Παρέμβαση Νουρή για τοπική αυτοδιοίκηση

Η Κυβέρνηση αναζητά άλλοθι για ενδεχόμενα προβλήματα της ΤΑ υποστηρίζει

Τέσσερις μήνες πριν την διενέργεια των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Kυβέρνηση, αντί να εστιάσει στην αντιμετώπιση των φυσιολογικών δυσκολιών και προβλημάτων μιας ομολογουμένως κολοσσιαίας μεταρρύθμισης, επέλεξε τη διεκδίκηση άλλοθι στο ενδεχόμενο που δεν θα μπορέσει το ερχόμενο καλοκαίρι να διαχειριστεί τα προβλήματα, αναφέρει σε γραπτή τοποθέτηση ο τέως Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Προέδρου του συγκυβερνώντος κόμματος ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου πως κατά την ψήφιση της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φαίνεται «πως η Βουλή παραπλανήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και τον τέως Υπουργό των Εσωτερικών",  ο κ. Νουργής υπενθυμίζει, όπως αναφέρει, στον κ. Παπαδόπουλο όχι μόνο τις υποστηρικτικές τοποθετήσεις του για τη μεταρρύθμιση, αλλά πολύ περισσότερο τις «παραμορφωτικές» τροπολογίες του κόμματός του, "που όντως συνιστούν μείζον πολιτικό ζήτημα, όπως ο ίδιος είπε".

Ο κ. Νουρής διατυπώνει τη θέση ότι είναι ανεπίτρεπτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όντας τότε, μέλος της κυβέρνησης που κατέθεσε το νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση, να επιτρέπει ανάλογες τοποθετήσεις και να αμφισβητούνται καίριες μεταρρυθμιστικές τομές, όπως η ένταξη των Συμβουλίων Υδρευσης και Αποχέτευσης και των Στερεών Αποβλήτων σε Επαρχιακό Επίπεδο.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα, πολιτικός αρχηγός που στήριξε αυτή τη μεταρρύθμιση, να υιοθετεί σήμερα δηλώσεις πως η μεταρρύθμιση θα χρεωκοπήσει, όταν είναι το δικό του κόμμα που είτε καταψήφισε συγκεκριμένες διορθωτικές τροπολογίες, είτε κατέθεσε σωρεία άλλων τροπολογιών που εκτόξευσαν τις δαπάνες και προκαλούν δυσλειτουργία.

Παραθέτει ακολούθως τις παρεμβάσεις του ΔΗΚΟ κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο, όπως την καταψήφιση της τροπολογίας του ΔΗΣΥ για την επαναφορά της αρχικής πρόνοιας του Νομοσχεδίου για συνένωση του Δήμου Πάφου με τον Δήμο Γεροσκήπου και τις κοινότητες Αχέλειας, Κονιών και Τίμης, την καταψήφιση της τροπολογίας του ΔΗΣΥ για επαναφορά της αρχικής πρόνοιας του Νομοσχεδίου για ένταξη του Δήμου Στροβόλου στο Δήμο Λευκωσίας, την  υπερψήφιση μαζί με άλλα κόμματα της τροπολογίας για διάλυση του συμπλέγματος του Ακάμα και μεταφορά των μισών κοινοτήτων στη Πόλη Χρυσοχούς και των άλλων μισών στον Δήμο Πέγειας, "δημιουργώντας ένα άκρως ανομοιόμορφο και δυσλειτουργικό σχήμα με τους 14 αντιδημάρχους στη Πόλη Χρυσοχούς".

Ο κ. Νουρής συνεχίζοντας αναφέρει  πως η προηγούμενη Κυβέρνηση αντέδρασε σ΄αυτή την στρέβλωση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπεμψε τον νόμο, αλλά η Βουλή επέμενε οδηγώντας τη μεταρρύθμιση σε αδιέξοδο, προσθέτοντας ότι ακούοντας τον κ. Παπαδόπουλο διερωτάται κανείς ποιος παραπλάνησε ποιόν, ποιος οδήγησε στην αύξηση των λειτουργικών δαπανών και στην δυσλειτουργία του θεσμού.

Ο κ. Νουρής αναφέρει ότι θεωρεί ότι "δεν είναι δόκιμο τούτη την ώρα να αναδεικνύουμε με αυτό τον τρόπο υπαρκτά και ανύπαρκτα προβλήματα για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης", προσθέτοντας ότι τέσσερεις μήνες πριν τις εκλογές οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να εστιάσουν στην εντατικοποίηση των προσπαθειών τους. ώστε τα προβλήματα να ελαχιστοποιηθούν.

Η μεταρρύθμιση ψηφίστηκε για να εφαρμοστεί και στην πορεία του χρόνου μπορούν και πρέπει να διορθωθούν οι διάφορες στρεβλώσεις, συμπληρώνει.

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζεται η παραχώρηση «αδειών» για αγορά ακινήτων σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ