Διασφαλίστηκε η στελέχωση των ξενοδοχείων – Ανάκληση αδειών για… κατεργάρηδες

Ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Παναγιώτου, μίλησε για τις εξελίξεις αναφορικά με τη στελέχωση των ξενοδοχειακών μονάδων και τη μείωση της ανεργίας – Προειδοποίησε ότι θα έχουμε ανακλήσεις αδειών για τους ‘πονηρούς’

Οι ξενοδοχειακές μονάδες αναμένεται να λειτουργήσουν φέτος χωρίς σχεδόν καθόλου κενά στο προσωπικό, με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου να διαβεβαιώνει ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη στελέχωση της αγοράς εργασίας υλοποιείται με επιτυχία.

Οι αναφορές που Υπουργού Εργασίας έγιναν μετά από τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους προέδρους του ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ στην παρουσία και του Υφυπουργού Τουρισμού, με αντικείμενο την ενημέρωση για την πρόοδο της στελέχωσης της αγοράς εργασίας, και ιδιαίτερα τη στελέχωσης της τουριστικής βιομηχανίας.

4.000 λιγότεροι ντόπιοι άνεργοι

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι η χώρα κατάφερε να επιτύχει σημαντική μείωση της ανεργίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, από 6,9% σε 6%, με περίπου 4.000 λιγότερους ντόπιους άνεργους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

10.000 αιτήσεις για ξένους εργαζομένους – Πόσες εγκρίθηκαν

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στελέχωση των ξενοδοχείων για τη φετινή τουριστική περίοδο αποτέλεσε προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την αύξηση των αιτημάτων για εργαζόμενους από το εξωτερικό. Με πάνω από 10.000 αιτήσεις υποβληθείσες κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2024, η χώρα ενέκρινε περίπου 4.000 αιτήματα, ενώ η διαδικασία έγκρισης άδειας για εργαζόμενους από το εξωτερικό μειώθηκε σημαντικά.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι και κατά την περσινή χρονιά, χρειάζονταν περίπου 7-8 μήνες συνολικά για να λάβει την τελική απάντηση ένας εργοδότης για την έγκριση ή την απόρριψη της άδειας για την οποία έχει υποβάλλει αίτημα. «Τώρα χρειάζονται λιγότεροι από δύο μήνες για την έκδοση της άδειας και στη συνέχεια περίπου ένας μήνας για την αξιολόγηση του συμβολαίου του εργαζομένου για τον οποίο έχει παρουσιαστεί το τελικό συμβόλαιο με τα στοιχεία του καθενός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εργασίας.

Οι προκλήσεις που παραμένουν

Η επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης αδειών αποτέλεσε κεντρικό στόχο για το Υπουργείο, που ανταποκρίθηκε σε αυτήν την ανάγκη χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τους ντόπιους εργαζομένους. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιώτου, η διαδικασία αποτελεί ακόμα πρόκληση, με ορισμένους εργοδότες να υποβάλλουν περισσότερες αιτήσεις από όσες πραγματικά απαιτούνται, προκαλώντας ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιώτου επισήμανε ότι η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους αποδείχθηκε καθοριστική για την επίτευξη της διαφάνειας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των αιτημάτων. Με την εν λόγω συνεργασία επετράπη η παρακολούθηση και η αξιολόγηση των διαδικασιών, αποφεύγοντας ανησυχίες και διασφαλίζοντας την εφαρμογή των κατάλληλων κριτηρίων για την επιλογή προσωπικού.

Προειδοποίησε τους κατεργάρηδες ο Υπουργός

Παράλληλα, η ενημέρωση των κοινωνικών εταίρων αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για την ανίχνευση πιθανών προβληματικών καταστάσεων που μπορεί να μην έχουν αντιληφθεί οι αρμόδιοι φορείς. Οι κοινωνικοί εταίροι είναι έτοιμοι να αναφέρουν οποιοδήποτε θέμα δεν έχει ήδη εντοπιστεί από το Υπουργείο, με τη δυνατότητα να εξεταστεί η ανάκληση αδειών που έχουν ήδη εκδοθεί σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι υπάρχει κατάχρηση της δυνατότητας πρόσληψης εργαζομένων του εξωτερικού.

Η παρουσία καταχρήσεων στην πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες είναι αντικείμενο προσεκτικής παρακολούθησης και αντίδρασης, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο που να αποτελεί ανησυχία, σημείωσε ο κ. Παναγιώτου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, «θα προχωράμε με ανάκληση των αδειών που έχουν εκδοθεί για τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία», προειδοποίησε ο Υπουργός Εργασίας.

Οι εξελίξεις στο μνημόνιο για εργοδότηση Αιγύπτιων στην Κύπρο

Όσον αφορά τις επαφές μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την απασχόληση εργαζομένων, ο κ. Παναγιώτου διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες εντατικοποιούνται προκειμένου η συμφωνία να εφαρμοστεί στην πράξη μέχρι το επόμενο έτος, προκειμένου να υποστηρίξει την ανάγκη για εργατικό δυναμικό στον τουριστικό τομέα της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Εν μία νυκτί η έλευση ξένων πανεπιστημίων, στο περίμενε για 6 χρόνια τα κυπριακά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ