Οι γυναίκες χαρακτηρίζονται από εργατικότητα και επιμονή, υπερτερούν των ανδρών συναδέλφων τους στην ενσυναίσθηση και κατανόηση, στις επικοινωνιακές δεξιότητες και στο πνεύμα δημιουργικότητας που τις διακατέχει, στοιχεία που κάθε επιχείρηση αναζητά, δηλώνει η φορολογικός συνέταιρος της ΕΥ Κύπρου.
Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο είναι αυξημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εργαζόμενη στη σύγχρονη εποχή, ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;
Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, ωθώντας τις φιλόδοξες εργαζόμενες γυναίκες να αναζητούν και να βρίσκουν τρόπους να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους. Αν το δούμε από τη σκοπιά της γυναίκας, η δουλειά συμβάλλει στη χειραφέτησή της και της δίνει τα περιθώρια να κάνει τις δικές της επιλογές για τον τρόπο που θα ζήσει τη ζωή της, αυξάνοντας έτσι την ελευθερίας της. Αν το δούμε από τη σκοπιά της κοινωνίας, η εργασία των γυναικών συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ευημερία, προσφέρει μακροοικονομικά οφέλη και μειώνει την ανεργία και τη φτώχεια. Τα οφέλη σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο είναι συνεπώς πολλά. Οι γυναίκες, εκ φύσεώς τους, είναι δυναμικές, δεν φοβούνται να ρισκάρουν ούτε να κουραστούν προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Αποτελούν την ήρεμη δύναμη των επιχειρήσεων, η οποία δρα αποτελεσματικά στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο.
Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;
Η 8η Μαρτίου είναι μια ευκαιρία για τον εορτασμό των αμέτρητων πράξεων και επιτυχιών που σχετίζονται με την καταπολέμηση της χειραφέτησης των γυναικών. Οπότε αυτή η επιτυχία αξίζει σε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, σε όλες τις γωνιές του κόσμου, για όλα τα επιτεύγματά τους.
Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία;
Νόμοι σχετικά με τα ίσα δικαιώματα γυναικών και ανδρών υπήρχαν και στο παρελθόν, κατά τις πρώτες ημέρες ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Από τη δεκαετία του 1970, συνολικά 13 νομοθεσίες έχουν υιοθετηθεί με στόχο τη διασφάλιση ότι οι γυναίκες και οι άντρες λαμβάνουν ισότιμη μεταχείριση στον εργασιακό τους χώρο. Τέτοιοι νόμοι είναι της ίσης μεταχείρισης όταν κάνουν αίτηση για μια εργασία, της προστασίας των εγκύων εργαζόμενων και των μητέρων που θηλάζουν, της άδειας μητρότητας και της γονικής άδειας. Κατά την άποψή μου, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε διακρίσεις, θα πρέπει αρχικά η οικογένεια να καλλιεργήσει στα μέλη της το πνεύμα της ισονομίας των δύο φύλων, μετέπειτα η παιδεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να στοχεύσουν στην εκμάθηση, στην αποδοχή και στον σεβασμό οποιασδήποτε μορφής διαφορετικότητας, η ίδια η πολιτεία να θεσμοθετήσει κανόνες εξίσωσης των δύο φύλων και να ενδιαφέρεται για την πιστή εφαρμογή τους, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και διάφοροι φορείς κοινωνικοποίησης να καλλιεργούν το πνεύμα ισότητας των δύο φύλων και τέλος, όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι οφείλουμε να εξαλείψουμε τέτοιες διακρίσεις όχι μόνο στον εργασιακό χώρο, αλλά και σε κάθε τομέα της ζωής μας.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία με μία λέξη;
Πολυδιάστατο.
Who is Who
Η Άννα Παπαμιχαήλ εντάχθηκε στην ομάδα της ΕΥ Κύπρου το 2008 και κατάφερε σήμερα να είναι φορολογικός συνέταιρος της ΕΥ Κύπρου με έμφαση στην Άμεση Φορολογία (Επιχειρησιακή Φορολογική Συμμόρφωση και Συμβουλευτική) σε όλους τους κλάδους, κυρίως Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ακινήτων και φιλοξενίας. Κατέχει πτυχίο Μαθηματικών, Στατιστικής και Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι μέλος στον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.
Διαβάστε επίσης: Η γυναίκα έχει ένα πολύπλοκο ρόλο στην κοινωνία