Εθνικό Επενδυτικό Πλάνο Υδατικών Έργων πέραν του €1 δισ. ενέκρινε το ΥΣ

Η Υπ. Γεωργίας ανέφερε πως δρομολογούνται 33 υδατικά έργα υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης λυμάτων, ανακτημένου νερού και άρδευσης, τα οποία είναι υπό κατασκευή, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το διάστημα 2024 έως το 2029, ενώ υπό αξιολόγηση είναι άλλα 60 έργα

Η Υπουργός  Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου ανακοίνωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το Εθνικό Επενδυτικό Πλάνο Υδατικών Έργων.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως πρόκειται για ένα Πλάνο που καταρτίζεται για πρώτη φορά κατόπιν σχετικής πρότασης που ετοίμασε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), και σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναλαμβάνει τον συντονισμό και την παρακολούθηση υλοποίησης του Επενδυτικού Πλάνου.

Όπως περιέγραψε, με το Εθνικό Επενδυτικό Πλάνο επιτυγχάνεται σωστή προτεραιοποίηση έργων, στη βάση τεκμηριωμένων αναγκών, καλύτερη διάθεση των υδάτινων πόρων που μπορούν να αξιοποιηθούν σε πλαίσιο ορθολογιστικής δημοσιονομικής διαχείρισης, παγκύπρια κατανομή κάλυψης αναγκών και καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος κατασκευής αποχετευτικών συστημάτων.

33 + 60 έργα 

Η κ. Παναγιώτου είπε επίσης, ότι το Εθνικό Πλάνο καταγράφει σε σειρά προτεραιότητας τα υδατικά έργα του ΤΑΥ και άλλων φορέων αποχέτευσης, συνολικού προϋπολογισμού 1,17 δις ευρώ. Επισήμανε ότι τα έργα πρώτης προτεραιότητας ανέρχονται σε 33 υδατικά έργα υποδομών ύδρευσης , αποχέτευσης λυμάτων, ανακτημένου νερού και άρδευσης , εκτιμημένης αξίας 721,8 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι υπό κατασκευή, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το διάστημα 2024 έως το 2029.

Καταλήγοντας, η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως υπό αξιολόγηση είναι άλλα 60 έργα, εκτιμημένης αξίας 445 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα έναρξης και ολοκλήρωσης το 2025 και 2030, αντίστοιχα. Μέσα από το Εθνικό Επενδυτικό Πλάνο Υδατικών Έργων, συμπλήρωσε, υλοποιούμε σχετικούς στόχους του Προγράμματος Διακυβέρνησης για την επάρκεια του νερού και την αξιοποίηση του ανακτημένου νερού, και "βάζουμε τα θεμέλια για την εδραίωση μιας μακροχρόνιας κυβερνητικής υδατικής πολιτικής , που ενδυναμώνει τη διαχείριση των υδάτων και λυμάτων". 

Διαβάστε επίσης: Η Βαλεντίνα Γεωργιάδου η νέα Χρηματοοικονομικός Επίτροπος - Το Who is Who

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ