Της Ευδοκίας Παπαδοπούλου
Μακριά από τις δικαστικές αίθουσες θα επιδιώξει να επιλύονται όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορές μεταξύ πολιτών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, η νέα Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Βαλεντίνα Γεωργιάδου, η οποία μιλώντας στο Economy Today, αποκαλύπτει μερικές από τις δράσεις που έχουν ήδη αρχίσει να δρομολογούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Στις πρώτες της δηλώσεις μετά τον διορισμό της, η κ. Γεωργιάδου αναφέρεται στους στόχους και τις προτεραιότητές της, βάζοντας στο κάδρο τις εταιρείες και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν και οι ίδιες προς την επίτευξή τους.
Υπενθυμίζεται πως έπειτα από μήνες αναμονής, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ανακοίνωσε χθες, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, το όνομα του εκλεκτού ή καλύτερα.. της εκλεκτής που αναλαμβάνει το σύνθετο -και βαρύ- χαρτοφυλάκιο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για τα επόμενα, τουλάχιστον, πέντε χρόνια.
Έχοντας ήδη «δοκιμαστεί» στον ρόλο, η μέχρι πρότινος Βοηθός Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Βαλεντίνα Γεωργιάδου κρίθηκε ως η καταλληλότερη επιλογή τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, όσο και από το Υπουργικό Συμβούλιο, με τις πληροφορίες του Economy Today να κάνουν λόγο για ομόφωνη επιλογή. Η ίδια ασκούσε, άλλωστε, καθήκοντα επικεφαλής ήδη από την 1η Ιουλίου, οπόταν και έληξε η θητεία του Παύλου Ιωάννου.
Το μεγάλο στοίχημα της εξώδικης επίλυσης
Στις δηλώσεις της στο Economy Today η κ. Γεωργιάδου ανέφερε πως πρωταρχικός της σκοπός είναι η εμπέδωση της εξώδικης επίλυσης διαφορών, τονίζοντας πως ο θεσμός που εκπροσωπεί ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αναφερόμενη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο μέσα από το οποίο ενισχύεται, μεταξύ άλλων, η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, η κ. Γεωργιάδου υπογράμμισε πως «έχουμε στη διάθεσή μας ένα σημαντικό εργαλείο, τον Νόμο, που διέπει την εξώδικη επίλυση διαφορών και θα εργαστούμε με προσήλωση προς την αποτελεσματική εφαρμογή του».
Επεσήμανε μάλιστα, πως δρομολογείται εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα, ενώ προγραμματίζεται ακόμη, νέος κύκλος επαφών με τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, σε μία προσπάθεια να προσανατολίζονται και οι ίδιες σε φιλικές διευθετήσεις για την επίλυση διαφορών.
"Business as usual"
Ερωτηθείσα για τις προκλήσεις που ο νέος διευρυμένος ρόλος της εμπερικλείει, ως Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, η ίδια απάντησε πως όποιες προκλήσεις τέθηκαν μέχρι στιγμής, έχουν ήδη αντιμετωπιστεί και τέθηκαν οι βάσεις με σημαντικές αλλαγές στην οργανωτική δομή του γραφείου για την αντιμετώπιση των όποιων μελλοντικών προκλήσεων.
Δεδομένου πως στο διάστημα που μεσολάβησε, όπως εξήγησε, εκτελούσε ήδη χρέη Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ως Αναπληρώτρια, και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο, όλες οι προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν ως Φορέας, που άπτονταν του έργου και της εφαρμογής του νέου πλαισίου, έχουν επιτυχώς αντιμετωπιστεί με την αγαστή συνεργασία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, με τη συμβολή του προσωπικού του Γραφείου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και με τη στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών.
Νο1.. παμψηφεί
Σύμφωνα πάντως με καλά ενημερωμένες πηγές του Economy Today, η επιλογή της κ. Γεωργιάδου φαίνεται να υπήρξε καθολικά αποδεκτή, συγκεντρώνοντας τη θετική ψήφο και των εννέα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα.
Με βάση τη διαδικασία που προηγήθηκε, όσοι επιθυμούσαν να διεκδικήσουν τη θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου καλούνταν να αποστείλουν ηλεκτρονικά το βιογραφικό τους σημείωμα σε εξειδικευμένη εταιρεία μέχρι την 1η Μαρτίου του 2024. Ακολούθως, ο εξωτερικός οίκος προέβη στην αρχική «διαλογή», αναλαμβάνοντας στην ουσία να φιλτράρει τα βιογραφικά των υποψηφίων, καταλήγοντας σε 11 επιλογές που θεωρούνταν πως πληρούσαν τα απαιτούμενα προσόντα και κριτήρια που είχαν τεθεί στην σχετική προκήρυξη.
Στο στάδιο της προσωπικής συνέντευξης κλήθηκαν και οι 11 υποψήφιοι, με την κ. Γεωργιάδου να κατατάσσεται πρώτη και να αποτελεί τελικώς την εισήγηση του Φορέα προς το Υπουργικό. Οι πληροφορίες θέλουν και τα εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικής Φύσης (5 γυναίκες, 4 άνδρες) να έδωσαν στην κ. Γεωργιάδου την υψηλότερη βαθμολογία έναντι όλων των ανθυποψηφίων της.
Ο Μάκης Κεραυνός ανακοίνωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά τη χθεσινή του συνεδρία τον διορισμό της κ. Γεωργιάδου στη θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την ανακοίνωση του διορισμού της, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως, αφού αξιολόγησε τις αιτήσεις όσων έδειξαν ενδιαφέρον και υπέβαλαν σχετική αίτηση, έκρινε ότι η κυρία Βαλεντίνα Γεωργιάδου πληροί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα απαιτούμενα προσόντα και διαθέτει τις ικανότητες και την εμπειρία». Γεγονός που βρήκε εν τέλει σύμφωνους και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η κ. Γεωργιάδου, μετά και τη θέσπιση του νέου πλαισίου για τις εκποιήσεις θα διαθέτει διευρυμένες αρμοδιότητες και θα είναι επίσης, επικεφαλής του νέου Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.
Who is Who
Η Βαλεντίνα Γεωργιάδου κατέχει πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Middlesex και μεταπτυχιακό στο Εμπορικό και Εταιρικό Δίκαιο από το University College of London (UCL) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Προηγουμένως, αποφοίτησε με Άριστα από το Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου ΙΙΙ στην Πάφο. Ολοκλήρωσε με επιτυχία της εξετάσεις του Νομικού Συμβουλίου και είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Δικηγόρων από το 2008. Είναι επίσης, κάτοχος διπλώματος κατάρτισης ως διαμεσολαβητής, καθώς και πιστοποιημένων τίτλων σε θέματα που αφορούν στις Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών και ανάπτυξης πολιτικών και διαδικασιών ανθρωπίνου δυναμικού.
Ολοκλήρωσε την άσκηση της στο Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες, όπου και εργάστηκε στη συνέχεια ως Δικηγόρος για έξι συναπτά έτη, μέχρι το 2014. Από τον Δεκέμβριο του 2014 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, όπου υπηρέτησε σε σειρά διοικητικών και διευθυντικών θέσεων.
Από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι και τον διορισμό της ως Χρηματοοικονομικός Επίτροπος διετέλεσε Βοηθός Χρηματοοικονομικός Επίτροπος (ΒΧΕ), εκτελώντας από την 1η Ιουλίου του 2023 χρέη Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου (ΧΕ).
Διαβάστε επίσης: Η Βαλεντίνα Γεωργιάδου η νέα Χρηματοοικονομικός Επίτροπος - Το Who is Who