Κατεχόμενα: Αντιδρούν για Τούρκους επενδυτές - Να θεωρούνται «αλλοδαποί»

Ανησυχίες σε πολιτικούς κύκλους των κατεχομένων που κάνουν λόγο για «προνόμια» σε Τούρκους επενδυτές, τους οποίους δεν θεωρούν «αλλοδαπούς»

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί στα κατεχόμενα γύρω από το καθεστώς μεταχείρισης των επενδυτών από την Τουρκία, με φωνές να κάνουν λόγο πως οι επιχειρήσεις και τα άτομα που προέρχονται από την κατοχική χώρα δεν τυγχάνουν μεταχείρισης «αλλοδαπού». 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν, να χάνονται εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι βιομήχανοι στα κατεχόμενα να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τους βιομήχανους στην Τουρκία. 

Το «τροποποιητικό νομοσχέδιο» και τα χαμένα εκατομμύρια

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η τ/κ εφημερίδα Kıbrıs σε σημερινό δημοσίευμά της με τίτλο «Τεντώθηκαν τα νεύρα στην ολομέλεια», αναφέρεται σε «τροποποιητικό νομοσχέδιο» του «περί βιομηχανικού μητρώου νόμου» που συζητήθηκε χθες στην ολομέλεια της «βουλής».

Συγκεκριμένα, η Kibris σημειώνει πως ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ουρούν Σόλιαλι (Ürün Solyalı) δήλωσε ότι έγιναν διάφορες συζητήσεις για την τροποποίηση στο «νόμο» και ασχολήθηκαν με το πώς θα ενισχυθούν οι ντόπιες επιχειρήσεις, πώς θα αποκομίσουν περισσότερα οφέλη από αυτό το σύστημα και πώς θα περάσουν σε ηλεκτρονικό περιβάλλον οι αλλαγές.

Όπως είπε ο Σολιαλι, ενώ γίνονται τέτοιες προσπάθειες σε σχέση με τις ντόπιες επιχειρήσεις, μειώθηκε στα τρία εκατομμύρια με «διεθνή συμφωνία» που εστάλη στη «βουλή» ο όρος για πραγματοποίηση επένδυσης 20 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα περιβάλλον που είναι δύσκολες οι συνθήκες ανταγωνισμού και παραγωγής και ότι σε αυτή τη «συμφωνία» προβλέπεται να μην τυγχάνουν μεταχείρισης αλλοδαπού οι επιχειρήσεις και τα άτομα από την Τουρκία.  

Ο Σόλιαλι ανέφερε ότι η «συμφωνία» που υπεγράφη προβλέπει ότι θα μπορούσε να δοθεί απεριόριστη γη σε όσους θα κάνουν επένδυση αξίας τριών εκατομμυρίων ευρώ, δεν θα προσκρούουν σε γραφειοκρατικά εμπόδια και δεν θα αναζητούνται πρότυπα. «Αυτό είναι ανησυχητικό, η δύναμή μας, η δυνατότητά μας είναι γνωστή», πρόσθεσε.

Στοχεύουν σε βιομηχανικές των 10 χιλιάδων τ.μ. 

Απαντώντας στον Σολιαλί, ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Ολγκούν Αμτζιάογλου (Olgun Amcaoğlu) είπε ότι η άδεια για επένδυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ αφορά «ειδικές και ιδιαίτερες βιομηχανικές περιοχές» και ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σύμφωνα με εκθέσεις που θα ετοιμάζονται από τα «επιμελητήρια» και το «υπουργείο». Σημείωσε ότι αναφέρεται ξεκάθαρα τι ενέργειες γίνονται όταν η χρηματοδότηση προέρχεται από μια άλλη χώρα.

Solyali, Amcaoglu, Toros

Συγκεκριμένα, ο Amcaoğlu υποστήριξε και τα εξής: «[…] Λένε ‘δεν είμαστε εχθροί της Τουρκίας’. Εγώ δεν το είπα αυτό. Αν πέρσι κατέστη δυνατό να κάνουμε εξαγωγές 170 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία έναντι εισαγωγών 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εμείς πιέζουμε τις συνθήκες για να κλείσουμε αυτά τα ελλείμματα με την ανώτατη εκπαίδευση και τον τουρισμό, λέμε ξεκάθαρα ότι για να μπορέσουμε να καλύψουμε την  ανάγκη μας βραχυπρόθεσμα, να παράγουμε σε μακροπρόθεσμα και να αυξήσουμε τις εξαγωγές χρειάζεται να ανοίξουμε νέες βιομηχανικές ζώνες.

«[Να ανοίξουν οι πόρτες του κόσμου με τη βοήθεια της Τουρκίας»

Σκοπός μας είναι η διασφάλιση των συνθηκών ανοίγματος περιοχών βιομηχανικής παραγωγής πέντε χιλιάδων και δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και όχι δύο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. […] Δεν καταλαβαίνω πώς βγάζετε έναν εφιάλτη, μια ταινία τρόμου από αυτό και σας παρακολουθώ με λύπη. Λέμε να ανοίξουμε τις πόρτες του κόσμου για τους βιομήχανούς μας με τη βοήθεια της Τουρκίας. Δεν λέμε κάτι άλλο».

Λαμβάνοντας ξανά το λόγο, ο Σολιαλί είπε ότι αναζητούν απάντηση στο ερώτημα κατά πόσον οι βιομήχανοι στα κατεχόμενα μπορούν να ανταγωνιστούν τους βιομήχανους στην Τουρκία και ότι η «κυβέρνηση» δεν πλήρωσε κανένα κίνητρο στους βιομήχανους, ακόμα δεν ανακοίνωσε τα ποσά που θα δίδει ως κίνητρο και δεν μπόρεσε να επιτύχει ισορροπία ανάμεσα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές.

Διαβάστε επίσης: Απεργία ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας: Πόσες πτήσεις επηρεάζονται

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ