Έτσι λειτουργεί το app που ενημέρωσε τις αρχές για το θανατηφόρο (VID)

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να έχουν το συγκεκριμένο σύστημα ενσωματωμένο στα οχήματά τους από το 2022

Μετά τον θάνατο του 20χρονου Δημήτρη Μιχαήλ σε τροχαίο δυστύχημα στη Λεμεσό, ξεκίνησε συζήτηση για το πόσο χρήσιμη είναι η εφαρμογή η οποία ενημέρωσε αυτόματα το 112. Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, ο Μηχανολόγος Μηχανικός Οχημάτων στο Global College, κ. Χαράλαμπος Καπετάνιος, εξήγησε πώς ακριβώς λειτουργεί το εν λόγω σύστημα, που, όπως επισήμανε, οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να το έχουν ενσωματωμένο στα οχήματά τους από το 2022.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έξυπνο κινητό του άτυχου 20χρονου (iPhone 14), χάρη στη λειτουργία «crash detection», αναγνώρισε ότι το όχημα του νεαρού είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και έτσι έγινε αυτόματα κλήση έκτακτης ανάγκης στο 112 και την Αστυνομία.

Όπως εξήγησε ο κ. Καπετάνιος, πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί μέσω του GPS και είναι συνδεδεμένο με τα συστήματα παθητικής ασφάλειας του οχήματος. Ενεργοποιείται σε περίπτωση που έχουμε ατύχημα, από μία συγκεκριμένη εμβέλεια και μετά, δηλαδή δεν θα ενεργοποιηθεί με το παραμικρό. Μέσω του υπολογιστή που έχει, το σύστημα καταλαβαίνει από μόνο του ότι το ατύχημα είναι σοβαρό και μας δίνει ένα χρονικό περιθώριο γύρω στα 20 με 30 δευτερόλεπτα για να το ενεργοποιήσουμε. Σε περίπτωση που δεν ενεργοποιηθεί από τον χρήστη, το σύστημα ενεργοποιείται από μόνο του και ειδοποιεί τη γραμμή 112 που έχουμε στην Κύπρο.

Υποχρεωτικό από το 2022

Ο κ. Καπετάνιος σημείωσε ότι ήδη από το 2017 είχαν ξεκινήσει κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες να κυκλοφορούν οχήματα που είχαν ενσωματωμένο το συγκεκριμένο σύστημα, αλλά από το 2022 έγινε αναγκαστικό. Ο ίδιος επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σύστημα που βοηθά σε μεγάλο βαθμό τις διερευνήσεις των συνθηκών ενός τροχαίου δυστυχήματος. «Μπορούμε να πάρουμε στοιχεία για να καταλάβουμε καλύτερα πώς έγινε το δυστύχημα», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Διαβάστε επίσης: «Κινδυνεύουν» και άλλοι σέρβερ του κράτους - Όσα αποκαλύπτει ο Υφ. Καινοτομίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ