Για τις επερχόμενες αυξήσεις με αφορμή την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης των καυσίμων και της επιβολής πράσινης φορολογίας μίλησε στο ΣΙΓΜΑ ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο καταναλωτής θα νιώσει τις αυξήσεις».
«Ο καταναλωτής θα νιώσει τις αυξήσεις»
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γιασεμίδης εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή επιχορηγείται μέρος του φόρου κατανάλωσης των καυσίμων, οπότε ουσιαστικά αυτή η αφαίρεση που υπάρχει προς τον τελικό καταναλωτή πλέον θα καταργηθεί από την 1η Απριλίου. Οπότε θα υπάρξει αύξηση στον τελικό καταναλωτή, όσον αφορά τα καύσιμα. Επιπλέον, επιχορηγείται μέρος της αύξησης με βάση κριτήρια του ηλεκτρικού ρεύματος οπότε και σε εκείνη την περίπτωση, εάν καταργηθεί θα υπάρχει μια αύξηση», είπε χαρακτηριστικά. Και σχολίασε ότι, «ναι μεν οι τιμές στις διεθνείς αγορές όσον αφορά το πετρέλαιο κινούνται ελαφρώς ανοδικά, όμως ο τελικός καταναλωτής θα νιώσει τις αυξήσεις λόγω της μη επιχορήγησης του φόρου κατανάλωσης».
Μειώσεις επιτοκίων: Η Αμερική θα τρέξει πιο γρήγορα
Όσον αφορά τα επιτόκια, ο κ. Γιασεμίδης υπενθύμισε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αμερικής που ουσιαστικά προβλέπει τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο έτος αρχίζοντας από τον Ιούνιο. Η ΕΚΤ αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο για μειώσεις των επιτοκίων και αυτή από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όμως θα πρέπει να πούμε ότι η Αμερική θα τρέξει πιο γρήγορα, διότι ξεκίνησε και πιο γρήγορα τις αυξήσεις». Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «έχουμε δει τις τιμές στα χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα να αυξάνονται λόγω της προεξόφλησης από τους επενδυτές του ενδεχομένου μείωσης των επιτοκίων, όμως θα πρέπει να πούμε ότι οι μειώσεις δεν αναμένεται να είναι με τον ίδιο ρυθμό που έχουμε δει τις αυξήσεις των επιτοκίων, διότι οι Κεντρικές Τράπεζες αναλύουν τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό και την πορεία των οικονομιών πριν να πάρουν οποιεσδήποτε αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά.
«Στο 0,25 η πρώτη μείωση»
Ερωτηθείς τι μειώσεις να περιμένουμε, ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε ότι «μιλάμε για τρεις μειώσεις στην Αμερική, στην Ευρώπη μπορεί να είναι πιο λίγες. Η πρώτη μείωση ενδεχομένως να είναι στο 0,25 και από εκεί και πέρα θα κοιτάζουν τα στατιστικά στοιχεία. Οποιαδήποτε «ανάφλεξη» του πληθωρισμού, είτε λόγω της αύξησης της κατανάλωσης είτε οποιονδήποτε άλλων γεγονότων μπορεί να ανατρέψει τις αποφάσεις των Γενικών Τραπεζών», προειδοποίησε.
Καλά τα νέα για την οικονομία της Κύπρου, αλλά παραμένουν οι προκλήσεις
«Η οικονομία της Κύπρου θα συνεχίσει να έχει πλεονάσματα και να κινείται με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» είπε ο κ. Γιασεμίδης, προειδοποιώντας, όμως, ότι η Κύπρος πρέπει να καταφέρει να περάσει τα προαπαιτούμενα για να αντλήσει τα κεφάλαια. «Πρέπει να κάνουμε κι εμείς κάποια πράγματα πριν να πάρουμε τα συγκεκριμένα χρήματα, τόσο όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, της υγείας, της εκπαίδευσης, αλλά και σε υποδομές και κυρίως τον τομέα της ψηφιοποίησης».
Παράλληλα, ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε ότι «με την μετεγκατάσταση εταιρειών τα τελευταία χρόνια έχει επωφεληθεί η οικονομία οριζόντια, δηλαδή πέρα από την είσπραξη των φόρων υπάρχει αύξηση κατανάλωσης, ενίσχυση άλλων τομέων όπως είναι ο τομέας της σίτισης αλλά και των ακινήτων, οπότε καταγράφεται ως θετικός ρυθμός ανάπτυξης». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, «ειδικά από το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία συνδέεται με άλλες οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως το γειτονικό Ισραήλ, βλέπουμε σοβαρά ζητήματα όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία με χώρες όπως τη Γερμανία να παρουσιάζουν σημαντική επιβράδυνση στις οικονομίες τους και φυσικά υπάρχει και το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία».
Κυρώσεις: «Σιγά σιγά θα διώξουμε εταιρείες που δεν συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές αρχές»
Ερωτηθείς για το αν οι αμερικανικές κυρώσεις σε εταιρεία με έδρα την Λεμεσό πλήττουν την κυπριακή οικονομία, ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε: «Τα προηγούμενα χρόνια, πολλές εταιρείες που είχαμε στην Κύπρο ήταν ρωσικών συμφερόντων. Σταδιακά θεωρώ ότι ο τομέας των υπηρεσιών, τόσο οι λογιστές όσο και οι δικηγόροι αναλύουν τα δεδομένα και τις ανακοινώσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και γενικότερα του παγκόσμιου χάρτη και της Αμερικής. Σιγά σιγά -αν μου επιτρέπεται η έκφραση- θα αποφύγουμε και θα διώξουμε εταιρείες που δεν συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές αρχές στον τομέα των κυρώσεων», είπε χαρακτηριστικά.
«Θεωρώ ότι η δημιουργία της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ούτως ώστε να υπάρχει μια κοινή πολιτική για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου και θα πρέπει να αποδείξουμε προς τη διεθνή κοινότητα ότι εφαρμόζουμε πλήρως τόσο τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά και όλες τις οδηγίες που αφορούν τον τομέα των υπηρεσιών», κατέληξε.
«Δεν θα μπορέσουμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα»
Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Νάγια Συμεωνίδου διευκρίνισε ότι για να τεθεί σε εφαρμογή η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει πρώτα η Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει την σχετική νομοθεσία. Η ίδια είπε ότι η Κύπρος ζήτησε αναστολή της εφαρμογής της σχετικής υποχρέωσης που περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας ότι δόθηκε μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2024, αντί στο τέλος του 2023.
«Δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα καθώς βρισκόμαστε στο τέλος Μαρτίου», είπε και πρόσθεσε πως δεν θα εφαρμοσθεί ο φόρος άνθρακα στα καύσιμα από την 1η Απριλίου, καθώς είναι απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.
Να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με δήλωση του ΥΠΟΙΚ, κ. Μάκη Κεραυνού, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου (ΥΣ) την Τρίτη, οι υποχρεώσεις της Κύπρου στο πλαίσιο της πράσινης φορολογίας θα εφαρμοστούν το φθινόπωρο, ενώ σε αντίστοιχη αναφορά του κατά την έναρξη της συνεδρίας του ΥΣ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η πράσινη φορολογία υπολογίζεται να επιβληθεί προς το τέλος του χρόνου.
Διαβάστε επίσης: Ακόμα μία εταιρεία με έδρα στη Λεμεσό κάτω από αμερικανικές κυρώσεις