Συνέντευξη στην Ευδοκία Παπαδοπούλου
Όταν μερικοί φρεσκοκαβουρδισμένοι κόκκοι καφέ γίνονται «σημείο συνάντησης» για μία πτυχιούχο μουσικό και μία απόφοιτο Καλών Τεχνών, τότε τα υπόλοιπα είναι μάλλον θέμα. χημείας! Αν συχνάζεις στην Παλιά Πόλη της Λευκωσίας, σίγουρα θα τις έχεις πετύχει. Η Σταύρη και η Μισέλ υποδέχονται σχεδόν καθημερινά θαμώνες του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, φτιάχνοντας και σερβίροντας εκλεκτές ποικιλίες καφέ, επιλεγμένες ετικέτες κρασιού και κοκτέιλ που φέρουν την υπογραφή τους. Οι δυο τους είναι, εδώ και τέσσερα χρόνια, οι ιδιοκτήτριες του Swimming Birds, ενός all day bar στην περιοχή του καινούργιου Δημαρχείου της Λευκωσίας.
Η Σταύρη Τσιορβά και η Μισέλ Παντελή μιλούν στο Economy Today για την απόφασή τους να «επιχειρήσουν» σε ένα χώρο που μέχρι και σήμερα θεωρείται «ανδροκρατούμενος». Περιγράφουν τις προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και απαντούν εάν στην Κύπρο του 2024 οι προκαταλήψεις βρίσκουν ακόμη. εύφορο έδαφος. Εστιάζουν παράλληλα, στη σημασία της χρηματοδότησης, ιδιαίτερα στα πρώτα βήματα, αναδεικνύοντας πως η κρατική αρωγή μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τις νέες γυναίκες που επιθυμούν να εισέλθουν στο επιχειρείν. Αποκαλύπτουν ακόμη, ποιο θεωρούν πως είναι το «τρίπτυχο» της επιτυχίας στον κλάδο και στέλνουν το δικό τους μήνυμα στις νέες γυναίκες της Κύπρου.
Έχοντας και οι δυο τους μυηθεί εδώ και χρόνια σε αρωματικά χαρμάνια και εξειδικευμένες ποικιλίες καφέ και ποτών, αφού εργάστηκαν σε χώρους του κλάδου, η εστίαση τις κέρδισε ολοκληρωτικά. Η Σταύρη μάλιστα, μετά από μία «θητεία» στον κόσμο του γραφείου, εφόσον εργαζόταν για οκτώ χρόνια σε εταιρεία ερευνών. Μισέλ και Σταύρη ασχολούνται με τον τομέα τα τελευταία 13 και 10 χρόνια αντίστοιχα, με τη Μισέλ να κατέχει πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο στις Καλές Τέχνες και τη Σταύρη να έχει σπουδάσει Μουσική, ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό της στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού.
*Στην πορεία της συνέντευξης διαπιστώνουμε πως οι απαντήσεις τους στα ερωτήματά μας συγκλίνουν, επομένως δεν τις διαχωρίζουμε.
Το 2019 προχωρήσατε στη δημιουργία της δικής σας επιχείρησης στον τομέα της Εστίασης. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε, τόσο στα πρώτα σας βήματα, όσο και γενικότερα στην πορεία σας ως δύο νέες γυναίκες στο «επιχειρείν»; Διαδραμάτισε κάποιο ρόλο η ηλικία ή το φύλο σας;
Η ιδέα να ξεκινήσουμε το δικό μας καφέ μπαρ, προέκυψε ενώ εργαζόμασταν μαζί σε ένα από τα πρώτα μαγαζιά που πρόσφεραν φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ στην Κύπρο. Αφού εργαστήκαμε παρέα, για περισσότερο από τρία χρόνια, νιώσαμε ότι είχε έρθει η ώρα να πάμε παρακάτω, να εξελιχθούμε. Είχαμε την επιθυμία να προσφέρουμε μια διαφορετική εμπειρία στους πελάτες μας, επομένως αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα all day bar, με έμφαση στην απλότητα και την ειλικρίνεια, προσφέροντας καλό καφέ, κρασί, μπύρα, κάποια κλασικά κοκτέιλ και μια μικρή λίστα με δικά μας κοκτέιλ.
Αντιμετωπίσαμε διάφορες προκλήσεις, όπως τη διαδικασία αναζήτησης και εύρεσης χώρου, την απόκτηση χρηματοδότησης και την ανάπτυξη σταθερού πελατολογίου, όμως το πάθος και η αφοσίωσή μας, μας βοήθησαν να το πετύχουμε. Η ηλικία μας δεν θα λέγαμε ότι διαδραμάτισε απαραίτητα κάποιο ρόλο. Ωστόσο, το γεγονός ότι είχαμε μια προϋπηρεσία στον τομέα της Εστίασης και όχι μόνο, όσο και το ότι υπήρξαμε υπάλληλοι για αρκετά χρόνια μας βοήθησε να λειτουργήσουμε με σύνεση και πειθαρχία. Σε σχέση με το φύλο μας, αυτό δεν φάνηκε να επηρεάζει αυτή την κίνησή μας με κάποιο τρόπο.
Προκλήσεις, ανεξαρτήτως φύλου
Ποιες είναι κατά την άποψή σας οι κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Κύπρο του 2024; Θα λέγατε πως έχουμε φτάσει στην πολυπόθητη «ισότητα» στην αγορά εργασίας;
Η Εστίαση στον τομέα της Yπηρεσίας συνδέεται συχνά με τις γυναίκες. Ως διαχειρίστριες επιχείρησης αντιμετωπίζουμε προκλήσεις κοινές για όλους και όλες, ανεξαρτήτως φύλου. Κάποιες από αυτές, είναι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, προκλήσεις που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και στις ευθύνες, τις υπευθυνότητες και τους ρόλους που έχουμε ως ιδιοκτήτριες μιας μικρής επιχείρησης.
«Ανδροκρατούμενος»... ακόμη
Θα χαρακτηρίζατε τον χώρο της Εστίασης -στη σημερινή κυπριακή πραγματικότητα- ως «ανδροκρατούμενο»; Οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε αυτό τον κλάδο και ειδικότερα στο βραδινό πεδίο, όπως είναι τα μπαρ, ενδέχεται να αντιμετωπίζονται ακόμη και σήμερα από κάποιους με προκατάληψη;
Ναι (σημ.: εξακολουθεί να παραμένει ανδροκρατούμενος). Αυτό το φαινόμενο δεν παρουσιάζεται όμως μόνο στην Κύπρο, συναντάται παγκοσμίως. Οι προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα, τόσο στον χώρο της Εστίασης, όσο και σε άλλους τομείς Εργασίας. Ωστόσο, η ποιότητα εργασίας και η κουλτούρα της επιχείρησής μας, που έχει να κάνει με την προώθηση ποικιλομορφίας χωρίς αποκλεισμούς, συντείνουν στην αντιμετώπιση της οποιασδήποτε προκατάληψης.
Θα θέλαμε, επίσης, να προσθέσουμε πως η απόφασή μας να δημιουργήσουμε την επιχείρησή μας στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, μας προκαλεί αισθήματα τύχης και ευγνωμοσύνης. Εκτός από την ομορφιά της τοποθεσίας, η αίσθηση και η επιρροή της κοινότητας και του ανήκειν αποτελούν την κινητήριο δύναμη του Swimming Birds.
Θεωρείτε πώς γίνονται ικανοποιητικά βήματα από πλευράς πολιτείας για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας;
Ναι, θα λέγαμε πως υπάρχουν ευκαιρίες. Η επιχορήγηση που διεκδικήσαμε και μας προσφέρθηκε από το Σχέδιο Ενίσχυσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ήταν ένα σημαντικό βοήθημα για το ξεκίνημά μας. Υπάρχουν και άλλοι φορείς που παρέχουν χορηγίες και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.
Το «τρίπτυχο» της επιτυχίας
Αν σας ζητούσαμε να περιγράψτε με τρεις λέξεις, τι χρειάζεται να διαθέτει κάποιος / κάποια για να πετύχει στον δικό σας χώρο;
Και οι δύο συμφωνούν πως η μαγική συνταγή κρύβεται στα πιο κάτω:
Σεβασμός
Δημιουργικότητα
Αφοσίωση
Γυναίκες... τολμήστε!
Ποιο το μήνυμά σας σε όσες φιλοδοξούν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό στίβο;
Η εμπειρία μας, μας έδειξε πόσο σημαντικό είναι να ακολουθείς το πάθος σου, να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και το ένστικτό σου. Αν είναι να απευθύνουμε κάποιο μήνυμα προς τις άλλες γυναίκες, αυτό είναι να μη φοβηθούν την αλλαγή, ούτε το ρίσκο και να τολμήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Emma Louise Charalambous
Διαβάστε επίσης: Το πρόβλημα της ανισότητας είναι συστημικό, δεν θα λυθεί σε λίγες δεκαετίες