ΥΠΟΙΚ: Στα όρια της ύφεσης η ευρωπαϊκή οικονομία - Πώς ευνοείται η Κύπρος

Για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ μίλησε ο Υπ. Οικονομικών - Η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου - Τι συζητήθηκε σε Eurogroup και Ecofin και τι λέει για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Με αφορμή τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin την Παρασκευή στο Βέλγιο, όπου τέθηκαν στο επίκεντρο οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, καθώς και το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και χρηματοπιστωτικών αγορών, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολύ σοβαρά θέματα μπροστά της, τα οποία πρέπει να μας απασχολούν γιατί επηρεάζουν και τη δική μας πορεία ως κράτος. 

Στα όρια της ύφεσης 

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Κεραυνός τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία για την ενέργεια, για την άμυνα από τις ΗΠΑ και από τις εξαγωγές από την Κίνα. Όπως υπογράμμισε, αυτό το πλαίσιο, σταθμίζοντάς το με τα δεδομένα των γεωπολιτικών εξελίξεων και ενός πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες περιοχές έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία βρίσκεται στα όρια της ύφεσης. 

Εστίασε στην υψηλή τιμή ενέργειας που καταγράφεται στην ΕΕ, τονίζοντας πως δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα και στρεβλώσεις στη λειτουργία και λειτουργικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας με αποτέλεσμα να έχει τρωθεί πολύ σοβαρά και η ανταγωνιστικότητά της. 

Στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, τέθηκαν επί τάπητος δύο πολύ σοβαρά θέματα, με το πρώτο να αφορά την ένωση των κεφαλαιαγορών και το δεύτερο τη βελτίωση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, έγινε και μια συζήτηση σε βάθος στην παρουσία και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Νάντια Καλβίνιο, η οποία θα πρέπει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. 

Όπως εξήγησε ο κ. Κεραυνός, όλα αυτά μας επηρεάζουν και εμάς στην Κύπρο, αφού έχουμε πρόβλημα με την ανταγωνιστικότητα, υπογραμμίζοντας πως η ένωση των κεφαλαιαγορών συνιστά ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά ιδιαίτερα και τη χώρα μας. 

Η Ευρώπη "ένα χρηματιστήριο"

Ο Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε πως η Ευρώπη με την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, μία ειλημμένη, όπως διευκρίνισε, απόφαση που συζητείται εδώ και πάρα πολύ καιρό, θα είναι στην ουσία “ένα χρηματιστήριο”. Εντούτοις, σημείωσε πως οι απόψεις διίστανται μεταξύ των κρατών μελών ειδικότερα, στον τρόπο υλοποίησης και εφαρμογής. 

Στόχος της ενοποίησης της αγοράς κεφαλαίου είναι, όπως περιέγραψε, να αποδεσμεύσει χρηματοδότηση, ώστε να εκτονωθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, γιατί δεν φτάνουν τα δημόσια χρήματα. “Η πρωτοβουλία αυτή, βασίζεται στην εκτίμηση ότι αυτή η ενοποίηση θα φέρει ροή επενδύσεων από ιδιωτικά κεφάλαια προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και των επενδυτών. Όταν λέμε ιδιωτικά κεφάλαια εννοούμε και τα μεγάλα funds από τα οποία είχαμε και μια εμπειρία στην Κύπρο πρόσφατα μετά την χρηματοοικονομική κρίση”, συμπλήρωσε. 

Όφελος για την Κύπρο

Ανέφερε ακόμη, πως θέση της Κύπρου είναι ότι η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών είναι αναγκαία, γιατί θα συμβάλει στην οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια, ιδιαίτερα στην εμπιστοσύνη προς το χρηματοοικονομικό σύστημα που περιλαμβάνει και το τραπεζικό σύστημα, τις ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ., “όπου όλοι ξέρουμε πως έχει κλονιστεί, μετά τα πρόσφατα που έχουμε περάσει”. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση πως θα ενδυναμωθεί η ανταγωνιστικότητά μας ως χώρα.

Ο κ. Κεραυνός τόνισε, ωστόσο, πως αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και κυρίως ως προς την ενημερωση του κόσμου για τα χρηματοοικονομικά. “Είναι ένα πρόσθετο θέμα που απασχολεί πολύ έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν μιλούμε για θέματα όπως η ασφάλεια καταθέσεων, πρέπει ο κοσμος να είναι σε θέση να τα καταλαβαίνει για να κάνει τις καλύτερες επιλογές, με ασφάλεια”, σημείωσε. 

Ως Κύπρος, πρόσθεσε, επιθυμούμε αυτή η εφαρμογή της ενοποίησης να μην έχει ως αποτέλεσμα θέματα τα οποία να απορρυθμίσουν σε εθνικό επίπεδο το εποπτικό μας σύστημα, πεδίο στο οποίο την τελευταία περίοδο έχουν γίνει σημαντικά βήματα. 

Επιτόκια: Υπάρχει αντίληψη, όχι όμως πρόθεση

Αναφερόμενος και στο φλέγον ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων, ο Υπουργός Οικονομικών, είπε πως έγιναν συζητήσεις, στην παρουσία και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, για την ώρα δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, φαίνεται όμως να υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι σύντομα, στο άμεσο μέλλον, πρέπει να αρχίσει μια αποκλιμάκωση. Αυτό θα δώσει μια επιπρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη και πάλι με στόχο την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, η οποία πάσχει, όπως τόνισε, σοβαρά. 

Ανησυχία για σύστημα αξιολόγησης δημοσίων

Σχολιάζοντας παράλληλα, τη συζήτηση που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες γύρω από το νέο σύστημα αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το παρακολουθούν με ανησυχία, αφού φαίνεται να έχουν προκύψει αρκετά θέματα και στρεβλώσεις. 

“Βέβαια οι στρεβλώσεις είναι πολύ μεγάλες στη Δημόσια Υπηρεσία και αφορούν όχι μόνο την αξιολόγηση, αλλά αρχίζουν από την πρόσληψη, την τοποθέτηση και την ανάπτυξη του προσωπικού”, σημείωσε. Όπως επισήμανε, πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, ενώ με την πρώτη αυτή εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης θα πρέπει να γίνει μια συνολική αξιολόγηση και να υπάρξουν άμεσα  διορθώσεις.

Αναφέρθηκε δε, σε μελέτες που διενεργούνται προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας πως έχει ανατεθεί και στο ΔΝΤ μία μελέτη όσον αφορά τον εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου. “Φαίνεται ότι διαχρονικά έχουν παγιωθεί κάποια δεδομένα, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον σημερινό τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί η Δημόσια Υπηρεσία”, συμπλήρωσε. 

Γενναιόδωρα αλλά προσωρινά τα μέτρα κατά της ακρίβειας 

Χαρακτηρίζοντας επίσης, το νέο πακέτο στοχευμένων μέτρων της  Κυβέρνησης, που ξεπερνά τα 60 εκατ. Ευρώ, ως γενναιόδωρο και ισορροπημένο, ο κ. Κεραυνός είπε ότι συνεχίζει να συμπληρώνει τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία τρέχουν και έφερε ως παράδειγμα, τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, ακόμη και στο κρέας και τα λαχανικά, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  

“Αυτά τα μέτρα δεν είναι μόνιμα, είναι μέτρα προσωρινά, ανακουφιστικά και πρέπει να είναι στοχευμένα”, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως αυτές είναι και οι υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ, ακόμα και της Τρόικας που μας αξιολογούν συστηματικά. Ως εκ τούτου, τόνισε πως δεν πρέπει με κανένα τρόπο να βάζουμε σε κίνδυνο την οικονομία μας γιατί αυτοί που την πληρώνουν πρώτοι είναι τα μεσαία στρώματα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.  

Σε ό,τι αφορά πάντως τις επικρίσεις από πλευράς χαμηλοσυνταξιούχων για το ύψος του ποσού που λαμβάνουν, ο Υπ. Οικονομικών ανέφερε πως έχουν δοθεί κάποιες αυξήσεις. Όπως είπε, τα σοβαρά προβλήματα που έχουμε στην Κύπρο προέρχονται κυρίως από το ψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι η τρίτη πιο χαμηλή χώρα της ΕΕ, σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης και η αμόλυβδη βενζίνη, με βάση τα στοιχεία της 19ης Φεβρουαρίου.

Σημείωσε ακόμη, πως παρά το γεγονός ότι οι τιμές των πρώτων υλών είναι ιδιαίτερα χαμηλές και μειώνονται, εμείς συνεχίζουμε να έχουμε μια υψηλή τιμή στην ενέργεια που επηρεάζει και τα νοικοκυριά και τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις μικρές επιχειρήσεις, τονίζοντας πως υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις. "Ο κόσμος αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα σε όλη την Ευρώπη και γι' αυτό έχει θορυβήσει και τους ηγέτες κυρίως των μεγάλων χωρών", υπογράμμισε, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα κινηθούν όλοι μαζί για να λυθούν γρήγορα κάποια προβλήματα. 

"Από την άλλη γίνονται πάρα πολλές ενέργειες και δρομολογούνται εξελίξεις για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις στρεβλώσεις και κυρίως το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας. Δυστυχώς στην πορεία προκύπτουν και προβλήματα, τα οποία δεν είναι του άμεσου ελέγχου μας, όπως το θέμα της έλευσης του αερίου στο Βασιλικό", για το οποίο επισήμανε πως υπάρχουν ευθύνες.  

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Χτυπά καμπανάκι ο ΣΤΕΚ - Τα δυο αγκάθια με τις συντεχνίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ