Πρέπει να δούμε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις

Για την ικανότητα των γυναικών να ηγούνται, τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και την ανθεκτικότητα να οδηγήσουν στην αλλαγή μίλησε σε συνέντευξή της στο Economy Today η Σοφία Παρασκευά

Οι γυναίκες έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να ηγούνται και διαθέτουν τη συναισθηματική νοημοσύνη και την ανθεκτικότητα να οδηγήσουν στην αλλαγή, αναφέρει η επικεφαλής του τμήματος Marketing και Επικοινωνίας της Cybarco.

Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο είναι αυξημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εργαζόμενη στη σύγχρονη εποχή, ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Επιστρέφοντας στην Κύπρο το 2008, ήθελα να εξασφαλίσω μια καλή επαγγελματική θέση με την αξία μου. Δεν ήξερα αν θα παίξει ρόλο το ότι είμαι γυναίκα και είχα κατά νου ότι στη μικρή κυπριακή κοινωνία, έχει περισσότερο σημασία το ποιόν παρά το τι γνωρίζεις.

Χάρηκα, ωστόσο, όταν διαπίστωσα πως τα πράγματα στην Κύπρο δεν ήταν όπως πριν. Ανακάλυψα πολλές επιτυχημένες γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις. Φυσικά έχουμε ακόμη πολλά χιλιόμετρα να καλύψουμε, αλλά παρατηρώ πως τα πράγματα εξελίσσονται διαρκώς, έστω και αργά. Δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν προκαταλήψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εργοδότες προσεγγίζουν την πρόσληψη γυναικών: εμφάνιση, ηλικία, η επιθυμία για οικογένεια κ.ο.κ.. Την ίδια στιγμή, μία γυναίκα που επιθυμεί να ισορροπήσει την επαγγελματική με την προσωπική της ζωή πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια, καθώς η κοινωνία απαιτεί από αυτήν να είναι άψογη σε όλα.

Έχουμε λύσει λοιπόν τα θέματα διακρίσεων και έχουμε καλύψει το χάσμα των αμοιβών; Απέχουμε πολύ ακόμα, αλλά πιστεύω ότι όταν βρεις έναν καλό εργοδότη –όπως είχα την τύχη να βρω εγώ στον Όμιλο Λανίτη– μια εταιρεία που μοιράζεται τις αξίες σου, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει τις ικανότητές σου και τη δουλειά που κάνεις, τότε το φύλο δεν έχει σημασία.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Κάθε γυναίκα που ξυπνά το πρωί και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, ενώ ισορροπεί πάνω στο σχοινί όπου την έβαλε η κοινωνία, αξίζει τον σεβασμό μας. Πιστώνω μεγάλο μέρος της ψυχικής μου δύναμης στη μητέρα μου – που με έμαθε να αρπάζω κάθε ευκαιρία, ενώ την ίδια στιγμή με ενθάρρυνε να λέω ευθαρσώς τη γνώμη μου.

Παρόλα αυτά θεωρώ πως υπάρχει μια παγίδα σε αυτό που ονομάζουμε φεμινισμός. Σαφώς και πιστεύω στα ίσα δικαιώματα μεταξύ των δύο φύλων, αλλά αναγνωρίζω επίσης ότι άνδρες και γυναίκες είμαστε διαφορετικοί και αυτό είναι που πρέπει να αγκαλιάσουμε.

Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία;

Για αρχή, υπάρχει μια σειρά από ταμπού που πρέπει να σπάσουμε. Οι συζητήσεις γύρω από την υγεία των γυναικών, τους εμμηνορροϊκούς κύκλους και τη γονιμότητά τους, για παράδειγμα, πρέπει επιτέλους να ανοίξουν. Σε άλλες χώρες έχουν ήδη κατοχυρωθεί αυτά τα δικαιώματα. Επίσης, πρέπει να δούμε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Όλα ξεκινούν από το διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας. Πόσες γυναίκες θα βρεις να εκπροσωπούν τα δικαιώματά μας; Οι γυναίκες έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να ηγούνται. Διαθέτουν τη συναισθηματική νοημοσύνη και την ανθεκτικότητα να οδηγήσουν στην αλλαγή. Όσο πιο γρήγορα αξιοποιήσουμε αυτές τις ικανότητες τόσο πιο γρήγορα ο αντίκτυπός τους θα ταράξει τα στάσιμα νερά της κοινωνίας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία με μία λέξη;

Σημαντικότατος.

Who is Who

Η Σοφία επέστρεψε στην Κύπρο μετά από μια δεκαετία στο Ην. Βασίλειο, όπου εργάστηκε ως διευθύντρια Παραγωγής και παρουσιάστρια σε πολλά και διαφορετικά project όπως τα Oscars και τα Golden Globes. Με την επιστροφή της στην Κύπρο ανέλαβε το τμήμα Marketing και Δημοσίων Σχέσεων της Μαρίνας Λεμεσού. Στη συνέχεια εντάχθηκε στην ομάδα της Cybarco Development ως επικεφαλής του τμήματος Marketing και Επικοινωνίας για ορισμένα από τα πιο εμβληματικά έργα του νησιού, όπως το Trilogy στη Λεμεσό.

Διαβάστε επίσης: Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα αποτελεί ακόμη ζήτημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ