Απαιτείται συνεργασία κυβέρνησης και επιχειρήσεων

Η συνεργασία κυβέρνησης και επιχειρήσεων είναι απαραίτητη για να επιτευχθούν οι στόχοι καταπολέμησης των διακρίσεων κατά των γυναικών στον χώρο εργασίας, όπως λέει σε συνέντευξή της στο Economy Today η Μικαέλλα Σάββα

Για να επιτευχθούν οι στόχοι καταπολέμησης των διακρίσεων κατά των γυναικών στον χώρο εργασίας, απαιτείται η συνεργασία τόσο της κυβέρνησης, όσο και των επιχειρήσεων, αναφέρει η επικεφαλής του τμήματος Wealth & Investment Services της Ελληνικής Τράπεζας.

Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο είναι αυξημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εργαζόμενη στη σύγχρονη εποχή, ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Στην Κύπρο η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Παρόλα αυτά, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε θέσεις ευθύνης και σε ισότιμες αμοιβές σε σχέση με τους άνδρες.

Παρά τα θετικά βήματα που έγιναν, πρέπει να προωθηθούν περισσότερα προγράμματα για την ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Έχω εργαστεί πολλά χρόνια στο Λονδίνο, όπου κυβέρνηση και επιχειρήσεις εφαρμόζουν πολιτικές για την προώθηση της ισότητας και την εξάλειψη των ανισοτήτων, συμβάλλοντας στη δημιουργία δίκαιων ευκαιριών για όλους, ανεξαρτήτως φύλου. Στην Αγγλία οι εταιρείες με πάνω από 250 υπαλλήλους είναι υποχρεωμένες, βάσει νόμου, να αναφέρουν στοιχεία μισθοδοσίας μεταξύ των φύλων σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας.

Στο World Economic Forum Global Gender Gap Index το 2023, η Κύπρος κατατάσσεται στην 106η θέση σε σύνολο 146 χωρών. Η προσπάθεια για την εξάλειψη των ανισοτήτων και η προώθηση της ισότητας στην αγορά εργασίας στην Κύπρο παραμένει κρίσιμη.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Σε όλες τις γυναίκες που αγωνίστηκαν και άνοιξαν τους δρόμους ενάντια στην αδικία και τις διακρίσεις. Προσωπικά την ημέρα της γυναίκας θέλω να την αφιερώσω στη γιαγιά μου, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για μένα, καθώς είναι παράδειγμα γυναίκας με ανεξάντλητη αντοχή και ακατανίκητη επιμονή. Στην πολύχρονη ζωή της αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και προκλήσεις, δείχνοντας πάντα αξεπέραστη δύναμη. Η ακατάπαυστη πνευματικότητά της, η ενεργητικότητά της, το θάρρος που επιδεικνύει στα δύσκολα, η αρχοντιά της ψυχής της και το φως που εκπέμπει ως γυναίκα με έμαθαν να αντιμετωπίζω τη ζωή με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.

Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών;

Η αντιμετώπιση των διακρίσεων και η προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών στον χώρο εργασίας απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση. Η εφαρμογή πολιτικών ίσης αμοιβής, η ενθάρρυνση πρακτικών μη διακριτικών προσλήψεων και η παροχή ευέλικτων ωρών εργασίας είναι ζωτικά βήματα. Η εκπαίδευση κατά των διακρίσεων και τα προγράμματα ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων για τις γυναίκες συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας που προωθεί την αποδοχή. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, απαιτείται η συνεργασία τόσο της κυβέρνησης, όσο και των επιχειρήσεων.

Αν η Κύπρος θέλει να γίνει μια ανταγωνιστική οικονομία, τότε πρέπει να γίνει καλύτερη χρήση των ταλέντων και των ικανοτήτων των γυναικών. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι επιχειρήσεις με ισχυρή εκπροσώπηση γυναικών σημειώνουν υψηλότερη οικονομική απόδοση. Καλώ τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να γίνει πραγματικότητα η ισορροπία ανδρών και γυναικών στις διευθυντικές θέσεις.

Θέλω επίσης να παροτρύνω όλες τις γυναίκες να επιδιώξουν και να διεκδικήσουν την ανάδειξή τους σε διευθυντικές και ηγετικές θέσεις σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία με μία λέξη;

Πολυδιάστατος.

Who is Who

Η Μικαέλλα Σάββα είναι επικεφαλής του τμήματος Wealth & Investment Services στην Ελληνική Τράπεζα. Πριν από την ένταξή της στην Ελληνική Τράπεζα, ήταν ανώτερη αντιπρόεδρος Στρατηγικής στη BlackRock στο Λονδίνο και προηγουμένως εργάστηκε στην Goldman Sachs Wealth Management. Η Μικαέλλα είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Warwick και μεταπτυχιακού τίτλου στο Τραπεζικό Δίκαιο και τα Χρηματοοικονομικά από το LSE. Είναι μέλος του Chartered Institute of Securities and Investment και κάτοχος του CISI Investment Advice Diploma.

Διαβάστε επίσης: Οι γυναίκες εξελίσσουν τη σύγχρονη κοινωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ