ΥΠΕΣ: Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα, προσηλωμένοι όμως στην επιτυχή μεταρρύθμιση ΤΑ

Οι συνενώσεις δεν έγιναν στη βάση οικονομικών και πληθυσμιακών δεδομένων, με αποτέλεσμα σήμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις να μην υπάρχει η κρίσιμη μάζα που θα επιτρέψει σε συγκεκριμένους Δήμους να είναι εξίσου βιώσιμοι με τους άλλους, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) δηλώνει ωστόσο έτοιμη, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, να εφαρμόσει τη νομοθεσία και προσηλωμένη στην προσπάθεια για επιτυχή εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Σε γραπτή του δήλωση σε σχέση με τη δημόσια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι από την αρχή είχαν εντοπιστεί τα προβλήματα, στα οποία είχε αναφερθεί, τόσο κατά την παρουσία του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις του και υπενθυμίζει πως είχε από καιρό καταθέσει τους προβληματισμούς του για τον αριθμό των Δήμων, αλλά και το γεγονός οι συνενώσεις δεν έγιναν στη βάση οικονομικών και πληθυσμιακών δεδομένων, με αποτέλεσμα σήμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις να μην υπάρχει η κρίσιμη μάζα που θα επιτρέψει σε συγκεκριμένους Δήμους να είναι εξίσου βιώσιμοι με τους άλλους.

Και συνεχίζει αναφέροντας πως την ίδια στιγμή είχαν διαπιστωθεί τα προβλήματα που δημιουργούνται, όπως για παράδειγμα η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού Αντιδημάρχων, το ύψος της αντιμισθίας τους, αλλά και η δυσλειτουργία που δημιούργησε η απόφαση για απευθείας εκλογή του Προέδρου των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) από τον λαό. Και υπενθυμίζει πως είχε γίνει προσπάθεια να αλλάξουν ορισμένα πράγματα σε σχέση με τα πιο πάνω, συγκεκριμένα είχε ετοιμαστεί πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας, χωρίς όμως να υπάρξει ανάλογη υποστήριξη από πλευράς των κομμάτων.

«Θέλουμε να είμαστε έντιμοι με τον κόσμο και ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι δεν θα μπορέσουν όλοι οι πολίτες να απολαύσουν στον ίδιο βαθμό τα οφέλη της μεταρρύθμισης» τονίζει στη δήλωση του ο Υπουργός Εσωτερικών, εξηγώντας πως όπως τεκμηριώνεται και από τις δηλώσεις των πρώην Υπουργών, το τελικό αποτέλεσμα, αν και είναι σαφώς καλύτερο από το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν είναι το ιδεατό. Εντούτοις, υπογραμμίζει, «σαν εκτελεστική εξουσία, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία και είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθεια για επιτυχή εφαρμογή της μεταρρύθμισης».

Την ίδια στιγμή, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπογραμμίζει ότι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης είναι στα χέρια των ίδιων των τοπικών αρχών και για αυτό θα πρέπει τα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια (ΠΣΣ) να θέσουν το θέμα στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους.

Εκφράζει δε ανησυχία για το γεγονός ότι τέσσερις μόλις μήνες πριν τη μεταρρύθμιση, μόνο το ΠΣΣ Λευκωσίας έχει εξεύρει κτήριο για στέγαση του ΕΟΑ της Επαρχίας, καλώντας στο πλαίσιο αυτό όλους τους αρμόδιους να εγκύψουν στο θέμα και να εστιάσουν την προσοχή τους στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν την 1η Ιουλίου, με στόχο να διασφαλιστεί η λειτουργία ισχυρών Οργανισμών, που θα εξυπηρετούν πιο αποδοτικά τους πολίτες.

Και τονίζει πως από την πλευρά του το Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας υποστηρικτικό ρόλο, βρίσκεται δίπλα στους Δήμους για να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια και να στηρίξει τις προσπάθειές τους, είτε αυτές αφορούν την ολοκλήρωση του Συστήματος «ΕΥΑΓΟΡΑΣ» είτε την ετοιμασία οργανογραμμάτων, προσχεδίων προϋπολογισμών, κοκ. «Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο μεγάλο κεφάλαιο της μεταφοράς της αδειοδότησης στους ΕΟΑ και, με στόχο να είναι όσο το δυνατό ομαλότερη η μετάβαση, έχουμε προχωρήσει σε μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, καθώς επίσης και στην πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των Οργανισμών» σημειώνει στη δήλωση του ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Καταληκτικά, επαναλαμβάνει την προσήλωση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εργαστεί από κοινού με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τους Δήμους, για να υπερπηδηθούν τα εμπόδια και να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος της κοινωνίας.

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέμβαση Νουρή για τοπική αυτοδιοίκηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ