Για τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, το πρωί της Πέμπτης, μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Ανδρέας Δημητριάδης στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Παρασκευής. Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι ο Σύνδεσμος προωθεί 18 με 20 έργα, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τα €8 δισεκατομμύρια και τα οποία αναμένεται ότι θα απασχολήσουν πέραν των 8 με 9 χιλιάδων προσωπικού.
Ερωτηθείς για τα αιτήματα του Συνδέσμου προς τον ΠτΔ, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε: «Καταρχάς ζητήσαμε από τον ΠτΔ να διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική ενός σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, το οποίο μοντέλο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν ότι θέλουμε μια ενισχυμένη διεθνή ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα της οικονομίας, εξωστρέφεια, καινοτομία και ούτω καθεξής. Μέσα στα πλαίσια αυτά, βεβαίως δηλώσαμε στον Πρόεδρο ότι συμφωνούμε απόλυτα με τις κυβερνητικές ενέργειες για την αποκατάσταση του κύρους και της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να προσελκύσουμε πραγματικές, παραγωγικές επενδύσεις στην Κύπρο προς όφελος και του επιχειρηματικού κόσμου της οικονομίας αλλά και της πολιτείας γενικότερα».
Επιφυλακτικές οι ξένες εταιρείες - Κίνητρα για να «καθαρίσει» το όνομα της Κύπρου
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι «Υπάρχει μία επιφυλακτικότητα από πλευράς μεγάλων (ξένων) επενδυτικών εταιρειών, πρέπει να πω ότι με την πάροδο του χρόνου αυτή η ανησυχία μειώνεται συνεχώς και σταθερά, αλλά ακόμη είναι στον αέρα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ξεκαθαρίσει πλέον με αυτό το θέμα που απασχολεί την επενδυτική κοινότητα όσον αφορά τις επενδύσεις στην Κύπρο». Βέβαια, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι αναμένεται να δοθούν κίνητρα για να «καθαρίσει» το όνομα της χώρας μας και να ενθαρρυνθούν οι ξένες επενδύσεις. «Ο Πρόεδρος με τους συνεργάτες του μελετούν την εισαγωγή συγκεκριμένων κινήτρων σε τομείς της οικονομίας που φαίνεται ότι έχουν πλεονεκτήματα στην Κύπρο σε σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές χώρες, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις».
Ολόκληροι τομείς της κυπριακής οικονομίας στα χέρια ξένων εταιρειών
Ο ίδιος σημείωσε ότι «άρχισαν μεγάλα συγκροτήματα εταιρειών, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, να έρχονται στα χέρια ξένων επενδυτικών εταιρειών», γεγονός το οποίο από τη μία είναι θετικό, γιατί «θέλουμε να προσελκύσουμε ξένες εταιρείες να επενδύσουν στην Κύπρο», αλλά από την άλλη προκαλεί ανησυχία, διότι δεν θέλουμε «ολόκληροι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας να έρθουν στα χέρια ξένων εταιρειών».
Ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε ότι εντός της ΕΕ, «οι επιχειρήσεις είναι ελεύθερες να επενδύουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης αποφασίσουν, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν και δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες καλύπτονται από τον περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμο» είπε και εξήγησε: «Δηλαδή, όταν φανεί ότι για κάποιους συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα της δικής μας οικονομίας, που είναι πολύ μικρή συγκριτικά με τις οικονομίες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργείται μια μονοπωλιακή κατάσταση, τότε το κράτος έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί σε εταιρείες να μπουν στον συγκεκριμένο τομέα».
Οι συμπράξεις με κυπριακές εταιρείες θα βάλουν φρένο στο μονοπώλιο
Όπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, «ο ΠτΔ ανέφερε κάποιες σκέψεις και προθέσεις τις οποίες έχει, ώστε να δώσει κάποια κίνητρα για να μπορούν να υπάρξουν συμπράξεις μεταξύ των ξένων επενδυτικών ταμείων και των κυπριακών εταιρειών» και σχολίασε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία την οποία ο Σύνδεσμος βλέπει θετικά, «γιατί θα δώσει κίνητρα στις ξένες εταιρείες να συμπράττουν με τις κυπριακές εταιρείες και έτσι να μην ελέγχουν απόλυτα ορισμένους ζωτικούς τομείς της οικονομίας».
«Στόχος μας να ευημερεί η Κύπρος στο σύνολό της»
Ο κ. Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι «το ενδιαφέρον μας είναι η οικονομία της Κύπρου να βαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, προς όφελος των Κυπρίων. Επομένως, οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνουμε, έχει ως στόχο να ευημερεί η Κύπρος στο σύνολό της».
Προωθούνται έργα πέραν των 8 δισ. – Θα ανοίξουν 8 με 9 χιλιάδες θέσεις εργασίας
Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος προωθεί 18 με 20 μεγάλα έργα (άνω των €50 εκατομμυρίων το καθένα), με την υλοποίηση των οποίων αναμένεται να απασχοληθούν 8 με 9 χιλιάδες εργαζόμενοι. Όπως είπε χαρακτηριστικά, κάποια από αυτά τα έργα έχουν ήδη υλοποιηθεί, άλλα είναι υπό υλοποίηση και άλλα υπό σχεδιασμό και αφορούν μαρίνες, πανεπιστήμια, δευτεροβάθμιες σχολές, τουριστικές αναπτύξεις, ιατρικά κέντρα και πολλά άλλα. Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι «αυτά τα έργα είναι καθαρά κυπριακά. Είναι από μέλη του Συνδέσμου, οι οποίοι είναι Κύπριοι πολίτες και Κύπριοι επιχειρηματίες». Ο ίδιος, βέβαια, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι, στην προσπάθεια να υλοποιηθούν, αναμένεται να γίνουν συμπράξεις και με ξένες εταιρείες, καθώς πρόκειται για έργα πολλών εκατομμυρίων.
Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Προειδοποιεί τους Ισραηλινούς για αγορά περιουσιών στα κατεχόμενα