«Αμαρτία» σε εξέλιξη ο δρόμος Πάφου-Πόλης: Απαιτεί άλλα €21 εκατ. ο εργολάβος

Ανέφικτο να εκτελεστούν έργα €65 εκατομμυρίων σε 22 μήνες, λέει η Ελεγκτική Υπηρεσία - Κρούει παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου και διαμηνύει πως ο δρόμος «δεν είναι ασφαλής»

Η εξέλιξη των έργων στον δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία εξέφρασε ανησυχίες με επιστολές που έστειλε στις αρμόδιες αρχές και ζητά εξηγήσεις.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε εγείρει ενστάσεις ότι αυτό το έργο δεν είναι βιώσιμο, εντούτοις η Πολιτεία αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίησή του. Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, ανέφερε ότι πρόκειται για μία κλασική περίπτωση κατά την οποία η Ελεγκτική κάνει συστάσεις, δεν εισακούονται, το κράτος παίρνει τις αποφάσεις του και, φυσικά, φέρει την ευθύνη.

«Σχεδιάστηκε με λάθος κριτήρια»

«Εμείς είχαμε πει ότι ήταν λάθος τα κριτήρια από το 2017», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρίδης. «Θα μπορούσε να επιτευχθεί ο ίδιος σκοπός με έναν νέο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας που θα ήταν πιο οικονομικός, πιο ασφαλής και περιβαλλοντικά φιλικότερος». Ο ίδιος σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν το 2017 και επί προηγούμενης Γενικής Ελέγκτριας, «η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε πιο αυστηρή άποψη, ότι δεν θα πρέπει καθόλου να γίνει αυτός ο δρόμος. Το 2017 είπαμε εντάξει, να τον κάνετε, αλλά με σωστά κριτήρια».

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η ΕΥ: Δεν είναι ασφαλής…

«Κρούουμε από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου, ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι ασφαλής», ανέφερε ο κ. Πετρίδης και συνέχισε: «Έκαναν αυτοκινητόδρομο –γιατί τα έγγραφα του διαγωνισμού μιλάνε για αυτοκινητόδρομο-, που μπορεί το αυτοκίνητο να αναπτύξει ταχύτητες μέχρι 100 χλμ. και η σήμανση θα λέει 85. Θα έγκειται στους οδηγούς το αν θα ακολουθούν τις συγκεκριμένες ενδείξεις, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα είναι κατασκευασμένος ο δρόμος θα επιτρέπει και την ανάπτυξη μεγαλύτερων ταχυτήτων. Θα χρειάζεται μεγάλη παρακολούθηση και από την αστυνομία ενδεχομένως αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελεγκτική είχε στείλει επιστολή…

Ο Μάριος Πετρίδης επισήμανε, μάλιστα, ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε στείλει σχετική επιστολή στις 20 Δεκεμβρίου του 2023. «Λέμε ότι το έργο είναι 73 εκ. ευρώ, 42 μήνες, θα πρέπει να παραδοθεί τον Νοέμβριο του 2024. Δυστυχώς και από καταγγελίες που είχαν έρθει στην Ελεγκτική Υπηρεσία και από επιστολές που στείλαμε αυτοβούλως και τις απαντήσεις, βλέπουμε ότι ο εργολάβος θα έπρεπε να εκτελέσει κατασκευαστικές εργασίες 65 εκ. ευρώ σε 22 μήνες, γεγονός που συνεπάγεται εκτέλεση εργασιών περίπου 3 εκ. ευρώ το μήνα. Κατά την άποψη της υπηρεσίας μας, για τα κυπριακά δεδομένα, είναι εντελώς ανέφικτος αυτός ο στόχος». Ο κ. Πετρίδης συνέχισε λέγοντας ότι η υπηρεσία ζήτησε κάποιες πληροφορίες από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, αλλά «στην απάντησή τους δυστυχώς βλέπουμε ότι δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τουλάχιστον με τον τρόπο που τις αντιλαμβανόμαστε εμείς και φαίνεται ότι οδεύουμε σε άλλο ένα έργο το οποίο θα καθυστερήσει».

Απαίτηση για άλλα 21 εκ. ευρώ

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων στις 5 Μαρτίου ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι, μέχρι τις 19/1/24, «ο εργολάβος υπέβαλε 19 αιτήματα με το σύνολο των απαιτήσεων να ανέρχονται σε 828 ημέρες και επιπρόσθετη πληρωμή ποσού ύψους 21 εκ. ευρώ». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα εκπληρωθεί η απαίτηση του εργολάβου, καθώς «το τι θα γίνει θα εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα» και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτά τα μεγάλα έργα, αν δεν παρακολουθούνται επαρκώς από την αρχή, σίγουρα έχεις άσχημα αποτελέσματα και σε χρονική διάρκεια, αλλά και σε κόστος».

Διαβάστε επίσης: Η CADAL LTD «ανοίγει» την αγορά αλουμινίου στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ