Με την ισότητα βελτιώνεται η ποιότητα εργασίας

Η διασφάλιση της ισότητας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας, της καινομίας και τη βελτίωση της ποιότητας εργασίας, λέει σε συνέντευξή της στο Economy Today η Αννίτα Παύλου

Διασφαλίζοντας την ισότητα, βοηθούμε στην αύξηση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και τη βελτίωση της ποιότητας εργασίας, αναφέρει η Διευθύντρια Υπηρεσίας Σχέσεων Επενδυτών & ESG της Τράπεζας Κύπρου.

Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο είναι αυξημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εργαζόμενη στη σύγχρονη εποχή, ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Σίγουρα στην Κύπρο έχουν γίνει αρκετά θετικά βήματα για την ισότητα των δυο φύλων στον χώρο εργασίας και όλο και συχνότερα βλέπουμε να προσφέρονται ίσες ευκαιρίες ανέλιξης από διάφορους Οργανισμούς. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ακόμη προκατάληψη και διαχωρισμός σε σχέση με το φύλο, σε θέματα ανέλιξης και μισθοδοσίας, κυρίως στον Ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω πως διασφαλίζοντας την ισότητα, βοηθούμε στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην ενίσχυση της Καινοτομίας και στη βελτίωση της ποιότητας εργασίας. Απαιτείται ίση αντιμετώπιση και συμμετοχή στα πολιτικά, επιχειρηματικά και κοινωνικά δρώμενα.

‘Εχω την τύχη να εργάζομαι σε ένα Οργανισμό που αποδεικνύει έμπρακτα τη σημασία που αποδίδει στην παροχή ίσων ευκαιριών. Ενδεικτικά αναφέρω έναν από τους πρωταρχικούς στόχους ESG και δεσμεύσεις του Συγκροτήματος για εκπροσώπηση των γυναικών στελεχών στα ανώτερα διευθυντικά επίπεδα με τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030, το οποίο έχουμε ήδη ξεπεράσει από φέτος με εκπροσώπηση 33%.

Έχοντας αναφερθεί στη δική μου εμπειρία, αναγνωρίζω ταυτόχρονα ότι παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, δεν ισχύουν τα ίδια δεδομένα σε όλους τους τομείς και ότι πολλά ακόμη απομένει να γίνουν.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Θα αφιέρωνα τη μέρα αυτή σε όλες τις γυναίκες που με τους δικούς τους αγώνες και επιτυχίες, αποτελούν πηγή έμπνευσης για τις υπόλοιπες. Στις γυναίκες που επιδεικνύουν καθημερινά θάρρος, δύναμη, ευαισθησία και αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά τους προς όφελος του συνόλου. Έχω την τιμή να εργάζομαι με τέτοιες προσωπικότητες και να παίρνω καθημερινά μαθήματα για το τι μπορεί να πετύχει μια γυναίκα.

Σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο θα επέλεγα να αφιερώσω την ημέρα της γυναίκας στη μητέρα μου, μια γυναίκα που αποτελεί για μένα μια αστείρευτη πηγή δύναμης και δράσης, που με έμαθε να θέτω ψηλούς στόχους και να μη σταματώ να δουλεύω μέχρι να πετύχω τους στόχους μου. Ως μητέρα αφιερώνω τη μέρα στα δύο μου κορίτσια που μου θυμίζουν αυτά που οφείλουμε στις νέες γενιές για ένα καλύτερο αύριο.

Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών;

Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, να αμείβονται εξίσου για εργασία ίσης αξίας, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και να λαμβάνουν δίκαιες συντάξεις, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Έτσι, οποιαδήποτε μέτρα λαμβάνονται θα πρέπει να στοχεύουν στο να επωμίζονται από κοινού τόσο τις ευθύνες φροντίδας όσο και τις οικονομικές ευθύνες. Παράλληλα, θα πρέπει όλοι να προστατεύονται από την άνιση μεταχείριση, την κακοποίηση, την παρενόχληση και τον εκφοβισμό.

Επίσης, σαν γονείς πρέπει να συμβάλλουμε στην καλλιέργεια των σωστών αντιλήψεων στα παιδιά μας, μεγαλώνοντας ανθρώπους για τους οποίους να είναι αυτονόητο ότι η παρενόχληση και η κακοποίηση δεν είναι επιλογή.  

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία με μία λέξη;

Kομβικό.

WhoisWho

Η Αννίτα Παύλου διατηρεί τη θέση της διευθύντριας Υπηρεσίας Σχέσων Επενδυτών & ESG της Τράπεζας Κύπρου, από το 2020, μετά τη θέση διευθύντριας Σχέσεων Επενδυτών της Τράπεζας, την οποία κατείχε μεταξύ 2016 και 2020. Είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της σχέσης του Συγκροτήματος με υφιστάμενους και νέους επενδυτές, αναλυτές και οίκους αξιολόγησης στοχεύοντας στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος για τους εισηγμένους τίτλους του Συγκροτήματος. Έχει επίσης την ευθύνη του προγράμματος ESG του Συγκροτήματος, περιλαμβανομένων και της ανάπτυξης και εφαρμογής της στρατηγικής ESG του Συγκροτήματος. Έχει πτυχίο στα Μαθηματικά και Στατιστική από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και Mεταπτυχιακό στα Οικονομικά Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Warwick.

Διαβάστε επίσης: Πρέπει να δούμε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ