Υπ. Γεωργίας: Χρηματοδότηση €454 εκ. για στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας

Χαιρετίζοντας την πρώτη γιορτή του μανταρινιού στον Αρακαπά, η Μαρία Παναγιώτου χαρακτήρισε καθοριστικό το ρόλο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 - 2027

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα.

Χαιρετίζοντας την πρώτη γιορτή του μανταρινιού στον Αρακαπά, η κυρία Παναγιώτου χαρακτήρισε καθοριστικό το ρόλο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 - 2027, που προβλέπει χρηματοδότηση €454 εκατ, για στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Η Υπουργός υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Αναφέρθηκε στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα δράσεων αναδιοργάνωσης και βελτίωσης του αγροτικού τομέα. «Ο δίαυλος επικοινωνίας που έχουμε ανοίξει με τις αγροτικές οργανώσεις, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες, επιβεβαιώνει τη βούλησή μας να εργαστούμε μαζί με σας για τα ζητήματα που σας απασχολούν», είπε.

«Κοινή μας επιδίωξη ένας σύγχρονος, αποδοτικός αγροτικός τομέας, που να εξασφαλίζει ένα δίκαιο εισόδημα για τους ανθρώπους που τον υπηρετούν, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις απαιτήσεις της κοινωνίας και τις κατευθύνσεις που ορίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία είμαστε ενταγμένοι. Στόχος μας είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος» ανέφερε.

Η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι η επίσκεψη της στον Αρακαπά, της έδωσε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον κόσμο της υπαίθρου και να ακούσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αναφερόμενη στο μανταρίνι Αρακαπά, είπε ότι «καλλιεργείται εκτεταμένα στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, και είναι περιζήτητο σε όλη την Κύπρο λόγω της ποιότητάς του και, κυρίως, για το μοναδικό του άρωμα».

«Η συγκεκριμένη ποικιλία μανταρινιού εισήχθη στην Κύπρο το μακρινό 1870, ωστόσο, με την πάροδο των ετών, απέκτησε τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πλέον αποτελεί πιστοποιημένα ξεχωριστή μοναδική ποικιλία, η οποία έχει εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών της Κύπρου και, κατ’ επέκταση, στον Κοινοτικό Κατάλογο Ποικιλιών Οπωροφόρων, με την ονομασία «Ντόπια». Ένα από τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας αυτής είναι και η αντοχή της στο κρύο. Αυτός είναι και ο λόγος που καλλιεργείται με επιτυχία στις ημιορεινές περιοχές όπως η περιοχή του Αρακαπά, που βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όπως είπε η κ. Παναγιώτου, οι μανταρινιές αποτελούν, ταυτόχρονα, μια καλή πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους, οι οποίοι, παρά τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τομέας των εσπεριδοειδών στην Κύπρο, συνεχίζουν να παράγουν εύγευστους και αρωματικούς καρπούς υψηλής ποιότητας, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της αγοράς. Η αφοσίωση και η επιμονή τους συμβάλλει παράλληλα, στη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και του χαρακτήρα της περιοχής.

«Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην χώρα μας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη. Παρόλο που σήμερα η συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας είναι μικρή, εντούτοις, μπορεί να αποκτήσει δυναμική για σημαντική ανάπτυξη και να διαδραματίσει έναν καίριο ρόλο στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας», υπογράμμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Π. Χριστοφή: Oι πολυδιάστατες προκλήσεις απαιτούν ολιστικές λύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ