Οι γυναίκες εξελίσσουν τη σύγχρονη κοινωνία

Η παρουσία, η προσφορά των γυναικών και οι πολύπλευροι ρόλοι που καλούνται να εκτελέσουν κάνουν τον ρόλο τους καταλυτικό στη σύγχρονη κοινωνία, λέει σε συνέντευξή της στο Economy Today η Βαλεντίνα Σάββα

Ο ρόλος των γυναικών σήμερα στη σύγχρονη κοινωνία είναι καταλυτικός, αφού η παρουσία τους, η προσφορά τους και οι πολύπλευροι ρόλοι που καλούνται να εκτελέσουν διαμορφώνουν και εξελίσσουν τη σύγχρονη κοινωνία, δηλώνει η assurance services director της Baker Tilly South East Europe.

Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο είναι αυξημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εργαζόμενη στη σύγχρονη εποχή, ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Αναμφίβολα, η παρουσία των γυναικών στην αγορά εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες είναι αυξημένη. Αυτό που τείνει να διαφοροποιηθεί όμως τα τελευταία χρόνια, είναι ο ρόλος που κατέχουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας. Η γυναικεία παρουσία έχει πλέον περάσει στα ανώτερα σώματα ηγεσίας. Βλέπουμε πλέον πολλές γυναίκες να κατέχουν ηγετικές θέσεις, να συμμετέχουν ενεργά σε Σώματα Αποφάσεων (διοικητικά συμβούλια, κυβερνητικούς Οργανισμούς, πολιτικά αξιώματα, κ.λπ.) και να βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά με σημαντική επιρροή.

Αυτό είναι απλά ένα επακόλουθο των ικανοτήτων και της σκληρής δουλειάς που καταβάλλεται από τις γυναίκες στον Επαγγελματικό τομέα αλλά και της μείωσης προκαταλήψεων και διακρίσεων στο ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας.

Η αγορά εργασίας, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε κυπριακό επίπεδο, απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό πλέον από γυναίκες. Η γυναίκεια παρουσία υπάρχει παντού ακόμη και σε επαγγέλματα που διαχρονικά κατέχονταν από άντρες όπως πχ. στρατιωτικά επαγγέλματα, πιλότοι, κ.λπ.

Η σημερινή γυναίκα θέτει ψηλούς επαγγελματικούς στόχους, έχει τις γνώσεις, τις ικανότητες και πιστεύει στον εαυτό της. Δουλεύει σκληρά για να εκπληρώσει τα όνειρα και τις επιθυμίες της και μαθαίνει να διεκδικεί ό,τι δικαιωματικά της αξίζει.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Σε όλες τις εργαζόμενες μητέρες! Μια εργαζόμενη μητέρα στις μέρες μας καλείται να δουλέψει σαν να μην είναι μητέρα και παράλληλα να μεγαλώνει τα παιδιά της λες και δεν δουλεύει. Οι απαιτήσεις και στους δυο αυτούς ρόλους είναι τεράστιες, οι προσδοκίες μεγάλες και το έργο των γυναικών δύσκολο. Στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στην απαιτητική τους καθημερινότητα συχνά νιώθουν εξουθενωμένες, κατακλύζονται από τύψεις και είναι σε ένα αέναο αγώνα δρόμου να προλάβουν τα πάντα. Γι’ αυτό και βλέπω όλες τις εργαζόμενες μητέρες ως τις σύγχρονες ηρωίδες της εποχής μας, τις οποίες και πρέπει να στηρίξουμε.

Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία;

Πρέπει να πούμε ότι αυτό που χρειάζεται άμεσα να αλλάξει είναι να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο στήριξης των εργαζόμενων μητέρων. Να παρέχονται κίνητρα αλλά και ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας που θα επιτρέπει σε μια νέα επαγγελματία και μητέρα να μπορεί να ανταποκρίνεται τόσο στα οικογενειακά όσο και στα επαγγελματικά της καθήκοντα, χωρίς να χρειάζεται να θυσιάσει είτε την επαγγελματική της πορεία ή να χρειαστεί να παραμελήσει την οικογένειά της.

Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να εγκύψουν πολλοί φορείς, πέρα από τον εργοδοτικό κόσμο, ώστε να κτιστεί ένα ευρύτερο πλαίσιο και οι υποδομές. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δυνατότητα παροχής ευέλικτου ωραρίου, αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και αρκετά άλλα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία με μία λέξη;

Καταλυτικός.

Who is Who

Η Βαλεντίνα Σάββα έχει 13 χρόνια εμπειρίας στον ελεγκτικό κλάδο και εργάζεται στην Baker Tilly Κύπρου. Το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει οντότητες δημοσίου συμφέροντος, εποπτευόμενα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, κυβερνητικούς Οργανισμούς και πελάτες διαφόρων μεγεθών, από πολυεθνικούς Ομίλους εισηγμένους σε Διεθνή Χρηματιστήρια έως μικρές εταιρείες μεμονωμένων ιδιοκτητών. Η Βαλεντίνα είναι μέλος του ACCA και μέλος του ΣΕΛΚ. Επίσης, είναι κάτοχος πιστοποιητικού από την ΕΚΚ για το Ρυθμιστικό Πλαίσιο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος. Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Πολλές γυναίκες κατάφεραν να σπάσουν τη «γυάλινη οροφή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ