Η καλλιέργεια κουλτούρας ισότητας είναι ουσιαστική

Σε συνέντευή της στο Economy Today, η Πάολα Τουμαζή επισημαίνει ότι η κουλτούρα ισότητας εξαλείφει στερεότυπα που μας περιορίζουν στον εργασιακό χώρο

Η κουλτούρα ισότητας «μπολιάζει» θετικά και τον εργασιακό χώρο, εξαλείφοντας στερεότυπα που μας περιορίζουν, τονίζει η Chief Operating Officer της doValue Cyprus.

Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο είναι αυξημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εργαζόμενη στη σύγχρονη εποχή, ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Πιστεύω ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στον εργασιακό χώρο, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι Οργανισμοί εισέρχονται στη νέα εποχή. Παρατηρείται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από ό,τι στο παρελθόν σχετικά με την ισότιμη μεταχείριση των εργαζομένων, την ώρα που όλο και περισσότεροι Οργανισμοί αναζητούν διαρκώς πρακτικούς και άμεσους τρόπους ώστε να εξαλείψουν τις διακρίσεις, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ποικιλομορφία στον εργασιακό χώρο.

Εμπειρικά στον τομέα μου, βλέπω καθημερινά γυναίκες να αδράχνουν ευκαιρίες ισότιμα και να λαμβάνουν θέσεις εργασίας σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα, στην doValue Κύπρου οι γυναίκες αποτελούν σήμερα το 60% του Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας, ενώ καταλαμβάνουν ισότιμα θέσεις στην ευρύτερη διευθυντική ομάδα.

Βεβαίως, σε γενικότερο επίπεδο, υπάρχουν ακόμη σοβαρές προκλήσεις και φαινόμενα διακρίσεων, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται με έμπρακτη δέσμευση και δράση από τον καθένα μας. Δεν είναι ένας αγώνας αποκλειστικά των γυναικών, αλλά ως κοινωνία έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε να προάγουμε την Παιδεία και την κουλτούρα Ισότητας σε όλους τους τομείς και πτυχές της ζωής μας. Είναι αυτή η κουλτούρα που «μπολιάζει» θετικά και τον εργασιακό χώρο, εξαλείφοντας στερεότυπα που μας περιορίζουν.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Θα ήθελα να αφιερώσω αυτή τη σημαντική και σημαδιακή μέρα στη γυναίκα που παλεύει να εκπληρώσει τα όνειρά της μέσα από πολυεπίπεδες θυσίες και συνεχή προσπάθεια, παρά τις προκλήσεις και τα εμπόδια που δύναται να αντιμετωπίζει. Στη γυναίκα που καταφέρνει να ισορροπεί με επιτυχία μεταξύ καριέρας, προσωπικής ζωής και οικογένειας, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι όταν υπάρχει θέληση, θετική ενέργεια, αποφασιστικότητα και δυναμισμός, όλα είναι εφικτά. Η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη και κάθε γυναίκα που την πραγματοποιεί αποτελεί πρότυπο και πηγή έμπνευσης για όλους μας.

Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία;

Όπως ανέφερα προηγουμένως, η καλλιέργεια μίας κουλτούρας που θα προάγει την ισότητα, είναι ο κεντρικός πυλώνας της όλης προσπάθειας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συστηματικής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων και του συνόλου της κοινωνίας, γύρω από θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων.

Κάποια αποτελεσματικά μέτρα και πρωτοβουλίες που πρέπει να λαμβάνονται σε επίπεδο επιχειρήσεων, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

• Εφαρμογή πολιτικών για ίσες αμοιβές σε θέσεις εργασίας ίσης αξίας.

• Παροχή ευκαιριών ανέλιξης σε όλα τα επίπεδα θέσεων, μέσω της εφαρμογής διάφανων κριτήριων αξιολόγησης ανεξαρτήτως φύλου.

• Δυνατότητα παροχής ευέλικτων ωραρίων εργασίας και τηλεργασίας για έμπρακτη υποστήριξη των μητέρων που έχουν την ευθύνη φροντίδας των παιδιών τους.

• Ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών σε ανώτερα επίπεδα διοίκησης και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία με μία λέξη;

Μαχήτριες.

Who is Who

Η Πάολα Τουμαζή με πολυετή πείρα στον Χρηματοπιστωτικό τομέα και εξειδίκευση στη Διαχείριση Χαρτοφυλακίων Πιστωτικών Διευκολύνσεων, κατέχει από το 2021 τη θέση της Chief Operating Officer (COO) στην doValue Cyprus Ltd, τη μεγαλύτερη εταιρεία Διαχείρισης Πιστωτικών Δευκολύνσεων στην κυπριακή αγορά. Εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας το 2018 και ηγείται του απαιτητικού τομέα των Οperations, IT, Οrganization & Τransformation. Είναι κάτοχος πτυχίου BSc Computing, Operational Research and Statistics, από το Πανεπιστήμιο  του Kent και μεταπτυχιακού διπλώματος MBA Finance από το Bayes Business School (Cass) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε επίσης: Απαιτείται συνεργασία κυβέρνησης και επιχειρήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ