Η γυναίκα του 2024 είναι ελεύθερη να διεκδικήσει

Σε συνέντευξή της στο Economy Today, η Τώνια Χατζηκωστή δήλωσε ότι η γυναίκα του σήμερα είναι ελεύθερη να διεκδικήσει, να ζήσει και να διαμορφώσει το μέλλον που ονειρεύεται

Οι συνθήκες είναι σήμερα ευνοϊκότερες και η γυναίκα του 2024 είναι ελεύθερη να διεκδικήσει, να ζήσει και να διαμορφώσει το μέλλον που ονειρεύεται, αναφέρει η επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της AstroBank.

Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο είναι αυξημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εργαζόμενη στη σύγχρονη εποχή, ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Στη σημερινή εποχή οι γυναίκες διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό τα κοινωνικά και πολιτικά τεκταινόμενα και πλέον αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η συμμετοχή τους, ιδιαίτερα εκείνη των νέων γυναικών σ’ αυτές τις εξελίξεις. Στην Κύπρο έχουν γίνει βήματα προόδου σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και στα θέματα εργασιακής ισότητας.  Χρειάζεται βέβαια να γίνουν περισσότερες προσπάθειες, προκειμένου να εξαλειφθεί η μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά και για να εκλείψουν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις. Αναμφίβολα όμως, οι συνθήκες σήμερα είναι ευνοϊκότερες και το κράτος κάνει προσπάθειες και σημαντικά βήματα για να υποστηρίξει την εργαζόμενη γυναίκα. Η γυναίκα του 2024 είναι ελεύθερη να διεκδικήσει, να ζήσει και να διαμορφώσει το μέλλον της όπως το ονειρεύεται. 

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Είναι πολλές οι γυναίκες που αποτελούν έμπνευση, κάποιες γνωστές στο ευρύ κοινό και κάποιες άγνωστες. Είναι αυτές όμως που προσπαθούν για το συλλογικό καλό, για μια κοινωνία καλύτερη και δικαιότερη. Όπως η Ruth Bader Ginsburg, νομικός και μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και υπέρμαχος της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών, η οποία είχε πει:

«Ό,τι και αν επιλέξεις να κάνεις, άφησε ίχνη. Αυτό σημαίνει να μην το κάνεις μόνο για τον εαυτό σου αλλά για να αφήσεις πίσω σου έναν κόσμο λίγο καλύτερο απ’ αυτόν που έζησες».

Την αφιερώνω λοιπόν σε αυτές, με την ευχή όλοι να εργαζόμαστε για το κοινό καλό.

Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία;

Θα πρέπει πρωτίστως να διασφαλιστεί στην πράξη η ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία, όπως και η ίση αντιμετώπιση των δύο φύλων στην εργασία. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να σπάσουν τα στερεότυπα που είναι, δυστυχώς, ακόμη ριζωμένα στην κυπριακή κοινωνία, σε σχέση με τον ρόλο της γυναίκας. Η μελέτη και υιοθέτηση μοντέλων από άλλα κράτη που έχουν προχωρήσει στα θέματα ισότητας, θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία με μία λέξη;

Πολυδιάστατος.

Who is Who

Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, MSc Human Resources Management & Employment Relations από το Brunel University και κάτοχος MBA από το Kingston University. Ξεκίνησε την καριέρα της το 2006 ως Human Resources Business Partner της Marfin Egnatia Bank στην Ελλάδα με έδρα την Αθήνα. Μεταξύ 2008 και 2012 ήταν Head Human Resources Business Partners στην Cyprus Popular Bank. Από το 2012 μέχρι το 2014 εργάστηκε ως Assistant HR manager μέχρι τη μετάβαση στην Τράπεζα Πειραιώς το 2014. Εργάστηκε για ένα μικρό διάστημα στην JCC Payment Systems Cyprus και στη συνέχεια το 2016 εργοδοτήθηκε στην Τράπεζα Κύπρου ως HRBP έχοντας την ευθύνη των Operations/Compliance για σχεδόν τρία χρόνια. Εντάχθηκε στο Ανθρώπινο Δυναμικό της AstroBank το 2019 ως HR supervisor και από τον Φεβρουάριο του 2020 είναι επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού της AstroBank.

Διαβάστε επίσης: Το δίκαιο εργασιακό περιβάλλον επιβάλλεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ