Η μεγάλη «πυραμίδα» της MetaMax: Πώς ξάφριζαν ανυποψίαστους Κύπριους

Έρευνες και οδηγίες από την Αστυνομία μετά την αποκάλυψη της «πυραμίδας» που άδειασε τις τσέπες των συμπολιτών μας - Αναλύει ο Οικονομολόγος Δημήτρης Γεωργιάδης

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Αρχές μετά από πλήθος καταγγελιών για γνωστή εταιρεία, η οποία φέρεται να έχει εξαπατήσει Κύπριους πολίτες με επενδυτικά σχέδια τύπου πυραμίδας.

Οι οδηγίες της Αστυνομίας μετά την αποκάλυψη της απάτης ολικής

Εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, επισήμανε ότι έχουν καταγραφεί αρκετές αναφορές για την υπόθεση, αν και ο ακριβής αριθμός των καταγγελιών δεν είναι ακόμη γνωστός. «Θα ενημερωθούμε εντός της ημέρας από τα επαρχιακά ΤΑΕ για τον αριθμό των προσώπων που προχώρησαν σε καταγγελία,» δήλωσε.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα οποία αξιολογούνται, η εταιρεία φαίνεται να δραστηριοποιείται και σε άλλες χώρες. Η Αστυνομία εξετάζει αν πρόκειται πράγματι για απάτη τύπου πυραμίδας ή για άλλο είδος απάτης. Τα χρηματικά ποσά που κατέβαλαν οι πολίτες φαίνεται να έχουν χαθεί, με την αστυνομία να καλεί όλους όσους πιστεύουν ότι είναι θύματα να επικοινωνήσουν με τα επαρχιακά ΤΑΕ για περαιτέρω ενημέρωση και υποστήριξη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση δόθηκαν οδηγίες στα επαρχιακά ΤΑΕ ώστε να λαμβάνονται καταθέσεις παραπονούμενων προσώπων, οι οποίες ακολούθως θα αξιολογηθούν παγκύπρια, στο πλαίσιο της διερεύνησης που θα ακολουθήσει. Τηλεφωνικά υπάρχει ήδη αριθμός καταγγελιών σε διάφορες επαρχίες και, σύμφωνα με αστυνομική ενημέρωση, κλήθηκαν οι παραπονούμενοι ώστε να προσέλθουν για καταγγελίες.

Πώς ξάφριζαν ανυποψίαστους πολίτες

Μιλώντας επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Οικονομολόγος Δημήτρης Γεωργιάδης, εξήγησε ότι τέτοιου είδους απάτες είναι πολύ αληθοφανείς, πράγμα που καθιστά δύσκολο το να προειδοποιηθεί εγκαίρως ο κόσμος. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή εξελίσσεται μια παράλληλη υπόθεση στις Φιλιππίνες και παρακολουθώ πώς το χειρίζονται εκεί». Και συνέχισε: «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Φιλιππίνων έχει πει ότι αυτή η εταιρεία, η MetaMax, υπόσχεται κάποια απόδοση σε επένδυση που κάνουν οι πελάτες της. Άρα αυτό αποτελεί επενδυτικό σχέδιο. Τα επενδυτικά σχέδια έπρεπε να είχαν εγγραφεί κοντά μας, αυτή η εταιρεία δεν έχει εγγραφεί κοντά μας ή το συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει εγγραφεί και προειδοποιούμε τους πελάτες της. Αυτή είναι μία προσέγγιση».

Οι πολίτες που συμμετέχουν σε αυτά τα σχήματα πληρώνουν ένα ποσό και τα κέρδη τους εξαρτώνται από την προσέλκυση νέων μελών, δημιουργώντας μία διαρκώς αυξανόμενη πυραμίδα που τελικά καταρρέει. «Αυτό που πρέπει να βάζει σε σκέψη τον κόσμο είναι ότι ο πρώτος για να κερδίσει πρέπει να γράψει τρεις, οι οποίοι με τη σειρά τους πρέπει να γράψουν από τρεις, άρα πάμε εννιά, οι εννιά θα γίνουν 27 και πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι κάποτε θα ανοίξει ο πληθυσμός της Κύπρου, της υφηλίου, άρα οι τελευταίοι από πού θα πληρωθούν;» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Η καλύτερη διαφήμιση και το κόλπο για να αποφεύγουν τις καταγγελίες

Η υπόθεση αναδεικνύει την ανάγκη προσοχής και ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα επενδυτικά σχήματα που υπόσχονται εύκολο κέρδος. Οι πρώτοι που καταφέρνουν να αποσπάσουν κέρδη λειτουργούν ως διαφήμιση για την απάτη, παρασύροντας φίλους και συγγενείς. «Κοιτάξτε να, εγώ έβαλα €500, ήδη έχω πάρει €1.500. Τι πιο αληθοφανές; Και παρασύρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. «Συνήθως τα άτομα που γράφεις είναι οι συνάδελφοί σου, οι συγγενείς σου και οι φίλοι σου. Οπότε όλοι αυτοί πρώτα από όλα σε εμπιστεύονται και δεύτερον θα δυσκολευτούν πολύ να πάνε να σε καταγγείλουν».

Ευτυχώς, η υπόθεση φαίνεται να τερματίστηκε νωρίς, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, με τον αριθμό των θυμάτων να είναι περιορισμένος. «Από ό,τι είχα δει, νομίζω τα μέλη σε έναν λογαριασμό του Twitter ήταν λίγο κάτω από 1000, οπότε δεν μιλάμε για πάρα πολλά άτομα, φυσικά θα πρέπει να το δει η αστυνομία με τις καταγγελίες», είπε συγκεκριμένα, ενώ σημείωσε ότι φαίνεται να δραστηριοποιείται λιγότερο από έναν χρόνο.

Οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να αποσαφηνίσουν όλες τις πτυχές του σκανδάλου.

Διαβάστε επίσης: “Kind reminder” από ΣΟΑΚ για την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ