Εν μία νυκτί η έλευση ξένων πανεπιστημίων, στο περίμενε για 6 χρόνια τα κυπριακά

Καλώς τους, αλλά με ίσους όρους, λέει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου - Ο Τάσος Χριστοφίδης αναδεικνύει τις αντιφάσεις στην εκπαιδευτική πολιτική και ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών για ξενόγλωσσα προγράμματα στα κυπριακά δημόσια πανεπιστήμια - Αναμένετε εξελίξεις, λέει η Υπ. Παιδείας

Την ώρα που η συζήτηση γύρω από την έλευση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο εντείνεται, αναζωπυρώνοντας το θέμα της (μη) προόδου της νομοθεσίας για την παροχή αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών από τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, φαίνεται πως οι εξελίξεις για ζητήματα που... χρονολογούνται θα είναι ραγδαίες το αμέσως επόμενο διάστημα, δημιουργώντας ενδεχομένως, εντελώς νέα δεδομένα στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών ετοιμάζεται να ιδρύσει τρεις νέες σχολές στη Λευκωσία τον Σεπτέμβριο του 2025: Ιατρική, Νομική και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Παράλληλα, όπως γράφτηκε στον ελλαδικό Τύπο, ανάλογα σχέδια για παράρτημα στην Κύπρο έχει και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ οι κινήσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του ΕΜΠ έχουν χαρακτηριστεί ως πιθανοί «πιλότοι» για άλλα ιδρύματα, όπως το Αριστοτέλειο.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Τάσος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι βλέπει θετικά την πρόθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών να ανοίξει παράρτημα στην Κύπρο, τονίζοντας τη στενή συνεργασία που υπάρχει ήδη μεταξύ των δύο ιδρυμάτων και τα κοινά προγράμματα σπουδών που προσφέρονται. «Η παρουσία του εδώ θα ενδυναμώσει και τη μεταξύ μας συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαδικασίες εξπρές από τη μία, κωλυσιεργία ετών από την άλλη

Ωστόσο, ο Πρύτανης δεν δίστασε να εξαπολύσει μύδρους αναφορικά με την ταχύτητα με την οποία προωθήθηκε η έγκριση για τα ξένα πανεπιστήμια, σε αντίθεση με τη χρόνια καθυστέρηση στη νομοθεσία που θα επιτρέψει και στα κυπριακά δημόσια πανεπιστήμια να προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών. «Αγωνιζόμαστε εδώ και έξι χρόνια να θεσπιστεί μία τέτοια νομοθετική ρύθμιση», επισήμανε, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη διαφορά στις ταχύτητες νομοθέτησης.

Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η πορεία της έλευσης των ξένων πανεπιστημίων ήταν εντυπωσιακή και την περιέγραψε ως «διαδικασία εξπρές». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που προωθήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Μας ήρθε μία πρόσκληση την Τρίτη το πρωί για να είμαστε παρόντες και παρούσες οι εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων στη Συνεδρία της Τετάρτης, διότι προστέθηκε ως επιπρόσθετο θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν μας δόθηκε καθόλου χρόνος».

Από Σεπτέμβρη απαντά το ΥΠΑΝ

Να σημειωθεί ότι το 2016 είχε ψηφιστεί η Νομοθεσία μέσω της οποίας θα υπήρχε η δυνατότητα στα δημόσια Πανεπιστήμια να προσφέρονται προγράμματα σπουδών προπτυχιακού επιπέδου σε άλλες γλώσσες, πλην των επίσημων γλωσσών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή λόγω μη ψήφισης Κανονισμών. Πρόκειται για μία συζήτηση που χρονολογείται από το 2018, έχοντας προκαλέσει ουκ ολίγες φορές τη δυσφορία των εμπλεκομένων, εφόσον η μη οριστικοποίηση των Κανονισμών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων. 

Μιλώντας στο Economy Today, η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, διαβεβαίωσε ότι οι Κανονισμοί θα είναι έτοιμοι για να τεθούν ενώπιον των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ερχόμενο Σεπτέμβριο, θέτοντας έτσι σε τροχιά επίλυσης ένα ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και χρόνια.  

«Θεμιτός ο ανταγωνισμός, αλλά πρέπει να γίνεται επί ίσοις όροις»

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρύτανης, αναφερόμενος στη δυνατότητα των ξένων παραρτημάτων να προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα, τόνισε την αδικία του να επιτρέπεται αυτό σε ξένα ιδρύματα ενώ τα κυπριακά δημόσια πανεπιστήμια παραμένουν δέσμια των γραφειοκρατικών διαδικασιών. «Δεν μπορείς να επιτρέπεις σε κάποιον να προσφέρει αγγλόφωνα προγράμματα και να μην επιτρέπεις στο δικό σου δημόσιο πανεπιστήμιο να προσφέρει αγγλόφωνα προγράμματα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι ο ανταγωνισμός πρέπει να γίνεται επί ίσοις όροις.

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι, παρόλο που είναι αισιόδοξος για την έλευση του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ξένων πανεπιστημίων, παραμένει σκεπτικός για το κατά πόσο είναι ρεαλιστική η έναρξη λειτουργίας τους έως το 2025, δεδομένων των απαιτούμενων διαδικασιών και υποδομών. Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν στα κυπριακά δημόσια πανεπιστήμια να προσφέρουν ξενόγλωσσα προγράμματα, εξασφαλίζοντας έτσι έναν δίκαιο και υγιή ανταγωνισμό.

Να υπενθυμίσουμε ότι, σε σχετική ανάρτησή του στο X, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου αναδημοσίευσε το σχετικό δημοσίευμα με το εξής σχόλιο: «Ευπρόσδεκτο. Ο ανταγωνισμός μόνο θετικά μπορεί να έχει. Αλλά ενώ εγκρίνεται (σε χρόνο ρεκόρ) η λειτουργία παραρτημάτων ξένων δημόσιων πανεπιστημίων στην Κύπρο για να προσφέρουν και προγράμματα σε ξένη γλώσσα, δεν δίνεται το ίδιο δικαίωμα και στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου.»

Ακολουθεί η ανάρτηση:

Διαβάστε επίσης: Ουραγός στην Ευρώπη η Κύπρος στον χρόνο επίλυσης δικαστικών υποθέσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ