Το 50% των νέων Κυπρίων σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Eurofound. Η άνοδος στα ποσοστά για την Ευρώπη φανερώνουν μια σημαντική τάση μετανάστευσης, με την Κύπρο να έχει την αρνητική πρωτιά της ΕΕ.
Ναι μεν, αλλά…
Το Eurofound, η υπηρεσία της ΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, δημοσίευσε μεγάλη έρευνα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ευρώπη, όπως η στέγη, το κόστος ζωής, η ψυχική υγεία και η επισφαλής απασχόληση. Αν και έχουν καταγραφεί κάποιες θετικές τάσεις στον τομέα της εργασίας (π.χ. η απασχόληση των νέων είναι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, αν και η επισφαλής εργασία παραμένει αιτία ανησυχίας), η αύξηση του κόστους διαβίωσης ορθώνει μεγάλα εμπόδια για πολλούς νέους. «Οι νέοι άνθρωποι που ζουν με τους γονείς τους είναι πιθανότερο να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και να καλύψουν αναπάντεχα έξοδα, με αποτέλεσμα εκείνοι που προέρχονται από φτωχότερα σπίτια να έχουν μικρότερες πιθανότητες να μετακομίσουν σε δικά τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
1 στους 2 σχεδιάζει να φύγει από την Κύπρο
Οι νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη εξετάζουν όλο και περισσότερο την προοπτική της μετακίνησης σε διαφορετική χώρα, κινούμενοι από διάφορους παράγοντες που κυμαίνονται από οικονομικές ευκαιρίες έως προσωπικές συνθήκες. Οι νέοι της Ευρώπης ρωτήθηκαν σχετικά με τις προθέσεις τους να μετακομίσουν εντός των επόμενων ενός έως τριών ετών. Οι νέοι από την Ιρλανδία εμφανίστηκαν ως οι πιο πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετανάστευσης αν δημιουργούνταν ιδανικές συνθήκες. Αυτή η τάση συμπίπτει με εθνικές έρευνες που αναδεικνύουν τον έντονο αντίκτυπο των κρίσεων στέγασης και κόστους διαβίωσης στη νεανική πληθυσμιακή ομάδα της Ιρλανδίας.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα υψηλότερα ποσοστά νέων που σχεδιάζουν να αφήσουν τη χώρα τους καταγράφηκαν στην Κύπρο και την Ουγγαρία. Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, στην Κύπρο και την Ουγγαρία η πρόθεση για μετανάστευση μεταφράζεται πιο άμεσα σε πράξη. Αρνητική πρωτιά και μάλιστα με διαφορά καταγράφει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού είναι η χώρα με τους περισσότερους νέους που σχεδιάζουν να φύγουν. Συγκεκριμένα, το 50% των νέων δήλωσε ότι σχεδιάζει να φύγει από την Κύπρο και το 5% ότι θα ήθελε να το κάνει.
1 στους 4 νέους εργαζόμενους νέους στην ΕΕ ζει στο πατρικό – Τα στοιχεία για την Κύπρο
Περισσότεροι από έναν στους τέσσερις εργαζόμενους νέους σε χώρες της ΕΕ αναγκάζονται να ζουν ακόμη στο σπίτι των γονιών τους, γεγονός που φαίνεται να σχετίζεται πλέον όχι μόνο με πολιτιστικές ιδιαιτερότητες κάποιων χωρών, αλλά με την αδυναμία να αντέξουν οικονομικά το ‘βάρος’ της ανεξαρτησίας τους. Το ποσοστό αυτών μάλιστα, που αφορά άτομα ηλικίας 25 έως 34 ετών, αυξήθηκε από 25% σε 27% την περίοδο 2017-2022.
Υπήρχε μια αξιοσημείωτη απόκλιση μεταξύ των διαφόρων χωρών της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα των νέων που εργάζονται στο γονικό σπίτι, με περισσότερους από τους μισούς να παραμένουν σε αυτό κυρίως σε χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.
Το υψηλότερο ποσοστό το 2022 καταγράφεται στην Κροατία, καθώς το ποσοστό των εργαζόμενων νέων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας που ζούσαν στο πατρικό τους έφτασε το 65% και ακολουθεί με 60% η Σλοβακία, ενώ η Ελλάδα έρχεται τρίτη με 57%. Έπονται η Πορτογαλία με 52%, η Ιταλία με 48%, η Ισπανία με 42%. Στην Κύπρο, το ποσοστό των εργαζόμενων νέων που ζούσαν με τους γονείς τους άγγιξε το 30%. Σε όλες τις χώρες καταγράφηκε αύξηση με την μεγαλύτερη όμως, της τάξεως του 13%, στην Ιρλανδία όπου τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί από το 2013.
3 στους 10 νέους Κύπριους δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά – «Φωτιά» το ποσοστό της Ελλάδας
Σε κάποιες χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης, οι οικονομικές δυσκολίες πλήττουν ιδιαίτερα τους νέους 15-29 ετών. Η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό νέων που δήλωναν πως δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. Το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 72%, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία με 42% και η Κύπρος με 34%. Στον αντίποδα οι νέοι σε Λουξεμβούργο και Ολλανδία με 6,3%.
Διαβάστε επίσης: Τα ταξιδιωτικά πακέτα κάνουν comeback (και) στην Κύπρο και υπάρχει λόγος