Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Τι ισχύει με τα δίδακτρα – Απάντηση της Υπουργού Παιδείας

Η Αθηνά Μιχαηλίδου κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, κ. Χρίστου Χριστοφίδη, για τα δίδακτρα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο

Σε ερώτηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Χρίστου Χριστοφίδη σχετικά με το ύψος των εγκεκριμένων διδάκτρων όλων των ιδιωτικών πανεπιστημίων και τριτοβάθμιων σχολών της χώρας ανά έτος και ανά πανεπιστήμιο για την τελευταία 5ετία απάντησε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Αθηνά Μιχαηλίδου.

Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου σε αριθμούς

Όπως ενημέρωσε η κ. Μιχαηλίδου, στην Κύπρο σήμερα λειτουργούν εννέα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και 41 Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάθε ένα εκ των προαναφερθέντων ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΙΑΕ) λειτουργεί πληθώρα Προγραμμάτων Σπουδών, τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. «Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο λειτουργεί περί τα ογδόντα Προγράμματα Σπουδών. Υφίστανται βέβαια Ιδιωτικές Σχολές με μικρό αριθμό εν λειτουργία Προγραμμάτων Σπουδών (κάτω των δέκα) και Ιδιωτικές Σχολές με μεγαλύτερο αριθμό εν λειτουργία Προγραμμάτων Σπουδών», ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

Κάθε Πρόγραμμα Σπουδών, ανάλογα με το επίπεδο και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτού, ενδέχεται να έχει διαφορετικό ύψος εγκεκριμένων διδάκτρων. Έτι περαιτέρω προστίθενται συνεχώς νέα Προγράμματα Σπουδών μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης πιστοποίησης αυτών από τον Φορέα ΔΙΠΑΕ, για τα οποία ορίζονται δίδακτρα.

Επιπρόσθετα, πέρα από τα εγκεκριμένα δίδακτρα ανά Πρόγραμμα Σπουδών, κάθε ΙΑΕ έχει εγκεκριμένες/α πρόσθετες/α επιβαρύνσεις/δικαιώματα.

Στους Οδηγούς Σπουδών οι απαντήσεις για τα δίδακτρα

Όπως εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου, το ΥΠΑΝ δεν τηρεί συγκεντρωτικό μητρώο στο οποίο να περιλαμβάνονται αναλυτικά όλα τα  εγκεκριμένα δίδακτρα, καθώς και λοιπές/ά πρόσθετες/α επιβαρύνσεις/δικαιώματα ανά ΙΑΕ και ανά Πρόγραμμα Σπουδών εκάστου Ιδρύματος. Ωστόσο, τα στοιχεία που ζητούνται δημοσιεύονται από τα ΙΑΕ στον Οδηγό Σπουδών τους έκαστο ακαδημαϊκό έτος, στη βάση των σχετικών Νομοθεσιών, και μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λάβει γνώση αυτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη επιφύλαξη του άρθρου 8(1)(ια) του περί Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (Ίδρυση, Λειτουργία και Έλεγχος) Νόμου: «Νοείται ότι, το πανεπιστήμιο οφείλει να συμπεριλάβει στον Οδηγό Σπουδών, τον οποίο δημοσιεύει το αργότερο μέχρι την 31ην Μαρτίου κάθε έτους, πρόσθετα με τις πληροφορίες ακαδημαϊκού περιεχομένου, και τα ακόλουθα:

(i) το συνολικό ποσό των διδάκτρων για όλη τη διάρκεια της φοίτησης στο σχετικό κλάδο σπουδών∙

(ii) τα δίδακτρα σε περίπτωση που επαναλαμβάνεται ένα μάθημα∙

(iii) τους όρους παροχής υποτροφιών ή μειωμένων διδάκτρων∙

(iν) άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις που καλείται να πληρώνει ο φοιτητής στο πανεπιστήμιο για όλη τη διάρκεια της φοίτησής του στον κλάδο σπουδών του∙ και

(ν) την πολιτική του πανεπιστημίου για επιστροφή των διδάκτρων και των άλλων οικονομικών επιβαρύνσεων σε φοιτητή που αποσύρεται ή διαγράφεται μετά από φοίτηση μέχρι και ενός μηνός ή τεσσάρων εβδομάδων από την ημέρα έναρξης των μαθημάτων του εξαμήνου για το οποίο έγινε η εγγραφή».

Επιπρόσθετα, στη βάση του άρθρου 25(1)(στ) του περί Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νόμου:

«25-(1) Ο ιδιοκτήτης κάθε ιδιωτικής σχολής υποχρεούται να εκδίδει κάθε ακαδημαϊκό έτος Οδηγό Σπουδών (Prospectus), στον οποίο πρέπει να αναφέρονται-

[…] (στ) το ποσό των διδάκτρων, των δικαιωμάτων εγγραφής και τυχόν άλλων οικονομικών επιβαρύνσεων του φοιτητή ετησίως και ο τρόπος καταβολής τους”. Ο εγκεκριμένος από το ΥΠΑΝ Οδηγός Σπουδών της Σχολής, σύμφωνα με το άρθρο 25(3) του περί Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νόμου, πρέπει να εκδίδεται και να κυκλοφορεί μέχρι το τέλος Μαΐου εκάστου ακαδημαϊκού έτους.»

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Ο στόχος μείωσης τιμής ηλεκτρισμού περνά μέσα και από λειτουργία τερματικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ