Ένας χρόνος διακυβέρνησης: Τι είπε ο Χριστοδουλίδης vs Τι λένε οι πολίτες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμα του για τον απολογισμό ενός έτους διακυβέρνησης στάθηκε στα ορόσημα που επιτεύχθηκαν και τα μέτρα που λήφθηκαν – Τι απαντούν οι πολίτες μέσα από δυο δημοσκοπήσεις

Στα σημαντικά ορόσημα που επιτεύχθηκαν μέσα σε 12 μήνες, όπως είναι μεταξύ άλλων, η ψήφιση βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις που εκκρεμούσε από το 2017, η εφαρμογή του Σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» και η ψήφιση της μείωσης του ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία, στάθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο μήνυμα του για τον απολογισμό του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του στα θέματα της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα και με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να καταγράψει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2024. Πρόσθεσε ότι η αναβάθμιση της οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και επιβράβευση των συνετών πολιτικών και εδράζεται στο τρίπτυχο: Δημοσιονομική υπευθυνότητα, σταθερό χρηματοοικονομικό σύστημα και συνεχείς μεταρρυθμίσεις.

Πιο κάτω τα πιο σημαντικά σημεία από την ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη που αφορούσαν τα θέματα της οικονομίας και των μέτρων που εφαρμόστηκαν:

Κυρώσεις από ΗΠΑ - Βρετανία
Πέραν του Κυπριακού, το οποίο είναι ζωτικό θέμα που αγγίζει  το μέλλον της πατρίδας μας, η διασφάλιση μιας ισχυρής και ανθεκτικής οικονομίας είναι αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνησή μας. Μόλις αναλάβαμε, κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια κρίσιμα δυσάρεστη εξέλιξη με τις κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε τη σημασία που αποδίδουμε στη φήμη και αξιοπιστία της χώρας μας, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα στην πράξη για μηδενική ανοχή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν δίστασα να ζητήσω και από ξένες αρχές να συνδράμουν στις έρευνες για να ολοκληρωθούν τάχιστα οι σχετικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, με αποφασιστικότητα προχωρούμε στη σύσταση Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων αλλά και στην πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για παρόχους διοικητικών υπηρεσιών.

Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα αφήσουμε πίσω μας οριστικά τις πρακτικές που εξέθεσαν τη χώρα μας. ΜΟΝΟΝ έτσι θα απαλλαγούμε από κάθε σκιά που πλήττει την αξιοπιστία της Κύπρου μας, και που αποτελεί, ανάμεσα σε άλλα, τροχοπέδη στην προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σημαντικά ορόσημα 
Η κυπριακή οικονομία ακολουθεί μια σταθερή πορεία με θετική προοπτική ανάπτυξης, παρά τις σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει εξαιτίας του ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα και με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να καταγράψει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2024. Η αναβάθμιση της οικονομίας μας στην επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και επιβράβευση των συνετών πολιτικών που ακολουθούμε και εδράζεται στο τρίπτυχο: Δημοσιονομική υπευθυνότητα, σταθερό χρηματοοικονομικό σύστημα και συνεχείς μεταρρυθμίσεις.
 
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της διακυβέρνησής μας, πετύχαμε σημαντικά ορόσημα, όπως:
•      Την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για το 2ο και 3ο αίτημα πληρωμής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με απορρόφηση κονδυλίων ύψους 152 εκατ. ευρώ,
•      Την ψήφιση βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις που εκκρεμούσε από το 2017 καθώς και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, ενισχύοντας το δίκτυ προστασίας στους ευάλωτους δανειολήπτες,
•      Την εφαρμογή του Σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης»,
•      Ενισχύσαμε οικονομικά κατά 50 εκατομμύρια ευρώ το Ταμείο Αλληλεγγύης για κουρεμένους καταθέτες και ενεργοποιήσαμε, ως είχαμε υποσχεθεί, την πλατφόρμα για υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων διεκδίκησης αποζημιώσεων,
•      Μέσα από εντατικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ψηφίστηκε η μείωση του ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία,
•      Συστήσαμε ειδικό Ταμείο Μετοχικής Συμμετοχής για χρηματοδότηση νεοφυών εταιρειών για ενίσχυση της καινοτομίας,
•      Επικαιροποιήσαμε με νέα σημαντικά κίνητρα, που αφορούν τη στέγαση, την εκπαίδευση και την κινητικότητα εντός της ΕΕ, τη Στρατηγική Προσέλκυσης Επενδύσεων και Ταλέντων,
•      Επιταχύναμε την εξέταση των αιτήσεων εργοδότησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες,
•      Θέσαμε τις βάσεις για τον Φορολογικό Μετασχηματισμό της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την επίτευξη των στρατηγικών στόχων για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
 
Ο πρώτος μας πλεονασματικός προϋπολογισμός αποτελεί ένα άλλο  σημαντικό ορόσημο και επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά μας για την επίτευξη του στόχου για μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία.
 
Κοινωνική πολιτική 
Η οικονομική υπευθυνότητα της διακυβέρνησης αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση μιας στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής, αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο και την ακρίβεια. Πριν λίγες μέρες ανακοινώσαμε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνέχεια των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο, ύψους 196 εκατομμυρίων ευρώ. Μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας μας, σε αυτό τον πρώτο  χρόνο της διακυβέρνησής μας, πορευτήκαμε με υπευθυνότητα, και πέραν των δυο πακέτων στήριξης, υλοποιήσαμε και άλλες σημαντικές πολιτικές, από τις οποίες επωφελούνται, ιδίως η μεσαία τάξη και οι επιχειρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, με αποφασιστικότητα, προχωρήσαμε:
•      Στην αύξηση της άδειας μητρότητας στις 22 εβδομάδες,
•      Στην καταβολή από τον πρώτο μήνα της θεσμοθετημένης σύνταξης,
•      Στην επιβολή μειωμένου ή και μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα,
•      Στην αύξηση επιδόματος ενοικίου για εκτοπισθέντες και παθόντες,
•      Στην καταβολή επιδόματος φροντίδας σε συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων,
•      Στην αύξηση του τιμητικού επιδόματος μάνας,
•      Στον εξορθολογισμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,
•      Στην αύξηση κατά 5% της κατώτατης σύνταξης,
•      Στην πιο γρήγορη έγκριση των αιτήσεων για καταβολή δημόσιων επιδομάτων,
•      Στην ψήφιση νομοθεσίας για το e-kalathi.
 
Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους:
•      Αυξήσαμε τον εθνικό κατώτατο μισθό στα 1,000 ευρώ, και 
•       Πετύχαμε τη συμφωνία για την ΑΤΑ, από την οποία επωφελούνται 180 χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
 
Στεγαστική πολιτική
Με αποφασιστικότητα και προσήλωση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, προχωρήσαμε σε σημαντικές παρεμβάσεις. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν την απόφασή μας για τη νέα στεγαστική πολιτική για προσιτή στέγη, την ουσιαστικότερη που ανακοινώθηκε ποτέ, η οποία φιλοδοξεί να προσφέρει λύσεις σε εκατοντάδες συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τη Νέα Γενιά, μέσα από συγκεκριμένα κίνητρα, όπως:
•      Το Σχέδιο «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω»,
•      Το Σχέδιο «Κτίσιμο για Ενοικίαση» σε ιδιωτική γη για προσφορά στέγης σε προσιτό ενοίκιο,
•      Οι χορηγίες σε νεαρά ζευγάρια και νέους για απόκτηση πρώτης κατοικίας,
•      Το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου για αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας,
•      Το Σχέδιο Διάθεσης Οικοπέδων σε Οικογένειες,
•      Τα Αναθεωρημένα Πολεοδομικά κίνητρα για προσφορά στέγης σε προσιτή τιμή, και
•      Την επέκταση και αναβάθμιση του Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 
Ταυτόχρονα, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε μια σειρά μέτρων για μείωση της γραφειοκρατίας, ειδικότερα στον τομέα της αδειοδότησης οικιστικών αναπτύξεων.
 
Πράσινη μετάβαση 
Η Πράσινη Μετάβαση και η προστασία του περιβάλλοντος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της καθημερινότητας, και  αποτελούν βασική συνιστώσα του πολιτικού προσανατολισμού της διακυβέρνησής μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προχωρήσαμε, ανάμεσα σε άλλα, με:
•      Ενισχυμένα σχέδια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για νοικοκυριά, με σημαντικότερο το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους»,
•      Σχέδιο για Εικονικό Συμψηφισμό Μετρήσεων (virtual net metering), ώστε να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις,
•      Σχέδιο για πρώτη φορά για ενεργειακή αναβάθμιση μεγάλων επιχειρήσεων, και
•      Ενισχυμένα Σχέδια Επιδότησης Αγοράς Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Απροβίβαστο από τους πολίτες στη διαχείριση της οικονομίας

Ιδιαίτερα χαμηλή εώς αρνητική καταγράφεται η ικανοποίηση των πολιτών για τη διαχείριση της οικονομίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης. Γενικότερα η δημοτικότητα του προέδρου Χριστοδουλίδη παρουσιάζεται αισθητά μειωμένη σε σχέση με τα ποσοστά δημοτικότητας που απολάμβανε πριν από τις εκλογές, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Δημοσκόπηση Φιλελεύθερου
Αναλυτικότερα, η εταιρεία Pulse Market Research διενήργησε έρευνα κοινής γνώμης για λογαριασμό του «Φιλελεύθερου», την περίοδο 20-26  Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse Market Research, μόλις το 26%  της κοινής γνώμης εμφανίζεται να είναι γενικά ικανοποιημένο από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σε αντίθεση με ένα 69% το οποίο εμφανίζεται να μην είναι ικανοποιημένο.  Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι η χαμηλότερη που κατέγραψε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελευταία δεκαετία.

Ειδικότερα για την οικονομία, η έρευνα καταδεικνύει ότι και εκεί το πρόσημο είναι αρνητικό όσον αφορά στον τρόπο που χειρίζεται ο Πρόεδρος τα οικονομικά θέματα. Μόλις ένα 25% εμφανίζεται ικανοποιημένο ενώ το 68% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο. Σε επίπεδο κομμάτων δεν φαίνεται να υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στους ψηφοφόρους του 2021 και του 2024. Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τον τρόπο που χειρίζεται τα οικονομικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε ποσοστό 86%. Στον ΔΗΣΥ το 63% των ψηφοφόρων εμφανίζεται μη ικανοποιημένοι και 35% ικανοποιημένοι. Στο ΔΗΚΟ θετικό πρόσημο βάζει το 42% και αρνητικό το 52%. Επίσης τρεις στους τέσσερις εξ εκείνων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσει ΕΛΑΜ δεν είναι ικανοποιημένοι.

Μη ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς των οικονομικών δηλώνουν και οι περισσότεροι εξ εκείνων που ψήφισαν Νίκο Χριστοδουλίδη το 2023, σε ποσοστό 54% ενώ 42% εμφανίζεται ικανοποιημένο. Σ’ ό,τι αφορά τα άτομα που ψήφισαν το 2023 Α. Μαυρογιάννη και Αβ. Νεοφύτου, στην πρώτη περίπτωση το 85% δηλώνει μη ικανοποιημένο και στη δεύτερη το 70%.

Σε αντίθεση με το πώς βλέπουν οι Κύπριοι να πηγαίνει ο τόπος, σε προσωπικό επίπεδο δείχνουν να είναι ικανοποιημένοι. Στο ερώτημα, πόσο γενικά ικανοποιημένοι είναι με τη ζωή τους, το 76% δήλωσε ότι είναι πολύ/αρκετά ικανοποιημένοι και το 24% όχι και τόσο/καθόλου ικανοποιημένοι. Όσον αφορά τις επί μέρους τάσεις των ψηφοφόρων, βλέπουμε ότι περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους εμφανίζονται όσοι ψήφισαν το 2023 Αβέρωφ Νεοφύτου (83%), στις τάξεις του ΔΗΣΥ (90%) και απόφοιτοι σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (82-90%). Ικανοποιημένοι εμφανίζονται και οι νέοι από 18 έως 39 ετών σε ποσοστό 86%.  Οι λιγότεροι ικανοποιημένοι από της ζωή τους εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ σε ποσοστό 58%.

 

Δημοσκόπηση Red Wolf PR & Advertising  
Οι επιδόσεις της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο και δεύτερης δημοσκόπησης την οποία διενήργησε η εταιρεία Prime Μarket Research and Consulting για λογαριασμό της Red Wolf PR & Advertising  με τίτλο «Cyprus Public Opinion». Το Cyprus Public Opinion, αποτελεί μία πρωτοβουλία της Red Wolf PR &Advertising  η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε έξι μήνες και θα αποτυπώνει τον δείκτη της κοινής γνώμης σε παγκύπριο επίπεδο.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 6 στους 10 πολίτες που ψήφισαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, δηλώνουν σήμερα ότι θα έκαναν διαφορετική επιλογή υποψηφίου, αν αύριο είχαμε Προεδρικές Εκλογές.

Ειδικότερα, σε σχέση με την οικονομία, η δημοσκόπηση της Prime Μarket Research and Consulting δείχνει ότι ποσοστό μόλις 11% αξιολογεί ως θετική τη διαχείριση της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο κλάδο. Ποσοστό 38% απάντησε ότι η αξιολόγηση δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική, ενώ ποσοστό 47% απάντησε αρνητική. Ποσοστό 4% δεν απάντησε.

Παρά την αρνητική αξιολόγηση για τη διαχείριση της οικονομίας, ποσοστό 48% των ερωτηθέντων, απάντησε μάλλον ναι στην ερώτηση κατά πόσο είναι ευχαριστημένοι από την οικονομική τους κατάσταση και 16% σίγουρα ναι. Ποσοστό 21% απάντησε μάλλον όχι στο κατά πόσο είναι ευχαριστημένοι από την οικονομική τους κατάσταση και 15% σίγουρα όχι.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η διαδρομή των κεφαλαίων της Ουκρανής - Διερευνάται ύπαρξη κυκλώματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ