Υπ. Καταναλωτή: Διαφορά 6% στις τιμές ανάμεσα σε φθηνά και ακριβά καλάθια σούπερ μάρκετ

Ποιο το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ;

Η διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού από το φθηνότερο, ανέρχεται σε 6% ή €241,84 έναντι €228,54, με το μεσαίο καλάθι να κυμαίνεται στα €240,02, αναφέρει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, η οποία προέβη στην καταγραφή τιμών 55 κοινών και πολύ σημαντικών για το νοικοκυριό προϊόντων σε τρεις υπεραγορές της Λευκωσίας στις 16 Μαΐου.

Επιπλέον, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο ανέρχεται μεταξύ €7,21-€7,78 σε σύνολο αγορών αξίας €90 περίπου, ανάλογα με την υπεραγορά.

"Η σημερινή αποτίμηση από την εφαρμογή του μέτρου με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι ότι αυτό έχει θετική επίδραση στις τιμές και κατ’ επέκταση τον πληθωρισμό εφόσον οι τιμές συγκρατούνται και σε ποσοστό περίπου 70% των προϊόντων, οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαΐου που εφαρμόστηκε το μέτρο", σημειώνει η Υπηρεσία. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου ελέγχου που διενεργήθηκε στις 15/5/2024, η συμμόρφωση είναι καθολική με τα ποσοστά απόκλισης για το γάλα, αυγά, ζάχαρη, καφέ, βρεφικές πάνες, βρεφικό γάλα και λαχανικά στο 70-100% και για τα υπόλοιπα προϊόντα σε χαμηλότερο ποσοστό.

Όσον αφορά τις τιμές προϊόντων για τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Βασικών Τιμών Καταναλωτικών Αγαθών, που δημοσίευσε η Υπηρεσία την Τετάρτη, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων 21 κατηγορίες κατέγραψαν αύξηση και 18 κατηγορίες μείωση, ενώ άλλες 6 κατηγορίες δεν κατέγραψαν μεταβολή.

Συγκεκριμένα, αυξήσεις κατά 7,5% και 6,2% αντίστοιχα κατέγραψαν τα κατεψυγμένα μαλάκια/οστρακοειδή και τα κατεψυγμένα ψάρια μετά από μια τρίμηνη περίοδο συνεχών μειώσεων, κατά 4,7% η ζάχαρη μετά από ένα εξάμηνο συνεχών μειώσεων, κατά 3,4% οι ζωμοί, 3,3% το εμφιαλωμένο νερό, 3% το λάδι λόγω νέων συγκρατημένων αυξήσεων στην τιμή ελαιόλαδου έναντι του προηγούμενου μήνα, 2,8% οι χυμοί, τα δημητριακά προγεύματος και οι βρεφικές πάνες, 2,7% οι βρεφικές τροφές, 2,2% τα κατεψυγμένα ζυμαρικά και κατά 2% οι κονσέρβες κρέατος.

Μείωση κατέγραψαν 18 κατηγορίες, με σημαντικότερες τα φρέσκα λαχανικά και χόρτα κατά 13,1%, κατά 10,8% το φυτικό μαγειρικό λίπος, 5,4% το αλεύρι, 4,6% τα φρέσκα ψάρια και μαλάκια, 4% τα αυγά, 2,3% τα ζυμαρικά, 1,5% τα κουλούρια, 1,2% το ρύζι και τα μπισκότα και 1,3% το βρεφικό γάλα και τα μαλακτικά ρούχων.

Συμπερασματικά, η αποτίμηση που γίνεται για τον μήνα Απρίλιο καταδεικνύει ότι παρά την αύξηση των τιμών καυσίμων και κατ’ επέκταση του πληθωρισμού από 1,2% τον Μάρτιο σε 2,4% τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων συνέχισε να συγκρατείται, φθάνοντας το 1,89% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και έναντι 2,14% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024. Η συγκράτηση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση που κατέγραψαν τα γεωργικά προϊόντα κατά 0,95% έναντι του προηγούμενου μήνα, αναφέρει η Υπηρεσία.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς, την οποία πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πενταπλασίασαν τα τετραγωνικά των σπιτιών τους οι Κύπριοι μέσα σε 70 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ