Οι γυναίκες καλούνται να διανύσουν «δρόμους μετ’ εμποδίων»

Η Υπεύθυνη Ανθρωπίνου Δυναμικού της Green Energy, Άντρη Ευαγγέλου, υπογραμμίζει πως αν και οι γυναίκες, σήμερα, κατέχουν ηγετικό ρόλο στην αγορά εργασίας, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κοινωνικό-οικονομικά ψεγάδια

Για να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των «δρόμων μετ’ εμποδίων» θα πρέπει να διαχειριστούν τον πολυδιάστατο ρόλο τους και την πίεση που ασκεί η ίδια η κοινωνία εξαιτίας των στερεότυπων που έχουν επικρατήσει σε αυτήν, δηλώνει η Άντρη Ευαγγέλου, Υπεύθυνη του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της Green Energy.

Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο είναι αυξημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εργαζόμενη στην σύγχρονη εποχή, ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Ως Υπεύθυνη του τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού, πολλές φορές έχω κληθεί να στηρίξω εργαζόμενες γυναίκες, οι οποίες καλούνται να βρουν την ισορροπία μεταξύ καριέρας και προσωπικής ζωής.

Οι γυναίκες καλούνται να διανύσουν «δρόμους μετ’ εμποδίων». Για να υπάρξει ισορροπία μεταξύ αυτών θα πρέπει να διαχειριστούν τον πολυδιάστατο ρόλο τους, καθώς και την πίεση που ασκεί η ίδια η κοινωνία εξαιτίας των στερεότυπων που έχουν επικρατήσει σε αυτήν.

Αν και οι γυναίκες, σήμερα, κατέχουν ηγετικό ρόλο στην αγορά εργασίας, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κοινωνικό-οικονομικά ψεγάδια στην ολοκληρωτική εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Πολλές εταιρείες, όπως ο Όμιλός μας, έχουν ξεπεράσει κάποια από αυτά. Σκεφτείτε, όμως, πώς θα άλλαζε το εργασιακό σκηνικό εάν όλοι οι οργανισμοί ακολουθούσαν αυτό το πρότυπο.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Την ημέρα της γυναίκας, είναι σημαντικό να τιμάμε τις γυναίκες που πολέμησαν για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Τις γυναίκες που άνοιξαν νέους δρόμους και άλλαξαν την ιστορία ώστε οι σύγχρονες γυναίκες να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, να συνεισφέρουν σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας διατηρώντας τα δικαιώματα τους.

Θα αφιέρωνα, ωστόσο, αυτή την ημέρα σε μια μερίδα γυναικών που μπορεί να μην βρίσκονται σε κάποια εταιρεία αλλά διατελούν έναν από τους πιο δύσκολους ρόλους. Αυτόν της νοικοκυράς! Προσωπικά, υποκλίνομαι στις γυναίκες που παρέμειναν σπίτι και γαλούχησαν τα παιδιά τους με αξίες σεβασμού. Αυτή η μερίδα γυναικών, αποδείχθηκε ότι συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση ενός ισότιμου και αλληλέγγυου κοινωνικού περιβάλλοντος.

Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η υιοθέτηση μιας ανθρωποκεντρικής εργασιακής κουλτούρας που προάγει την ισότητα, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη μπορεί να καταπολεμήσει κάθε είδους διάκρισης.

Οι αξίες που αναπτύσσει κάθε οργανισμός για τους εργαζόμενούς του είναι σημαντικότερες από τις νομοθετικές ρυθμίσεις. Στον Όμιλο Green Energy, έχουμε ενστερνιστεί ανθρωποκεντρική κουλτούρα, καθώς για εμάς μετρά πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος και κάθε εργαζόμενος αποτελεί μέλος της οικογένειας.

 Ως εργαζόμενη στην σύγχρονη εποχή, νιώθω πολύ περιφανή που ανήκω στον Όμιλο Green Energy, καθώς η διοίκηση, πίστεψε σε εμένα και τις δυνατότητές μου, μου έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθώ ως επαγγελματίας, να αναπτύξω περισσότερο τις γνώσεις μου και να λαμβάνω ενεργό ρόλο στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων και επιτυχία του Ομίλου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία με μία λέξη;

Πολύπλευρος.

Who is Who

H Άντρη Ευαγγέλου κατέχει Πτυχίο στο Business and Management και Μεταπτυχιακό International Human Resources από το Πανεπιστήμιο Reading του Ηνωμένου Βασιλείου. Εργάζεται στον Όμιλο Green Energy και κατέχει μια από τις πιο απαιτητικές θέσεις καθώς φέρει ευθύνη για την εσωτερική «υγεία»  του Ομίλου. Όραμά της είναι να συνεισφέρει στη Βιωσιμότητα και την Πράσινη Ανάπτυξη μέσω της ενδυνάμωσης του Ανθρωπίνου Δυναμικού, χωρίς διακρίσεις.

Διαβάστε επίσης: Οι γυναίκες έχουν τις ηγετικές ικανότητες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ