Πόσα εκατομμύρια θα στοιχίσουν στο κράτος οι υπάλληλοι των εκλογών 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, παραθέτει στοιχεία και για το κόστος μισθοδοσίας των Βουλευτικών Εκλογών του 2021 και των Προεδρικών του 2023

Στο φουλ έχει αρχίσει να δουλεύει η κρατική μηχανή ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου, με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα να τρέχουν να προλάβουν προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τις.. οκτώ συνολικά εκλογικές αναμετρήσεις που θα λάβουν χώρα εκείνη την ημέρα.

Συγκεκριμένα, στις 9 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα οι Ευρωεκλογές και οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο των οποίων θα αναδειχθούν:

  • Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Οι Δήμαρχοι
  • Οι Αντιδήμαρχοι
  • Τα Μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων
  • Οι Κοινοτάρχες
  • Τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων,
  • Οι Πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και
  • Τα Μέλη των Σχολικών Εφορειών.

Λόγω βεβαίως και της επικείμενης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο οι διαθέσιμες προς διεκδίκηση θέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, όσο και οι διεκδικητές. 

Εργατοώρες ύψους €3.5 εκατομμυρίων 

Συνολικά υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσουν γύρω στα 1.850 εκλογικά κέντρα ανά το παγκύπριο τα οποία, έπειτα από κάλεσμα του Υπουργείου Εσωτερικών, θα στελεχωθούν από δημόσιους λειτουργούς, άνεργους πτυχιούχους, αλλά και υπαλλήλους οργανισμών δημοσίου δικαίου και του ιδιωτικού τομέα. Εκλογικά κέντρα αναμένεται επίσης, να λειτουργήσουν και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα, σε Ελλάδα, Αγγλία και Βέλγιο.

Σε ό,τι αφορά το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα παγκύπρια αλλά και των ανέργων, αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα €3.500.000, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου. 

Ο κ. Ιωάννου, σε επιστολή που απέστειλε προ μερικών ημερών στον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρο Παπαδούρη, ανέφερε, ωστόσο, ότι το ποσό δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια στην παρούσα χρονική περίοδο, καθώς συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για απασχόληση κατά την ημέρα των εκλογών, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε ο αριθμός των εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν παγκύπρια. 

Της επιστολής του Υπουργού είχε προηγηθεί ερώτημα του κ. Παπαδούρη, ο οποίος είχε ζητήσει από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να ενημερώσει γραπτώς τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το  συνολικό κόστος μισθοδοσίας για τις δύο πιο πάνω κατηγορίες εργαζομένων στις επερχόμενες ευρωεκλογές και εκλογές τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Η εικόνα των προηγούμενων εκλογών 

Επιπρόσθετα, ο Βουλευτής των Οικολόγων ζήτησε αντίστοιχη πληροφόρηση τόσο για τους δημόσιους υπαλλήλους που εργάστηκαν στα εκλογικά κέντρα κατά τις προηγούμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, όσο και για τους ανέργους. 

Απαντώντας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα παγκύπρια ανήλθε στο €1.294.020, ενώ για τους ανέργους το κόστος ανήλθε στις €80.520. Παράλληλα, για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 τα ποσά ανήλθαν στα €3.188.282 και €80.520, αντίστοιχα. 

Διαβάστε επίσης: Τα βρήκαν Ελληνική - ΕΤΥΚ: «Ναι» σε Συλλογική Σύμβαση με βούλα.. Παναγιώτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ