους τα κατάλληλα άτομα, ώστε να χαράξουν σωστά μια στρατηγική ΕΚΕ;

Δεν θα έλεγα ότι δεν έχουν τα κατάλληλα άτομα, αλλά ότι δεν έχουν ακόμη εκπαιδεύσει σωστά το υφιστάμενο προσωπικό αλλά και την ίδια την ηγεσία να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα μιας μακροχρόνια βιώσιμης και κατ’ επέκταση πετυχημένης στρατηγικής. Χρειάζονται άτομα που είναι σε θέση να αναλάβουν ολόκληρη την πολιτική βιωσιμότητας της επιχείρησης στη διεύθυνση στρατηγικού σχεδιασμού. Οι Chief Sustainability Officers είναι πολύτιμα assets στο δυναμικό των επιχειρήσεων και τα επόμενα χρόνια θα δούμε να σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για άτομα που διαθέτουν πράσινα προσόντα, διορατικότητα, ευρυμάθεια, διεπιστημονικότητα ή και πολυεπιστημονικότητα και ευχέρεια να συνεργάζονται με όλα τα τμήματα της αξιακής αλυσίδας της επιχείρησης.

Ποια η συνεργασία του CSR Cyprus με την ακαδημαϊκή κοινότητα;

Έχουμε τη χαρά και την τιμή στο δυναμικό των μελών μας να περιλαμβάνονται έξι ανώτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας μας (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ινστιτούτο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λεμεσού, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και εκτιμούμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Στοχεύουμε στην ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας μας, στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας, για να συμμετάσχουμε από κοινού σε προγράμματα και κοινές δράσεις αλλά και να φτάσουμε κοντά στη φοιτητική κοινότητα, για να διαπλάσουμε τους «ηγέτες βιωσιμότητας» του αύριο.

Με ποιον τρόπο οι νέοι μας, και κυρίως οι μαθητές, μπορούν να έρθουν πιο κοντά σε αυτό που ονομάζουμε Κοινωνική Υπευθυνότητα και Βιωσιμότητα; Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι στα σχολεία δίνεται έμφαση σε θέματα Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Ποιες άλλες εισηγήσεις έχετε;

Όπως γνωρίζετε, οι άνθρωποι μαθαίνουν τόσο μέσω της άτυπης, όσο και μέσω της τυπικής εκπαίδευσης. Στην οικογένεια, δηλαδή στο σπίτι μας, έχουμε την ευκαιρία εμείς οι γονείς να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας με βιωματικό τρόπο βασικές αρχές σχετικά με την Αειφόρο Ανάπτυξη, όπως την κυκλική οικονομία ή την ανακύκλωση. Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επειδή επαγγελματικά προέρχομαι από τον κλάδο της Ανώτερης Εκπαίδευσης, κατανέμω μεγάλη ευθύνη σε όλους τους κύκλους/επίπεδα (από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο). Τα πανεπιστήμια διαπλάθουν τους μελλοντικούς επαγγελματίες, τους πολίτες και τους ηγέτες της μελλοντικής κοινωνίας, και οφείλουν, μέσα από την πλήρη ενσωμάτωση της Αειφόρου Ανάπτυξης στους εξής 5 πυλώνες λειτουργίας τους:

1) Διδασκαλία,

2) Έρευνα,

3) Λειτουργίες,

4) Κουλτούρα,

5) Άνοιγμα στην Κοινωνία, να τους εμφυσήσουν τις απαραίτητες πράσινες δεξιότητες και να τους εξελίξουν σε καταλύτες αλλαγής.

Φυσικά, αναλόγως με την ηλικία των ατόμων ή/και το μαθησιακό τους επίπεδο, απαιτείται η απαραίτητη αναπροσαρμογή τόσο στο μαθησιακό υλικό, όσο και στη μέθοδο εκμάθησης. Για παράδειγμα, σε επίπεδο νηπιαγωγείου ή και στο δημοτικό, μια ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η χρήση παραμυθιών και το παιγνίδι, τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν τη γλώσσα και τη συνταγή μάθησης των παιδιών. Το 2020 είχα την ευλογία να συγγράψω και να εκδώσω το πρώτο ελληνόφωνο παραμύθι για τους 17 Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης. Το βραβευμένο πλέον αυτό παραμύθι,  το οποίο διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική και ακουστική μορφή, μέσω του συνδέσμου https://www.generation-sustainability.com/resources/, έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, για να αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό για συγκεκριμένες τάξεις στο δημοτικό/γυμνάσιο, οι οποίες περιλαμβάνουν στην ύλη τους σχετικά με το παραμύθι θέματα.

Με ποιον τρόπο οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μπορούν να συμβάλουν στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης;

Η ΕΚΕ απαιτεί προνοητικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό, διασφαλίζοντας τη συνέχιση των πρακτικών που ενισχύουν το κοινωνικό καλό ενώ αφορά τη συνολική ενσωμάτωση αξιών στις καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες, με στόχο την υποστήριξη μιας βιώσιμης κοινωνικής πολιτικής. Μέσω στρατηγικά σχεδιασμένων δράσεων ΕΚΕ, οι εταιρείες όχι μόνο ενισχύουν την εταιρική τους εικόνα αλλά συμβάλλουν ενεργά στην πραγματοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Δύο παραδείγματα είναι τα εξής: α) Μέσα από προγράμματα ΕΚΕ, οι οργανισμοί μπορούν να στηρίξουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, προωθώντας την ισότητα και την κοινωνική συμμετοχή, και ουσιαστικά εκπληρώνοντας κατά το ελάχιστο τον Στόχο 10. β) Μέσα από προγράμματα εταιρικής υποστήριξης, οι οργανισμοί μπορούν να στηρίξουν την εκπαίδευση, παρέχοντας πόρους και εκπαιδευτικά εργαλεία σε αναπτυσσόμενες περιοχές, εκπληρώνοντας κατά το ελάχιστο τον Στόχο 4.

Προσκαλούμε τις επιχειρήσεις να μελετήσουν τους Στόχους και να μη συνδέουν αυθαίρετα ή κάπως πρόχειρα τις δράσεις τους με τους Στόχους. Η σχέση είναι αναγκαία και αν είναι ποιοτική, αποφέρει θετικό αντίκτυπο και μετρήσεις που βοηθούν στη σκιαγράφηση της προόδου προς την επίτευξη των Στόχων.

ENTEINETAI TO ENΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ESG

 Ένας άλλος παράγοντας που απασχολεί έντονα τις επιχειρήσεις είναι τα κριτήρια ESG. Ποιον ρόλο έχουν να επιτελέσουν;

Τα ESG (Environmental, Social, Governance), ως κριτήρια, επιμετρούν και αξιολογούν τις επιδόσεις των επιχειρήσεων σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ζητήματα διακυβέρνησης. Αποτελούν, με άλλα λόγια, δείκτες για την ανθεκτικότητα της επιχείρησης, τους οποίους οι επενδυτές μελετούν πλέον πολύ προσεκτικά και καταδεικνύουν πόσο έτοιμη, ικανή και ώριμη είναι να διαχειρίζεται τα ρίσκα και τους κινδύνους του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντός της. Καλές επιδόσεις στα κριτήρια ESG ισοδυναμούν με θετική εικόνα/φήμη και πελατεία, και κατ’ επέκταση με ανοικτές διόδους για βιώσιμη χρηματοδότηση και επενδύσεις ενώ παράλληλα -δημιουργούνται ή και ενισχύονται- βιώσιμοι δεσμοί με τα ενδιαφερόμενα μέρη της επιχείρησης. Δικαίως, λοιπόν, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τα ESG είναι τα τελευταία χρόνια εντεινόμενο.

Ποια οφέλη μπορεί να έχει μια επιχείρηση/οργανισμός που υιοθετεί τα κριτήρια ESG;

Με βάση όσα προανέφερα, τα οφέλη από θετικές επιδόσεις στα κριτήρια ESG είναι πολλά. Διασφαλίζουν την οικονομική σταθερότητα και κατ’ επέκταση την ίδια τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, αφού είναι σαν ένας «καθρέφτης» της υγιούς της εικόνας. Τυχόν ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στην επιχείρηση θα την ενισχύσει, παρέχοντάς της ένα πλαίσιο, ώστε να λειτουργεί με πιο ηθικό, βιώσιμο και διαφανή τρόπο. Ταυτόχρονα, τα κριτήρια ESG θα ωθήσουν τους επενδυτές να επιλέξουν για επένδυση την επιχείρηση αυτή, αφού παρέχονται πιο ολοκληρωμένες και ενημερωμένες πληροφορίες.

Συνήθως, οι περισσότερες δράσεις ΕΚΕ πραγματοποιούνται σε πυλώνες, όπως το Περιβάλλον, η Παιδεία, η Υγεία κ.ο.κ. Εξίσου σημαντικές είναι όμως και οι εσωτερικές δράσεις ΕΚΕ σε έναν οργανισμό, οι οποίες στοχεύουν κυρίως στους εργαζόμενους. Ποια είναι η επικρατούσα κατάσταση στην Κύπρο και πόσο σας ικανοποιεί;

Έχετε δίκαιο σε όσα σημειώνετε. Εσωτερικές δράσεις, ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής, που δίνουν έμφαση στο λεγόμενο “well-being”, δηλαδή την ευημερία του προσωπικού, αποδεδειγμένα, με βάση μελέτες από τη διεθνή βιβλιογραφία, λειτουργούν ανταποδοτικά για έναν οργανισμό. Υπάλληλοι σε ένα υγιές περιβάλλον, με σεβασμό, δίκαιες αμοιβές, ευκαιρίες ανέλιξης και προοπτικής, με ευέλικτα ωράρια και συνθήκες, που αισθάνονται ότι η φωνή και τα αιτήματά τους εισακούονται, είναι σαφέστατα πιο υγιείς, παραγωγικοί, πιο ευχαριστημένοι και αποτελούν τους πιο καλούς «πρεσβευτές» του κοινωνικά υπεύθυνου προσώπου της επιχείρησης.

Όπως όμως και ευρύτερα σε ό,τι αφορά την ΕΚΕ, στην Κύπρο ορισμένες επιχειρήσεις είναι πολύ πιο μπροστά από άλλες. Εκτιμούμε ότι με κατάλληλη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση μπορούν να δημιουργήσουν εσωτερικά συνθήκες και βήματα προς την κατεύθυνση της στήριξης του προσωπικού τους, και για αυτό, ως CSR Cyprus, έχουμε βάλει ως στόχο μας τη διοργάνωση εκπαιδεύσεων, σεμιναρίων και άλλων σχετικών δράσεων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ GREENWASHING

Ένα άλλο ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού, ειδικότερα όταν αναφερόμαστε σε δράσεις ΕΚΕ και σε «πράσινες ενέργειες», είναι οι περιπτώσεις “greenwashing”. Πόσο συχνό φαινόμενο είναι αυτό;

Στην έντονη πλέον προσπάθεια των οργανισμών να επικοινωνούν άμεσα οποιαδήποτε δράση τους που αφορά την Αειφόρο Ανάπτυξη, με σκοπό τη βελτίωση/ενίσχυση της εικόνας/φήμης τους και της παρουσίασής τους ως μάρκα με σκοπό, ώστε μελλοντικά να τους αποφέρει κάποια οφέλη, αναπόφευκτα, τα επικοινωνιακά μηνύματα συχνά δημιουργούν αναληθείς εντυπώσεις και δημιουργείται το λεγόμενο “greenwashing”. Ο όρος “greenwashing” χρησιμοποιείται πλέον ευρέως, για να υποδείξει εκείνες τις πρακτικές προώθησης/επικοινωνίας/μάρκετινγκ οι οποίες λανθασμένα χρησιμοποιούνται από κάποιο οργανισμό, για να πεισθεί το κοινό σχετικά με μια θετική «πράσινη» εικόνα για αυτόν, ενώ στην πραγματικότητα η θετική αυτή εικόνα δεν είναι πλήρως αληθής. Περιπτώσεις “greenwashing” παρατηρούνται, δυστυχώς, αρκετές και είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει. Οφείλουμε να μη δεχόμαστε αυτούσια την πληροφόρηση που μας προβάλλεται, αλλά να τη φιλτράρουμε και να την αντιμετωπίζουμε με κριτική διερώτηση.

Ως CSR Cyprus, με κάθε δυνατή ευκαιρία, προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τόσο τους ίδιους τους οργανισμούς πώς να επικοινωνούν τις δράσεις τους, όσο και τους καταναλωτές/ευρύ κοινό πώς με τη σειρά τους να «ακούνε». Σχετική ημερίδα διοργανώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο στη Λεμεσό, σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή σχετικών με το θέμα έγκριτων ακαδημαϊκών και άλλων εκλεκτών ομιλητών. Επιθυμία μας είναι να διοργανώσουμε και μια σχετική εκπαίδευση στους συναδέλφους σας δημοσιογράφους, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για να εντοπίζουν τις περιπτώσεις αυτές και να ενεργούν ανάλογα.

Διαβάστε επίσης: Σχέδιο χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση μεγάλων επιχειρήσεων από Υπουργικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ